Tudod Te is, hogy a folyékony beszéd egyik alapköve, hogy ne kelljen hosszasan gondolkoznod a szavakon, amiket mondani akarsz. De akkor hogyan tanulj, hogy könnyebben megmaradjanak a szavak a fejedben? Erre találsz itt 5 olyan tippet, amit ha betartasz, BIZTOSAN nagyobb sikereket érsz el szótanulásban, és gördülékeny kommunikációdnak nem lesz a szókincsed akadálya!

1. tipp: Figyelj a sorrendre!

Nézzünk egy kísérletet! Rövid lesz, megtudod csinálni, de fontos, hogy előbb csináld meg a kísérletet és csak utána olvass tovább! Itt egy lista, furcsa nevekkel. 30 másodpercig nézheted őket, majd írj le emlékezetből annyit, amennyit csak tudsz!

Tevi, Dara, Cooth, Peng, Fendi, Elin, Grale, Gappi, Liti, Wossy, Zumi, Tenge, Rilla, Exina

Tehát 30 másodperced van tanulmányozni, és kapsz kb. egy percet leírni a neveket.

Kész?

Akkor nézd meg, miket írtál le! Ha a Te agyad is úgy működik, mint a legtöbbünké, akkor a legtöbb olyan név, ami nem jutott eszedbe, az a lista közepén található.

Agyunk úgy működik, hogy amikor nekiállsz tanulni, arra fog legjobban emlékezni, amit először és amit utoljára tanultál (=lista eleje és lista vége). Éppen ezért, inkább többször tanulj rövidebb időt, mint egyszer hosszút! A szüneteket pedig használd ki valami rövid frissítőre – pl. igyál egy pohár vizet, nyújtózkodj, mozogj kicsit, vagy hallgass meg egy zeneszámot. A tanulási periódus 5-25 perc legyen, a szünet pedig kb. 3-5 perc.

2. tipp: Ne magolj szavakat!

Hogy állsz az évszámokkal? Könnyen megjegyzed őket? Általában kevés az olyan ember, aki jó ebben. Miért? Mert puszta tényeket nehezen jegyzünk meg. Gondolj a fenti nevekre! Tudsz még belőlük párat? Garantálom, hogy holnapra a zömét elfelejted. De ezért ne a memóriádat okold!

De akkor mit tegyél?

Ha olyan dolgokat kell megjegyezned, amelyek tényszerűek, mindenképpen próbálj meg valamilyen asszociációt létrehozni, amivel könnyebben előhívod a megtanult szót a memóriádból. Ha így tanulsz, hidd el, megtalálod a szót, csak kötni kell valamihez. Pl. Buda, Pest és Óbuda 1873-ban egyesült. Ezt az évszámot úgy jegyeztem meg, hogy a számok csökkenő sorrendben vannak az 1000 után, mégpedig úgy, hogy 8, 7, 6/2. Lehet, hogy Neked ez nyakatekert és Te nem is így jegyeznéd meg, de nekem ez használt. Ugyanígy, idegenszavakra is alkalmazhatod a társítás, azaz asszociáció technikáját.

3. tipp: Foglalkozz rendszeresen az angollal!

Ez lehet, hogy elcsépeltnek hangzik, és talán már feladtad, hogy Neked sikerülni fog beiktatni a mindennapi angolt az életedbe, de meg kell tenned, ha azt szeretnéd, hogy a fontos szavak beégjenek és elérd alapvető célodat, hogy tudj BESZÉLNI angolul! Az agyunk arra van programozva, hogy a fontos információkat tartsa meg hosszú ideig. Ha egy szóval sokszor találkozol, az azt az üzenetet hordozza az agy számára: „Erre emlékeznem kell, mert ez fontos!”

A legtöbben ott rontják ezt el, hogy belegondolnak, milyen sok időt elvesz, ha leülnek angolozni, és ez annyira sokkoló, hogy inkább bele se vágnak. Vagy belevágnak, de 2-3 gyakorlással töltött nap esetleg hét után feladják.

De akkor hogyan csináld?

Szórakozz angolul! A buszon angol könyvet kapj elő olvasni, a munkahelyeden angol nyelvű rádió szóljon (interneten rengeteget elérsz!), otthon is állítsd angolra a TV-adásaidat (még akkor is, ha csak háttérzajként használod a TV-det). Ezek által a gyakorlás nem vesz el több időt az életedből, mégis minden nap angolozol. Sőt! Még az az előnye is megvan mindennek, hogy a valódi angolt kapod, nem egy tankönyvíró által összeállított „műtermi” nyelvet. Ha pedig van időd, csak külső inspirációra is szükséged van, járj angol nyelvű szórakoztató programokra!

4. tipp: Használd az új szavakat minél több formában!

Ha kifejezetten újonnan megtanulandó szavakat szeretnél gyakorolni, ismételni, akkor nincs mese, minél hamarabb csatasorba kell őket állítanod, azaz használnod kell őket. Törekedj arra, hogy minél többet tudd bevetni az új szavakat írásban és szóban is, és minél több érzékszerved kapcsolódjon be a tanulásba.

Írásbeli bevetéshez itt egy nagyon hasznos lehetőség: Válj regényíróvá! Kezdj el írni egy történtet, amely tartalmazza az új szavaidat. Ezáltal érzelmileg közelebb kerülsz a szavakhoz és szövegkörnyezetben használod őket, melyek által jobban megmaradnak emlékezetedben. Ha rövid novellákat írsz, akkor minden nap olvasd át az utolsó 5 novelládat. Ha pedig folytatásos regényt írsz (nekem ez vált be), akkor mindenképpen el kell olvasni, amit már ezelőtt megírtál, hogy a történet menetét tudd továbbvinni. Ugye nem kell mondanom, ekkor ismételni fogod az addigi szavakat. 🙂

Ennek a tudományos hátterében az áll, hogy az agyunk sokkal aktívabb, amikor több érzékszervünket használjuk. Ha írsz, olvasol, beszélsz, vizualizálsz, esetleg mozdulatsorral kötöd össze a megtanulandó szavakat, jelentősen növeled a tanulás hatékonyságát, ezáltal az emlékezési képességed.

5. tipp: Jutalmazd magad!

Nemrégiben végzett kutatást az Universidad de Barcelona, melyben azt vizsgálták, mi a kapcsolat a nyelvtanulás és a jutalmazás között. Agyi hullámokat mértek, melyekből kiderült, hogy ha megtanulsz egy új szót, az ugyanarra az agyi területre hat, mint amikor nyersz szerencsejátékon. Tehát jutalomként érzékeled, ha új szó kerül a szókincsedbe. Éppen ezért érdemes magadat is külön jutalmaznod, ha sikerül pl. másnap is emlékezni az új szavakra.

A kutatásban még az is kiderült, hogy ha engeded, hogy egyes szavak jelentésére te magad jöjj rá (azaz nem nézed ki a szótárból, hanem kikövetkezteted a szövegkörnyezetből), akkor még magasabb jutalomként érzékeled az új szót és sokkal könnyebb lesz rá legközelebb emlékezni.

Ugye látod, nem mindegy, hogyan tanulsz! Ha figyelembe veszed agyunk működési elveit, minden pillanatát élvezni fogod a nyelvtanulásnak. Hiszen tudod: már a tanulás önmagában is jutalom az agynak! 🙂

Te hogyan tanulsz, hogy az agyad dolgát megkönnyítsd és sikerélményed legyen?