Kicsi a szókincsem. Így is beszélhetek folyékonyan angolul?

Megkértem Szalai Gabriella tanulásszakértőt, mutassa be, hány szó is szükséges ahhoz, hogy kommunikálni tudj.

Továbbá azt is, hogyan érdemes ehhez tanulnod.

Íme:

Mit gondolsz, hány angol szót tud az, aki még semmit nem tud angolul?

Tanulási szakértőként hivatalból érdekelt a téma, így a Facebook közösség segítségével összeszedtük azokat az angol szavakat, amelyeket mindenki ismer – és jó eséllyel még mindenki nagymamája és nagypapája is.

Ilyesmiket gyűjtögettünk: taxi, hotel, hamburger, pizza, e-mail, download, play, stop, laptop, love, film, music…és így tovább. Vajon neked hány jönne össze ezekből?

A statisztikák (és a kísérletünk) szerint, ha semmit nem tanultál angolul, akkor is tudsz minimálisan 50-150 angol szót. Ha viszont játszottál valaha számítógépes játékokkal, esetleg néha rátévedsz a netre, mondjuk használod a Facebookot, a YouTube-ot, akkor a szókincsed lehet akár több százas nagyságrendű is. Tanulás nélkül.

A kérdés, hogy ez mire elég, de erre a választ már kikutatták nekünk.

A Cambridge University Press szerint ugyanis a 3000 leggyakoribb angol szó kiteszi az angol nyelv 85-86%-át.

Mit gondolsz, nagyon hosszú ideig tartana ennyit megtanulni?

Egy kényelmes, napi 7-8 szavas és heti egy pihenőnapos tanulási tervvel, levonva a már ismert szavakat, ez alig több mint egy év. Nagy áldozat? A százalékot tekintve nem annyira, ugye?

És ha esetleg még egy évet ráteszel, eljuthatsz a művelt anyanyelvi beszélők által használt átlagos szószámhoz, a 6-8 ezerhez. (Ez is a Cambridge University Press kutatása.)

És itt elérkeztünk a következő kérdéshez: mire elég a szókincs? Mert jól látod, hogy csak szavakkal nem feltétlenül beszélsz folyékonyan.

De erre végezzünk el egy egyperces emberkísérletet!

Játssz egyet velem! Kérlek, mondd el hangosan ezt a mondatot angolul: Munka után pénzt vettem fel az automatából, és kifizettem a számlákat. De várj, van hozzá segítség!

És itt jön a kísérlet része: a kérdés az, hogy vajon az (A) vagy a (B) verzió segítségével mondod-e el folyékonyabban a mondatot.

(A) segítség:

after= után

work=munka

money=pénz

pick up/put on/withdraw=felvesz

cash machine/ATM=pénzkiadó automata

and=és

pay/pay off= kifizet

bill, receipt, invoice = számla

(B) segítség:

after work = munka után

withdraw money from an ATM =pénzt felvesz automatából

pay the bills = kifizetni a számlákat

Na? Akkor az (A) vagy a (B) verzió segítségével gyorsabb beszélni? (Ha a B-re szavaztál, egy pirospontot be is írhatsz magadnak!)

Az (A) verzióval sok a baj: például nem tudjuk, hogy a „felvesz”, az „automata”, vagy a „számla” szónál melyiket válasszuk. És ebből simán kijöhet ez a mondat is: I take up money from the vending machine and paid off the receipt. (Le se fordítom, jó? Nem tudnám, mert sok értelme nincs.)

A (B) verzióval viszont kényelmesen össze tudod rakni a mondatot nem? Nincs kérdés, hogy a sok jelentés közül mit kell választani! És 100%, hogy kevesebb hibát pakolsz bele, igaz?

Szóval akkor: mit gondolsz? Lehetséges kevés szóval is folyékonyan beszélni?

Ha mondjuk vagy olyan okos, hogy olyan kész, és szinte változatlan formában bevethető kifejezéseket, mint amiket a (B) oszlopban látsz? És nem úgy tanulsz, ahogy az (A) oszlop diktálja, vagyis NEM PUSZTA SZAVAKAT?

És vajon ha a legelső angolórádtól ilyesmiket tanultál volna a SZÓLISTÁK értelmetlen magolása helyett, akkor szerinted mennyi mindent tudnál mostanra elmondani angolul? Sőt, ha mondjuk az elejétől rögtön a leggyakoribb, vagyis a legjobban használható angol szavakat tanulod, akkor most hol tartanál? Jól tapogatózom, hogy már rég 3000 felett járnál?

Na, hát ez itt a baj, kérem szépen.

ÉBRESZTŐ! Itt az idő, hogy kicsit átszabd a tanulási szokásaidat!

INGYENES 3 részes videókurzus: A leggyorsabban angolul, ha nincs időd tanulni

A cikk írója:

 

Szalai Gabriella tanulási szakértő 15 éve kutatja és tanítja a gyors nyelvtanulási módszereket elfoglalt, rohanó felnőttek számára. Gabinak a tanulás a szenvedélye. Az Angolutca ingyenes magazinban 30.000+ rendszeres olvasójának segít, Facebook profilján pedig 80.000+ nyelvtanuló és nyelvtanár követi.