Az iskolában lehet, hogy szavakat magoltattak veled, egyes fórumokon azt olvasod, hogy kifejezéseket tanulj, megint máshol pedig azt mondják, mondatokat memorizálj. Mi az igazság? Hogyan is kellene tanulnod?

Az a helyzet, hogy mindegyiknek megvan a maga létjogosultsága. Mire a cikk végére érsz, te magad is tudni fogod, mit hogyan csinálj.

Kifejezések

Azzal kezdek, ami a leggyakoribb ajánlás. Érdemes kifejezéseket, ill. gyakran együtt használt szavakat tanulni.

Mondok egy példát. Ha csak azt tanulod meg, hogy “decision” = döntés, még egy sor dolgot nem tudsz róla:

1 – Nem tudod, megszámlálható-e vagy sem.

2 – Azt sem tudod, hogyan mondják, hogy “döntést HOZNI”.

3 – Nem tudod, kell-e névelőt használni vagy sem.

Éppen ezért inkább azt érdemes megtanulnod, hogy “make a decision” – így egyből mindhárom kérdésre választ kapsz. Ráadásul amikor azt szeretnéd valakitől kérdezni, “Hoztál már döntést?”, akkor maximum az igeidőn kell gondolkodnod, mert a szavak gondolkodás nélkül kigördülnek belőled.

Mondatok

“Our environmental project is something that many people should know about.”

Hosszú körmondatokat, mint ez is, semmi értelme sincs megtanulni. Nem valószínű, hogy pont azt szeretnéd mondani, mint ami a mondatban áll, igaz? Ilyen esetben vegyél ki belőle részeket, amelyek tetszenek és meg akarod tanulni (pl. environmental project, know about).

Ellenben vannak esetek, amikor teljes mondatokat kell megtanulni. Olyankor, amikor tipikus reakciókat, ill. szituációs kifejezéseket tanulunk. Azaz olyankor, amikor a kifejezés egy teljes mondat. Pl:

“Let’s go catch a movie.”

Sounds good. Where?”

A “Sounds good.” az egy tipikus beszélt nyelvi fordulat, lényegében egy kifejezés, de egész mondatot tesz ki.

Szavak

Ezek után vajon van létjogosultsága a szavak tanulásának? Amikor nem szövegkörnyezetben elhelyezve tanulod meg a szót, hanem tényleg csak önmagában?

Persze, hogy van! Például amikor különböző állatneveket tanulsz. Állatkertbe mész, és megtanulod mindegyik állat nevét. Vagy amikor növények neveivel bővíted szókincsedet egy kertészetben. És így tovább.

Ha ezeket a szavakat szövegkörnyezetben tanulod, semmi más funkciója nincs a kontextusnak, mint hogy nem egy szólistát tanulsz. De ha ezeket a szavakat képi és élménybeli dolgokkal társítod, mint a fent leírt két példában, akkor az ugyanúgy segíti a memorizálást, és nem hideg szólistát magolsz.

Mindent összevetve, a szókincsedet elsősorban úgy bővítsd, hogy a gyakran együtt használt szavakat együtt tanuld meg, legyen ez kifejezés, vagy akár egész mondat. De ha kategóriák tagjait (mint pl. állatokat) szeretnéd ismerni angolul, akkor elég csak szavakat tanulni.