pexels-photo-29642Mi lehet annál rémisztőbb, mint amikor egyszerre két vizsgán kell megfelelj ráadásul úgy, hogy nagy a tét? Mert ugye így érzed, amikor behívnak az álmaid munkájához vezető angol állásinterjúra?

Hadd osszak meg veled 5 tippet, melyeket követve határozottan nagyobb eséllyel indulsz a következő angol állásinterjúdon, mint azok, akik ezeket nem tartják be.

1 . Az angol eszköz, nem cél!

Nagyon fontos, hogy tudatosítsd magadban, állásinterjún vagy és nem nyelvvizsgán. Tehát azt máris felejtsd el, hogy egyszerre két vizsgát teszel. Nem. Akármilyen is a nyelvtudásod, azt kell megmutatnod, hogy azzal a tudással el tudod látni a munkádat, nem pedig azt, jól tudod-e használni a különböző igeidőket. Másképp mondva: az angol nem célja hanem eszköze az interjúnak! Használd is eszközként az állás megszerzése céljából.

2. Tájékozódj angolul!

Amikor angol nyelvű interjúra készülsz, nézd át a kiválasztott munkahelyed honlapját angolul is (persze ha van neki). Így megismerheted az adott cég szakmai szókincsét, és amikor az interjún szakmai dolgokat kérdeznek, könnyen megérted majd. A válaszodban is használj minél többet ezekből a szavakból, hogy impozánsabb legyen a beszéded.

3. Készülj fel a beszélgetésre!

Tudd, miket kérdezhetnek, és mi az, amit feltétlen szeretnél magadról átadni az interjú során. Ha ezeket megtanulod, és nem helyben rögtönzöl, máris magabiztosabban beszélsz.

Azt nem mondom, hogy tanuld meg szó szerint, amit magadról mondani szeretnél, mert akkor rágörcsölsz, hogy „Hogy is akartam mondani? Az olyan jó volt, most meg bezzeg nem jut eszembe.” Nem. Azt tudd, MIT akartál elmondani magadról, és az ahhoz tartozó 1-2 KIFEJEZÉST.

Pl. ha fontosnak tartod, hogy jó a szervező készséged, jegyezd meg azokat a kifejezéseket, hogy ’manage workflow’, ’meet deadlines’, ’think logically and orderly’. Tudd, hogy ezt a kompetenciádat ezekkel a fordulatokkal lehet jól jellemezni.

4. Tanulj meg hasznos panelmondatokat!

Arra figyelj, hogy az interjú nem vallatószék. Igen, téged kérdeznek, neked pedig válaszolnod kell, de ezt igyekezz úgy megtenni, hogy kellemes legyen téged hallgatni.

Pl. ha azt kérik, mondj magadról három dolgot, amit nagyon jól csinálsz, ne az legyen a válasz, hogy „I can work in a team, I am good at organizing events and I’m creative.” Az jó ha tudod, hogy ezeket akarod magadról elmondani, de tudd beletenni egy hosszabb (de nem hosszó lére eresztett) keretbe. Erre valók a panelmondatok, amiket viszont hibátlanul meg kell tanulni és készség szinten be kell gyakorolni.

Ilyen panelmondat például az, hogy „As I have been a ……(secretary)………… before, I know exactly how to …(work in a team)… and how to …(organize events)…. I’m very good at ……(solving problems)……….., so with my work I can enhance the work efficiency of …(the management)………….

5. Legyél hangoddal meggyőző!

Végül de nem utolsó sorban úgy tudsz magabiztosan megszólalni, ha nem arra koncentrálsz 100%-ban, amit mondasz, hanem arra, ahogy. Ha engeded magad hibásan de jó intonációval, jó mondathangsúllyal beszélni, sokkal jobb benyomást keltesz. Tudd, hogy ilyenkor azon felül, hogy könnyebb téged megérteni és követni a mondandódat, még meggyőzőbb is vagy. Mindez pedig visszahat rád és a görcsölés helyett oldottabb hangulatba kerülsz.

Ha vár rád angol állásinterjú, ezt a tesztet feltétlenül töltsd ki. Nézd meg vele, hogy jelenleg mennyire tudnál megfelelni egy angol állásinterjún. Csak egy tipp: rengeteg panelmondatot tanulhatsz meg belőle!