NevadaAzt már olvashattad sok helyen rólam, hogy úgy beszélek, mint az amerikaiak. Sokszor sokan gondolták már rólam, hogy Amerikában születtem vagy éltem. Ez nem igaz, mint ahogy az sem, hogy mindig is ilyen jól beszéltem. De akkor hogy csináltam? Hogy tanultam meg angolul beszélni?
A recept:

1. Kell hozzá egy őrült nagy adag akarás! Ez az én esetemben
az volt, hogy minden áron be akartam olvadni az amerikaiak közé (ne kérdezd miért, nem tudom, csak ez volt a vágyam, úgy éreztem, valamiért oda tartozom…)
Hearts-DesireA Te esetedben mi az, ami égő vággyal motivál arra, hogy jól beszélj angolul? A munkahelyeden kell ez a tudás? Vagy egy új munkához, amit meg akarsz szerezni? Vagy a barátaid előtt égő, hogy Te nem beszélsz annyira jól, mint ők? Ezt most válaszold meg, aztán lépj csak a következő pontra! Hidd el, kell valami cél, mert ha nincs, akkor csak úgy „tanulgatsz”, és garantáltan NEM fejlődsz!

2. Rá kell szánd az időd!
Ha eddig azt gondoltad, elég napi 10-15 percet az angolra szánni és jól meg fogsz tanulni beszélni, akkor sajnos tévedsz! Komolyan mondom! A napi 10-15 perc szintentartásra jó, főként a szókincsed szintentartására. Ha már jól megy az angol, akkor foglalkozz csak 5-15 percet vele. De ha még nem jött az áttörés, a napi 5-10 perc nem fogja meghozni!
OK, nekem könnyű volt napi több órát az angolra szánni, mert imádtam vele foglalkozni. A hobbijára meg szán az ember többet is, mint 10 perc naponta, igaz? Aztán az egyetemen is mindent angolul tanultam, így napjában többet használtam az angolt, mint a magyart…
De nem mentség, hogy Te nem így élsz! Ha meg akarsz tanulni angolul, el kell határozd, hogy intenzíven foglalkozol vele. Hidd el, ha 1-3 hónapot rászánsz és teljes erőbedobással erre koncentrálsz, olyan áttörést érsz el, amit napi 10 perc tanulással sosem! Persze nem mindegy, hogyan töltöd az idődet angolozással, de rögtön mutatom is. Előtte viszont a fontos kérdés:
Gondold végig, hogyan fogsz 3 hónapot „szabaddá tenni” magadnak arra, hogy az Time handangollal foglalkozz! Tényleg három hónapról beszélünk! Ennyi elég ahhoz, hogy ha nagy intenzitással beleveted magad az angolba, átlendülsz azon a ponton, ahol megrekedtél! És úgy őszintén: ez nem megér 3 hónapot az életedből? Utána már jöhet a szintentartó napi 10 perc, de előtte kell az intenzitás!
Mennyi időt szánj rá így naponta? Minimum két órát. Ezt gondold át, hogy tudod megvalósítani és kezdj is hozzá! Teremtsd meg rá az időt! Nagyon megéri!
3. Vedd körül magad angollal! Akik angol nyelvterületen élnek, könnyebben sajátítják el a nyelvet. Miért? Mert minden angol körülöttük. Ha még nyelvtanfolyamra is járnak, akkor egyből be tudják vetni a tanultakat a való életben. Ez az igazán eszméletlen hatékonyságú tanulás!
Ezt én úgy tudtam megteremteni magam körül, hogy gimnáziumi éveim után ifjúsági szállóba mentem dolgozni recepciósként. Akkori mottóm az volt: „Ha én nem jutok ki Amerikába, Amerika jöjjön ide.” És valóban! A szállóban rengeteg angol anyanyelvű megfordult, és rengeteg lehetőségem volt velük beszélgetni a klasszikus „Please, fill in this form.” mondatokon kívül is. Döbbenetes élmény volt az angolom gyors fejlődését megtapasztalni!
Arrows-pointing-at-youHa nem olyan helyen dolgozol, nem tudod megtenni, hogy a nap 24 órájában angolozz. De van számos olyan dolog, amit igenis megtehetsz azért, hogy a lehető legjobban körülvegyen az angol! Ha olvasol, angolul olvass. Ha neten rákeresel valami téged érdeklő dologra (vagy ne adj munkádhoz kellő dologra), angolul tedd! Azt is elhatározhatod, hogy a közösségi oldalakon te csak angolul posztolsz egy darabig (vagy ha ez fájdalmas lenne sok ismerősödnek, akkor legalább 2 nyelven). De TV-t is nézhetsz angolul manapság, az IP TV korában. A rádióról nem is beszélve! Annyi idegennyelvű rádióadás közül választhatsz, hogy csak győzd megtalálni a kedvencedet!
Most gondold át és írd le, mit tudsz tenni Te, hogy angollal vedd körül magad! Meg se állj addig, amíg nem írtál legalább 5 dolgot! Ha megvagy, azonnal alakítsd is ki ezt az 5 dolgot! Ne csalj! Most!
4. Fogadj egy segítőt! Azért volt számomra a recepciós időszakom annyira szárnyakat adó, mert nem voltam egyedül. Sokan úgy gondolkodnak, hogy egyedül fejlesztik angol tudásukat, mert az nem kerül pénzbe, vagy mert akkor nem kell senkihez sem igazodni. Az érvek valósak, de egy dolgot figyelmen kívül hagynak: 95%-ban garantált, hogy nem hoz áttörő fejlődést!
HelpÉn annak idején egy tanuló-csoportba jártam, ahol egy fantasztikus tanár segítette munkánkat. Mit nyertem vele?
– Mindig tudtam, jó irányba haladok a tanulásomban.
– Minden felmerülő kérdésemre azonnal választ kaptam.
– Olyan fontos dolgokat tanultam, amikre magamtól nem is gondoltam, hogy kellene.
– A csoport folyamatosan egy segítő közeget biztosított. Ha nehézségekbe ütköztem, mindig pozitívan ösztökéltek az akadályok megugrására.
– Eszembe sem jutott feladni vagy szüneteltetni a tanulást.
– Végső soron elértem a célom! 🙂
Ha nincs lehetőséged segítő(k) bevonásával tanulni, megértem. Akkor használd ki a többi pontot, amit fent mutattam. De ha van rá lehetőséged, ezt a 4. pontot is lesd el tőlem, vedd át, alkalmazd, mert hosszútávú sikerre ítél. Garantálom!