Van egy érdekes dolog az angolban, amiről kevesen tudnak. Pedig ez határozza meg azt, angolos-e a hangzásod vagy magyaros. De ez az oka annak is, miért hangzik a magyar RAP zene idétlenül, míg az angol szöveg gördülékenyen simul a rappelő ajkaihoz.

Tudod mi ez a kiejtési sajátosság?

Úgy hívják:

ritmus.

Egyértelmű, hogy van köze a zenéhez, igaz? 😉 De mutatom, a beszédben mit jelent:

Az angolban vannak hangsúlyos és hangsúlytalan szótagok. Ezek lehetnek egy szón belül is, de egy mondaton belül is.

Pl. egy szóban: information – ez 4 szótag: in – for – ma – tion. Ebből a 4-ből kettő hangsúlyos, azaz erősen ejtendő (ez az „in” és a „ma”), míg a másik kettő hangsúlytalan, azaz el kell harapni.

Egy mondaton belül: What can I do with this information?

Hangsúlyos szótagok: What, do, in, ma

Hangsúlytalanok: can, I, with, this, for, tion

Hogy átlásd – a vastag a hangsúlyos: What can I do with this information?

A beszéd ritmusát az angolban az adja, hogy két hangsúlyos szótag között UGYANANNYI idő alatt mondod ki a többi szótagot. Tehát pl. a „can I” kimondására ugyanannyi idő áll a rendelkezésedre, mint pl. a „tion” kimondására, pedig a „can I” 2 szótag, a „tion” viszont csak 1.

Hogy gyakorold?

Ha van metronómod, akkor indítsd el egy kellemes sebességen (pl. másodpercenként egy ütéssel), és amikor a metronóm üt egyet, akkor mondd ki a hangsúlyos szótagot, a következő ütésig pedig a hangsúlytalanokat. Ha megy, gyorsíthatsz. 🙂

Na jó, nem minden háztartásban van metronóm. Akkor tölts le egy metronóm appot, vagy kérj meg valakit, hogy üsse a ritmust neked (kanállal az asztalon, vagy tapsolva), te pedig mondd ki a fenti mondatot ritmusra. Fontos: ne a segítőd igazodjon hozzád, hanem TE az ő általa ütött ritmushoz! 😉

Valahogy így kellene hangozzon (az első három a ritmusra ütött gyakorlás, a 4. pedig az, ahogy a való életben hangzik):

Ha többet szeretnél tudni arról, hogyan sajátíthatod el az angolos hangzást, itt találhatsz még útmutatást.