Coloured Question MarksNeked melyik okoz gondot: beszélni vagy kommunikálni angolul?

Egyáltalán melyik mi is pontosan?
És melyikre van Neked szükséged?

Pontosan ezt fogod megtudni, mire végére érsz az olvasásnak!

Hamarosan jobban fogod érteni a két dolog közti különbséget, mint a legtöbb nyelvtanuló. És rá fogsz arra is jönni, miért lényeges kérdés ez! Kezdjünk rögtön egy tesztkérdéssel!

Melyik válasz írja le legjobban a Te reakciódat?

Találkozol az utcán egy turistával. Megszólít. Köszön, és megkérdezi, merre talál egy igazi jó magyaros éttermet. Mit válaszolsz?

A) Nem válaszolsz, csak megmutatod neki a térképen és mutogatsz a kezeddel, merre menjen.

B) It’s close. Go left, two street, and go right.

C) Hello. I know a good restaurant …er… near …er… nearby. Start walk …er… walking to the left. Walk two streets, …er… then turn right. It’s there.

D) Hello! Oh, yeah, Hungarian restaurants are extremely good! I’m happy you want to try one! If you visit one, don’t hesitate to try the Goulash soup. It’s brilliant. Bye!

E) Oh, hello. Where are you from?… Aha. It’s a nice country. I was there last year and I loved it! So, you’re looking for a real good Hungarian restaurant? Let me think. Oh, there’s one near here. Turn left here, walk two blocks and turn right. It’s a lovely Hungarian restaurant, you will love it! … You’re welcome. Bye!

Hogy akár magadtól is ki tudd elemezni a válaszokat, nézzük meg, mi is a jó kommunikáció és mi a jó beszédkészség ismérve.

Beszédkészség

Sajnos nagyon sok nyelvtanuló panaszkodik arról, hogy rengeteg szót és nyelvtani szerkezetet ismer, de amikor szóban kellene használni őket, nem megy. Hogy ez miért nem megy, annak számos magyarázata van, de a lényeg, hogy a beszédkészséggel van a gond. Aki erről panaszkodik, az

  • akadozva beszél
  • sokszor javítgatja magát
  • keresgéli a szavakat
  • kiejtése nem tükrözi mondanivalóját

Ha úgy érzed, ezek a tünetek a Te beszédedre is jellemzőek, bizony fejlesztened kell a beszédkészséged.

Kommunikáció

Kommunikálni lehet írásban, szóban, de akár a testünkkel is. Ha egy reklamáló levelet írsz, amelyben visszakéred egy vásárolt termék árát, és visszakapod a pénzt, jól kommunikáltál.

Ha telefonon felhívod a munkatársadat, hogy készítse ki az új névjegykártyákat, mire beérsz, és ő kikészíti neked, jól kommunikáltál.

Ha a gyerek megkérdezi, hol a zoknija és te rámutatsz a fiókra, a gyerek pedig odamegy és elővesz egy zoknit, ugyancsak jól kommunikáltál.

A jó kommunikáció elsődleges ismérve, hogy a kommunikáció során elérni kívánt eredményt eléri. Mint a fenti példákban.

Ugyanakkor az is a jó kommunikációnak tudható be, ha valakivel szívesen beszélgetnek. Ez azt jelenti, hogy ha jól kommunikálsz

  • tudsz beszélgetést kezdeményezni, továbbvinni, lezárni
  • ismered és jól is alkalmazod a különböző szituációkban használatos nyelvi szokásokat és kifejezéseket (pl. angolban nem köszönsz el ‘Hello’-val)
  • mutatod, hogy amikor más beszél, figyelsz rá
  • helyén kezeled a nyelvi gátjaidat és kivágod magad, amikor nyelvileg bajban vagy (pl. épp nem jut eszedbe egy szó, amit használnál)
  • kiejtésed, hanglejtésed kifejező

Nos, mindezek alapján neked mi okoz problémát: a beszéd vagy a kommunikáció? Melyiket kellene fejlesztened?

Ha a kommunikációs repertoárodat nem ártana felturbózni, akkor töltsd fel itt.

Válasz a tesztkérdésre:
Kommunikál: A, B, C
Jól beszél, de nem kommunikál: D
Jól beszél és jól kommunikál: E