4 miért, 4 mit és 5 hogyan

what-how-why

“The more that you read, the more things you will know. The more that you learn, the more places you’ll go.” Dr. Seuss,  I Can Read With My Eyes Shut!

Ha megkérdezed tőlem, mi a legjobb beszéd-fejlesztési technika, határozottan azt fogom mondani: beszélj, beszélj és beszélj. Találj meg minden alkalmat erre, és ha tényleg adódik is, bátran használd ki!

De mi van, ha Te nem vagy ilyen bátor típus? Vagy nem adódik alkalom? (Ez esetben gyere barANGOLni!) Vagy a mostaninál folyékonyabb beszédre vágysz?

OLVASS!

Miért is?

1 – Tudtad, hogy a statisztikák szerint 60-szor kell találkozni egy szóval, hogy az biztosan az aktív szókincsedbe kerüljön és ott is maradjon? Ha olvasol, biztos nem egyszer találkozol az új vagy nem rég tanult szavakkal, tehát hozzájárul a beépüléshez.

2 – Ha olvasol, a szavakat szövegkörnyezetükben látod, ami azért jó, mert szinte kész formulákat kapsz arra, hogyan is kell azokat a szavakat használni. Ha pedig ezeket a formulákat többször látod, meg is jegyzed és könnyebben előveszed, amikor használnod kell.

3 – Az olvasás szórakoztató, és a szórakoztató dolgokból sosem elég, igaz? Ez motivációt ad arra, hogy angolul tanulj, majd idővel arra is, hogy bátran beszélj!

4 – Az olvasás része a mindennapjainknak – könyvet, újságot, blogot, vagy bármi mást. Te is biztosan olvasol! Ez elkerülhetetlen. Ezáltal információhoz vagy szórakozáshoz jutsz. Miért ne mehetne ez angolul?

Rendben, szeretnél angolul olvasni, de mégis mit?

1 – Mindenképpen javaslom a könnyített olvasmányokat. Az olvasmány szó hallatára sokunknak a néha nagyon unalmas kötelező olvasmányok ugranak be. De nem erről van szó! A könnyített olvasmányokban az a zseniális, hogy bármiről olvashatsz, ami érdekel, és pont olyan szinten, ahol élvezet az olvasás. Általában hat szinten kaphatóak ezek a 20-60 oldalas könyvek, tehát biztosan találsz Neked valót! Én személy szerint a Penguin Readers könyveket ajánlom, mert a könnyített olvasmányait is elismert írók tették nyelvtanulók számára is élvezhetővé. Ezek a nyelvtanuláson felül igazi esztétikai élményt is nyújtanak. Itt válogathatsz a Penguin Readers könyvei között. >>

2 – Ha semmilyen olyan könyvet nem találsz, ami a számodra érdekes lenne, még mindig olvashatsz magazinokat. Leginkább a bulvárt ajánlom, ha elviseled ezt a műfajt. Ebben nem lesznek magasröptű irományok, ellenben hétköznapi témákat találsz bőven (és hát leginkább a hétköznapjainkaban használjuk az angolt, igaz?). Arra figyelj, hogy a könnyített olvasmányokkal ellentétben ezek már nem kifejezetten nyelvtanulóknak szólnak, tehát ha nem teljesen érted még a szöveget, ne keseredj el! Ezzel a magazinnal indíthatsz.>>magazine_4

3 – Téged nem a hétköznapi témák érdekelnek? Akkor olvashatsz valódi könyveket is, olyan tartalommal, ami akár egy-egy speciális témakört fed le. Például a Robin Cook könyvekben az orvosi téma szavai biztosan többször előfordulnak, mint pl. a történelmi regényekben, ahol inkább a háborúzás témájába tartozó szavakat építheted be az aktív szókincsedbe. Ha „kezdő angolul-olvasó” vagy, válassz olyan könyvet, amit magyarul már olvastál! Meg fogsz lepődni, mennyivel élvezetesebb tud lenni eredetiben egy történet! Itt válogathatsz angol nyelvű könyvek között. >>

4 – Ha pedig arra vágysz, hogy mai nyelvezetű, érdekes, izgalmas, mégis kifejezetten a Te szintedhez igazodó dolgot olvass, akkor válogass a Levelty Books novellái és regényei között. A Levelty könyvek specialitása, hogy nem csak olvastatnak, hanem tanítanak is. A történetek fejezetekre vannak osztva és minden fejezetből egy-egy nyelvtani esetet ismersz meg, mélyítesz el. Ezeket komplex online nyelvtanfolyam formájában kapod.

Hogyan olvass úgy, hogy hasznodra váljon a beszédedben?

 1. Nagyon fontos, hogy élvezd azt, amit olvasol! Akkor ragadnak rád maguktól az új szavak, amiket el is szeretnél sajátítani. Tehát válassz olyan olvasnivalót, ami tetszik, de az is ajánlatos, hogy nyelvi szintben számodra megfelelő legyen. Ha könnyített olvasmányt olvasol, a szintedet meg tudod határozni a fent említett oldalon egy teszt segítségével. Ha viszont ragaszkodsz az eredeti szerzők által írott művekhez, érdemes felépíteni az olvasmánylistádat.
  • először gyerekeknek szóló könyveket olvass – képregényt, meséket, gyerekeknek szóló ismeretterjesztő könyveketCSLewis
  • aztán jöhet az ifjúsági irodalom – ami hidd el, nagyon szórakoztató felnőtt fejjel! Főleg ha még van is serdülő gyereked, mert legalább újra belelátsz, mi foglalkoztatja őt igazán, és milyen színes is az ő világa!
  • ha mindez jól megy, jöhet a téged érdeklő cikkek olvasása a neten vagy újságokban
  • majd végül az érdeklődési körödnek megfelelő könyv kiválasztása és elolvasása

Ha élvezed az olvasást, azzal azt éred el, hogy könnyen bővül a szókincsed, és a jó szókincs-tár az akadozott beszéd egyik ellenszere!

 1. Olvass szótárazás nélkül! Ekkor folyamatosan olvasol, mindenféle megakasztás nélkül, tehát az olvasás élménye megvan. Ha előfordul ismeretlen szó a szövegben, a szövegkörnyezetből 90%-ban ki lehet találni a jelentését! Inkább olvasd újra a mondatot vagy akár az egész bekezdést, hogy kirajzolódjon a szó jelentése, viszont nem menj tovább, amíg nem érted magát a szöveget! Nincs kiábrándítóbb annál, amikor oldalak múlva jössz rá, hogy elvesztetted a fonalat. Pedig csak arra kell figyelned, hogy mindig megértsd annyira a szöveget, hogy folyamatosan képben legyél.No dictionary
  Ezzel az olvasási stílussal eléred, hogy idővel angolul gondolkozz, hiszen a szótárazás nélküli üzemmód végig angol környezetbe helyez. Aztán bekövetkezik az is, hogy a kifelé irányuló információk is (=amikor beszélsz) hamarabb összeállnak, tehát folyékonyabban tudsz majd beszélni.
 2. Olvashatsz szótárral is – így: Ha úgy érzed, számodra totális frusztráció lenne, hogy nem értesz bizonyos szavakat a szövegben, akkor persze nem tilos elővenni a szótárat. Tapasztalatom szerint az az ideális az élvezetes olvasáshoz, ha maximum 10 ismeretlen szó fordul elő egy oldalon. Ha ennél több, valószínűleg nehezen vagy egyáltalán nem tudod kisilabizálni teljesen szótár nélkül a szöveg lényegét (tehát elveszíted a fonalat, aminek a következményeit már tudod). Ha szótárazni vágysz, próbáld ki a következőt:
  • szótárazd ki az első két oldalt (vagy hosszabb könyv esetén pár oldallal többet)
  • olvasd el újra a kiszótárazott részt már folyamatában, a történetre figyelve
  • olvasd végig a könyvet immár szótárazás nélkül – feltételezhetőleg a könyv alap szókincse már benne lesz a kiszótárazott részben

Ha így olvasol, két legyet ütsz egy csapásra: megtanulod gyorsabban felfogni a beérkező információkat és még szavakat is tanulsz! (A szótárazáshoz használj egynyelvű szótárat! Ezek is különböző szinteken kaphatóak, és a sikerélményen felül segítenek az angol környezet kialakításában is! Én az Oxford Dictionary sorozatot ajánlom. Szenzációsak!
Alapfokon: Oxford Essential Dictionary vagy Oxford Basic Dictionary
Középfokon: Oxford Student’s Dictionary
Felsőfokon: Oxford Advanced Learner’s Dictionary)

  1. Olvass olyan könyveket vagy egyéb szövegeket, amikhez hanganyag is tartozik! Ezzel fejlesztheted egyben hallott szövegértésed és kiejtésed is.cd

 

 1. Olvass rendszeresen! Legyen a napi rutinod része! Ha csak egy oldalt olvasol egy nap, az is rendben van, ha ezt minden nap teszed. Például lefekvés előtt, vagy tömegközlekedés közben. De rendszeresen! El sem hiszed, milyen sokat számít! Töltsd le ezt a táblázatot, amely rászoktat az olvasásra! Ha vezeted, sikerélményt és tudást ad egyszerre, próbáld ki!

 “A reader lives a thousand lives before he dies, said Jojen. The man who never reads lives only one.” George R.R. Martin, A Dance with Dragons