Most tedd a szívedre a kezed:
Amikor elhatároztad, hogy megtanulsz angolul, mi volt a célod? Neked is az, hogy BESZÉDBEN használni tudd a nyelvet – utazáskor, munkahelyen, külföldiekkel…?

Még hagyd ott a kezed, és erre is válaszolj:
A tanulás folyamata téged is abban segített, hogy ezt a célt elérd? Más szóval, olyan feladatokat végeztél, ami a beszédkészséged kialakulásához vezetett? Nem? Vagy úgy tűnt, de mégsem?

A tanulás sok formát ölt. Van olyan, ami segíti a beszédkészség kialakulását, de van olyan is, ami csak úgy állítja be magát, mintha segítené. Vigyázat! Ők az álruhás megtévesztők. Ismerd meg őket!

Szavak tanulása rendszeresen

Mi lehet ezzel a baj? Minél gazdagabb a szókincsünk, annál jobban beszélünk, nem?

De igen, de nem mindegy, hogyan sajátítjuk el a szavakat! Ha csak tanuljuk a szavakat (pl. 5 szó/nap), de soha sem használjuk őket, ezek a szavak soha nem fognak készség szinten beégni a memóriába! Sőt, pontosan az ellenkezőt érjük el ezzel: lassul a beszédünk, mert emlékszünk rá, hogy tanultuk az épp használni kívánt szót, de pont amikor kell, nem tudjuk elővarázsolni a memóriából, mert csak a passzív tudásunk része lett!

Mi a megoldás?

Keress lehetőségeket, ahol minél többször HASZNÁLHATOD az újonnan tanult szavakat. Tehát ne csak tanulj és gyarapítsd a passzív tudásod, hanem tuszkold a szavakat az aktív szókincsedbe! És mielőtt rákérdeznél: ez nem csak a szavakra, hanem a kifejezésekre és a nyelvtani szerkezetekre is igaz!

Olvasás

Hűha. Fogadjunk, hogy eddig azt gondoltad, hogy ha sokat olvasol, akkor idővel gyorsabban fogsz angolul gondolkodni, és a szókincsed is bővül! Ez igaz, de mennyiben segíti ez a beszédkészséged? Nagyon minimálisan. Mutatom miért.

Amikor olvasol, a szavakra nem tanulás céljából figyelsz, hanem azért, hogy megértsd a szöveget. Így ha ez megtörténik, nagyon gyakran nem is emlékszünk, milyen konkrét szavakkal volt az olvasnivaló tartalma kifejezve. És ez így van rendjén! Ezen ne is akarj változtatni! Ez szükséges a jó olvasáskészséghez. De szókincset csekély mértékben bővít a puszta olvasás. Inkább abban segít, hogy a már meglévő passzív szókincsedet felrázza. Igen, ez segíti a beszédkészséget, de ettől még kialakulni NEM fog!

Tehát kezeld helyén az olvasást: azt várd tőle, hogy segítse a beszédfejlődési folyamatod AMELLETT, hogy közben célirányosan fejleszted is azt. Úgy képzeld el, mint a tekerés-rásegítős elektromos kerékpárt, amin mit sem ér az elektromotor ha te magad nem hajtod a bringát. De ha hajtod, óriási segítség!

Filmnézés

Ó, igen! Hányan mondják, milyen nagyszerűen lehet filmekből angolul tanulni. És ezt nem is vitatom. Tanulsz belőle veszett jó élőnyelvi fordulatokat, kiejtést, szövegértést. (Ezekre használd is!) De nem beszédet! Nagyjából az olvasásnál leírt okok miatt.

Számítógépes játékok

Már bizonyára érzed: ugyanaz, mint az olvasás vagy filmnézés: segítik az angolod fejlődését sok szempontból, de NEM fogsz tudni tőlük BESZÉLNI!

Nyelvtani feladatok szóbeli gyakorlása

Amikor nyelvtant gyakorolsz, teljesen mindegy, milyen formában teszed, az akkor is nyelvtan gyakorlás. Van olyan módszer, amivel kommunikáció közben fejleszted a nyelvtanod, de azt nagyon kevés helyen alkalmazzák. A nyelvtan szóbeli gyakoroltatása a legtöbb helyen azt jelenti, hogy az adott szerkezetet ismételgeted, néha 1-1 dolgot megváltoztatva benne. Ezzel viszont az a baj, hogy mivel a nyelvtan van fókuszban, amint hibázol, azonnal megakaszt a tanár, hiszen pont a gyakorolandó szerkezetet nem mondod jól. De ugye érzed, hogy ezzel pont a kommunikáció lett agyonvágva egy jó nagy kalapáccsal?

Alapvetően pontosan ez a bajom az úgynevezett „beszédcentrikus” oktatással. Ez a kifejezés megtévesztő, mert te azt várod tőle, hogy beszélni tanulj meg a beszédcentrikus módszerrel, közben pedig leginkább azt jelenti, beszédben gyakorlod az új nyelvtani szerkezeteket (tisztelet a kivételnek!!!). Persze ez határozottan jobb, mint ha csak írásban gyakorolnád, de ettől még nem fogsz kommunikálni!

De akkor mi segíti a beszédkészség kialakulását?

Hogy döntheted el, hogy valami segíti-e a beszédkészséged fejlődését vagy nem? – Ezt válaszolom meg először, aztán nézünk néhány példát.

Fontos megértened valamit: két fajta készséget különböztetünk meg: a produktív (aktív) és a befogadó (passzív) készséget. Az aktív az, ahol te magad produkálod a nyelvet: beszélsz, írsz. Ezzel szemben a passzív az, ahol csak befogadsz: olvasol, szöveget hallgatsz.

A lényeg az, hogy befogadó készségek gyakorlásával nem fejlődnek a produktív készségek!

Azokhoz egészen más fajta gyakorlás kell! Tehát ha beszélni akarsz, ahhoz beszélni kell! Semmi olyan tevékenység NEM fogja fejleszteni a beszédkészséged, ami nem jár együtt beszéddel! És valódi beszédre gondolok, ahol TE rakod össze a gondolataidat.

Akkor most jöhet néhány ilyen tevékenység? Íme:

Beszélj tükör előtt

practice-in-front-of-mirror Akármit is mondasz, mindig hasznos, ha előbb magadon próbálod ki. 😉

Kezdheted azzal, hogy az esti zuhanyzás után elmondod a tükörben magadnak a nap eseményeit. Fontos, hogy ne suttogd, hanem tényleg mondd ki hangosan, mint amikor valakihez beszélsz. Így szokod az angol hangod, és megtapasztalod a különbséget aközött, amikor csak magadban kigondolsz valamit és aközött, amikor ki is mondod.

Ha már ügyesebb vagy, kiválaszthatsz egy komolyabb témát is, amit elmondhatsz tükör előtt. Ez abban is segít, hogy enyhítsd a lámpalázat, amikor sok ember előtt kell mondjuk előadást tartanod.

Beszélj magadhoz angolul

Láttad már, hogy viselkedik egy anyuka, amikor kisbabája körül tesz-vesz? Mindent kommentál – a gyerek pedig hallgatja (ettől fejlődik a gyerek beszédÉRTÉSE). Ezt a tevékenységet át lehet ám ültetni a nyelvtanulásba is. Amikor olyan helyen vagy, ahol nem néznek rád furcsán ezért, beszélj „ki a fejedből”!

Pl.: „OK, now I’ll make some tea. I’m so thirsty… Which tea should I choose…? That’s it. That’s what I want. Jasmine tea. Yummy… But… where is my mug? Oh, there you are…” Érted, érzed? Nem győzöm hangsúlyozni, milyen hasznos ez!

Játszd el, hogy külföldi vagy

CoffeeJártadban-keltedben a városban, térj be egy kávézóba, vagy egy üzletbe, ahol tegyél úgy, mintha külföldi lennél. Mondjuk legyél svéd- az ritka, hogy valaki tudna svédül, így nem buksz le…

Ezt eljátszani azért jó, mert tét nélkül gyakorolsz, ugyanakkor rákényszeríted magad arra, hogy csak angolul szólalj meg, különben kiderül a turpisság! 🙂

Beszélj, de úgy igazán

A legjobb az, amikor beveted a leghatásosabb fegyvert: szabadon társalogsz. Erre keress minél több lehetőséget (ha ez most félelmetesnek hangzik, akkor előbb tanuld meg az angolos társalgás művészetét):

Szólíts le tétovázó külföldieket az utcán és kérdezd meg, segíthetsz-e valamiben. Vagy legalább ne szaladj el ha egy külföldi leszólít téged.

Vagy határozd el, hogy külföldi utad során nem a párodra/gyerekedre/barátaidra hagyod az angol társalgást, hanem igenis te is megpróbálod.

Kereshetsz még társalgási klubokat is, ill. olyan alkalmakat, amelyek kifejezetten nyelvtanulóknak szólnak.

Most te jössz. Neked mi vált be leginkább, mint beszédfejlesztő technika?