Ha megkérdezem a tanulóimat, ki az, aki „jól beszél angolul”, szinte mindenki azt válaszolja: „az, aki folyékonyan, gondolkodás nélkül beszél.”

De valóban ezt jelenti?

Nézzük meg közelebbről, mikor mondhatod el, hogy jól beszélsz angolul. Ledöntünk pár tévhitet és remélem mihamarabb elkezdesz Te is jól beszélni!

Folyékonyság

Ha már mindenki ezzel azonosítja a „jól beszélést”, kezdjük ezzel.

Mit gondolsz, mennyi szót mondunk ki egy perc alatt az angolban, egy átlagos beszélgetés során? Kb. 100-120 szót. Van aki ennél gyorsabban beszél, van, aki kicsit lassabban, de ha már 80 szónál kevesebbet mondunk egy perc alatt, akkor az már lassúnak számít. Tehát a célod ez legyen: képes legyél 80 szót mondani egy perc alatt.

Hogy ezt hogy tudod elérni, az attól is függ, hol tartasz. Beszédtempó felgyorsítására léteznek technikák, de a legfontosabb: mérd fel magad, hol tartasz most.

1 – Gondolj ki egy olyan témát, amiben jártas vagy angolul, tehát amiről könnyen beszélsz.

2 – Állíts be egy stopperórát, ami 1 perc után jelez.

3 – Kezdj el beszélni és vedd fel magad.

4 – Játszd vissza a felvételt és számold meg a szavakat.

Ha megvan a szám, fogod tudni, mennyire kell felgyorsítani magad ahhoz, hogy a természetes beszédtempót alkalmazd.  Ez lesz majd a cél ahhoz, hogy elmondhasd: „folyékonyan beszélek”

Nyelvtan

Sokan azért nem beszélnek folyékonyan, mert megállítja őket a nyelvtan. Nem vésődtek még be eléggé a különböző szerkezetek, ezért keresgélik a megfelelő formulát. Itt fontos egy tévhitet felvetni: nem attól beszélsz jól, hogy tökéletes nyelvtannal beszélsz! Az anyanyelvünk használatakor is vétünk hibát, mégis jól beszéljük azt, igaz?

Tehát ne arra koncentrálj, hogy tökéletes legyen a nyelvtanod, hanem hogy érthető. Aztán ha ez megvan, jöhet a nyelvtan finomítása. De ha mindig arra vársz, hogy majd akkor szólalsz meg, ha tökéletesen tudod a nyelvtant, akkor némaságra ítéled magad. Más szóval a cél: érthetően beszélj! Ez nem megy a folyékonyság rovására.

Pl.: ugye Te is értenéd azt, ha valaki azt mondja: „She don’t know.” vagy „Yesterday I go to the zoo.” Eleinte inkább beszélj így, mint hogy tökéletes nyelvtannal mondd el ugyanezeket de kivárhatatlanul hosszú idő alatt.

Összefüggő beszéd

Az is rettenetesen fontos a jó beszédhez, ha összefűzöd a mondataidat, gondolataidat. Ha csak mondatokat hánysz egymás után, de nem érzékelhető köztük a kapcsolat, lehetnek akármilyen kifinomultak a mondataid nyelvtanilag, és lehetnek akármilyen gyorsan kimondva, akkor sem lesz követhető a mondandód. Tehát használj kötőszavakat (pl. so, because, then) és kötő elemeket ha a szöveg stílusa engedi (pl. as I said before, I mean, firstly, finally)  Így lesz folyékonyan összefüggő a beszéded.

Szófordulatok

Ahhoz, hogy jó beszélő lehess, el kell sajátítsd a beszédtémád szavait, szófordulatait. Ha az előző mondatom figyelmesen megvizsgálod, egy újabb tévhitet hagyhatsz magad mögött. Mi lehet ez? Az, hogy nem kell minden témában ugyanúgy megállnod a helyed! Tehát ha egy témában nem tudsz folyékonyan beszélni, egy másikban még brillírozhatsz. Az alapján ítéld meg magad, ami megy, mert a készségedet az mutatja meg. A másik mindössze annyit jelent, hogy ott még van tanulnivaló, de ha azt megtanulod, az is jól fog menni.

Kiejtés

Ha említettük a nyelvtant és a szókincset, említsük a kiejtést is. Bizton állítom, hogy ha elsajátítod az angol kiejtési sajátosságokat (ami ezerszer könnyebb, mint a nyelvtan), sokkal jobb beszélőnek fognak tartani. Kifejező leszel, hiteles és könnyen megértenek majd a beszélgető partnereid.

Reakció

Hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy egy beszélgetés során nem csak mi beszélünk, ill. nem csak hozzánk beszélnek. Éppen ezért az is fontos, hogy tudd, hogyan reagálj a beszélgető partnered mondandójára. Nincs annál kiábrándítóbb, mint amikor beszél hozzád valaki, Te pedig csak bólogatsz, de nem vagy aktív részese a beszélgetésnek. Elhiheted, hogy a reakciók (pl. Wow!, Really?) alkalmazása nélkül elég gyorsan faképnél hagynak és keresnek egy másik beszélgető partnert.

Nos, ha a fent említett dolgokat mind jól csinálod, akkor mondhatod el, hogy jól beszélsz.

Neked melyik megy jól és melyiket kell még fejlesztened ahhoz, hogy jó beszélővé válj?