Lankad a lelkesedésed az angoltanulás iránt?

Mutatom, mit tegyél.

A nyelvtanuláshoz kitartás kell. Hiszen egy nyelv elsajátítása kb. 4 év (ha ezt normál életvitel mellett, melléktevékenységként végzed). Nem könnyű folyamatosan lelkesnek maradnunk ez idő alatt.

Sokaknak az is probléma, hogy ezt a 4-5 évet nem sikerül folytatólagosan teljesíteni, mert közbeszól az élet. Ilyenkor nem csak a lelkesedés, de a lendület is alábbhagy.

Mit tegyünk ilyenkor? Hogyan hozzuk vissza motivációnkat, hogy újra lelkesen tanuljunk angolul?

Lelkesítő #0

Mindenek előtt keress egy célt, hogy miért tanulsz angolt. Kutatások szerint sokkal kitartóbbak vagyunk abban, amihez célokat tűzünk ki, mint amit „csak úgy” csinálunk.

Megkérdeztem az én tanulóimat, ki miért tanul angolt. Hosszú lett a lista, de mutatok pár célt, hátha Te is tudsz azonosulni valamelyikkel. Meglátod, nem kell óriási léptékű célodnak lennie mindig, minden áron. Néha a kicsi léptékű cél motivál a legjobban:

– nyáron Londonba megyünk, szeretnék egyedül kommunikálni

– a felvételimhez kell a plusz pont, amit a nyelvvizsga ad

– kedvenc trénereimtől eredeti angol nyelven szeretnék tanulni

– a hobbim témakörében az angol nyelvű cikkeket könnyen szeretném megérteni

– jön hozzám egy külföldi rokon/ismerős, szeretnék vele könnyedén beszélgetni

Ha van célod, kevésbé szívesen hagyod ki a tanulást.

Persze ha van célod, akkor is előfordul, hogy kifogy az energiád. Olyankor fogadd meg a következők valamelyikét:

Lelkesítő #1: Tarts szünetet

Ha mindennel telített vagy, a legbölcsebb dolog nem erőlködni, hanem pihenni egyet. Csinálj olyan más tevékenységeket, amelyek örömet okoznak, és az angoltanulásra még csak ne is gondolj!

De figyelj, mert a szünet-tartásnak is vannak szabályai!

1 – Mindig tudd, hogy mettől meddig tartasz szünetet!

2 – A szüneted alatt TILOS angolozni! Nem nézünk angol nyelvű filmeket, nem keresünk ki szavakat a szótárból, nem hallgatunk angol podcast-okat, nem is gondolkodunk azon, mit hogyan mondanánk angolul.

Ez így azt fogja eredményezni, hogy alig várod majd a szünetedre kijelölt időszak végét, mert lényegében megvontál valamit magadtól és végre újra vágyni fogsz rá.

Lelkesítő #2: Csak szórakozz

Az is motiváló, ha végre használod a meglévő tudásod! Sokszor amiatt lankad a lelkesedés, hogy nem vesszük észre, mennyit is fejlődtünk az utóbbi időben.

De ha most átteszed a fókuszt a nyelvTANULÁSról a nyelvHASZNÁLATra, észre fogod venni, mi mindenben vagy ügyesebb, mint mondjuk akár 3 hónapja, vagy fél éve vagy egy éve. Mit gondolsz, ez mennyire hatna motiválóan rád? 😉

Hogy tudod ezt észrevenni?

Úgy, hogy csak szórakoztató dolgokat csinálsz angolul: angol nyelvű filmeket nézel, zenét hallgatsz, téged érdeklő témákban rövid YouTube videókat nézel, brosúrákat tanulmányozol, könyvet/blogokat olvasol stb. Keress olyan tevékenységeket, amiket tudsz angolul csinálni, és szívesen is teszed.

Lelkesítő #3: Csak egy feladat

Ha nem akarod szüneteltetni a tanulást, mert most kell tanulnod, akkor javaslom a „csak egy feladat” technikát. Ez annyit tesz, hogy elhatározod, hogy „na jó, leülök tanulni, de csak egy feladatot csinálok meg”. Ez a feladat lehet bármi, pl. hogy elolvasol egy szöveget, megcsinálsz egy nyelvtan feladatot, gyűjtesz szavakat egy bizonyos témakörben, tanulmányozol egy szót a szótárban, elmondod a tegnapi napodat magadnak hangosan a tükör előtt, stb. A lényeg, hogy valami számodra egyszerű, könnyen megugorható dolgot találj ki.

Észre fogod venni, hogy ha már egy feladatot megcsináltál, kíváncsi leszel többre is, és lelkesen megcsinálod azokat is. De ehhez az kell, hogy a kiválasztott „egyetlen feladat” ne legyen nagy falat.

Lelkesítő #4: Legyen tanárod

Végére hagytam azt, ami szerintem a legmotiválóbb tud lenni az összes technika közül: az, ha van egy tanárod, aki vezet az utadon és segít, ha elakadsz.

Sokan tanulnak egyedül, és ezzel nincs is baj, hisz ez is tud működni. De az a tapasztalatom, hogy tanárral százszor könnyebb.

Egy tanár

  • magyaráz, ha valamit nem értesz
  • segít abban, mit tanulj és hogyan
  • motivál, ha lankad a lelkesedésed
  • bátorít
  • felhívja a figyelmed az erősségeidre (mert ugye hajlamosak vagyunk csak a hibáinkat észrevenni)
  • rávilágít, hogyan csinálhatnál valamit (még) jobban

Ha szeretnél velem tanulni, hogy én legyek az, aki ezeket mind megadja Neked, akkor legyél MATT-tag. A MATT egy évben csak háromszor nyitja meg kapuit, így csapj le a lehetőségre, amint tudsz!

Neked van ezeken kívül olyan technikád, amellyel fel tudod lelkesedni magad, hogy nekiülj tanulni?