Így állj neki az angol tanulásnak, ha céljaid vannak és egyedül tanulsz

Ha nincs lehetőséged nyelvtanfolyamra járni, vagy ódzkodsz attól, hogy csak veled foglalkozzon egy magántanár, akkor bizony nem marad más lehetőséged az angol tanulásra, mint hogy egyedül vágsz neki. És amire ilyenkor a legtöbben nem gondolnak, pedig az egyedül tanulás sikerének záloga, az az, hogy meg kell tervezni a tanulást.

De hogyan tervezd meg az angol tanulást ahhoz, hogy ne csak elképzelés, hanem valóság is legyen a tanulásból? Erről szól ez az útmutató.

Mérd fel, honnan indulsz

Nem feltétlen szintfelmérő teszt kitöltésére gondolok. Otthontanulásnál sokkal fontosabb azt tudnod, melyik készséged mennyire fejlett: mennyire beszélsz jól, mennyire érted a beszélt angolt, mennyire tudsz megírni egy levelet, vagy mennyire értesz meg egy írott szöveget. Ezen kívül meg kell ítélned a nyelvtani, szókincsbeli és kiejtésbeli tudásodat. Mindezt elég körülbelülre tudnod, hiszen otthontanuláskor csak magadhoz igazodsz, senki máshoz. Legfeljebb menet közben majd módosítod a magadról alkotott véleményed. A felsorolt 7 területen osztályozd magad 0-10-es skálán, ahol a 0 azt jelenti, semennyire sem megy, a 10 pedig azt, hogy úgy csinálod, mint az anyanyelvűek. Ebből fogod tudni, mely területekre építhetsz (ahol magasabb számokat adtál), és mely területeket kell fejlesztened.

Határozd meg fő tanulási stílusod

Gondold át, neked hogy megy a legjobban a tanulás: ha látod a tananyagot (=vizuális típus vagy), ha hallod (=auditív), vagy ha mozgás közben (=kinesztetikus) kapod az információkat. Erre tesztek is léteznek, hogy megtudd, melyik a leginkább rád jellemző tanulási stílus. Ha ezt tudod, ez fogja megmondani, milyen típusú feladatokkal érdemes tanulnod.

Határozd meg, hová akarsz eljutni

A tervezésnek elengedhetetlen eleme, hogy tudd: mikorra és mit szeretnél tudni angolul csinálni. Előbb írd le a hosszabb távú célodat, majd a rövidebbet. A rövidebb távú céloknak a hosszútávú céljaidat kell támogatniuk.

Példa hosszú távú célokra: „fél év múlva leteszem az alapfokú/középfokú/felsőfokú nyelvvizsgát”, „a jövő évi külföldi nyaralásomkor én is társalgok a helyiekkel angolul”

Példa rövid távú célokra: „egy hónap múlva fogok tudni információt kérni egy szállodában a szolgáltatásokról, és meg is fogom érteni a választ”. Vagy: „két hét múlva 40 új szóval, szófordulattal, kifejezéssel lesz a szókincsem gazdagabb, és ezeket használni is fogom az üzleti levelezéseimben”.

Végezd el a technikai tervezést

Ülj le magaddal és írd össze mely napokon pontosan MIKOR és MENNYI időt tudsz a tanulásra szánni. Ezeket az alkalmakat írd be a naptáradba, és kezeld is úgy, hogy másra nem fordíthatod a kijelölt időpontokat (vagy ha mégis, akkor azonnal írd be azt is, mikor pótolsz).

Ezek után állítsd össze, mit fogsz tanulni az egyes heteken ahhoz, hogy a meghatározott céljaidat elérd. Ha van hozzá tananyagod, oszd be, azzal mikor fogsz foglalkozni. Ha nincs, járj utána, honnan szerezhetnél.

Találj egy revizort

Ha megvagy minden tervezéssel, keress magadnak valakit, akinek elmondod a terveidet. Itt még ne állj meg, mert arra is kérd meg őt, hogy hetente kérje számon, mit haladtál. Ez fogja számodra biztosítani, hogy végigviszed a terved. Az igazán motiváló az, ha azt is megbeszélitek, mit ajánlasz fel akkor, ha mégsem viszed végig a tervedet. Olyat ajánlj fel, ami „fáj” neked – pl. egy havi fizetésed felajánlod egy alapítvány számára, vagy elajándékozod kedvenc ékszeredet valakinek, vagy ilyesmi.

Tervezd be a jutalmazást is

Óriási teljesítmény az, hogy ha végül végigcsinálod a tervedet. Ezt mindenképp ünnepeld meg! De közbe is iktass be kisebb-nagyobb jutalmakat. Ezt is tervezd meg. Találd ki, mi lesz az a mérföldkő, amihez elérve jutalmazás következik, és csak utána folytatódik a tanulás. Jutalom lehet bármi, pénztárcától és kedvteléseidtől függően, de mindenképp olyan legyen, ami a mérföldkő elérésekor azonnal megkapható.

 

Szánj erre a tervezési folyamatra 4-5 órát, vagy akár többet is. Meglátod, utána sokkal könnyebb lesz a tanmenetedet követni, motivált maradni, és végül elérni oda, amit kitűztél madanak.

Te szoktál így tervezni? Vagy fogsz ezek után? Írd meg hozzászólásban!