USA flag film Álmodtál már arról, hogy bármilyen angol nyelvű filmet eredeti nyelven nézel és könnyedén megérted?

Lehet, hogy van olyan módszer, rendszer, amellyel ez az álmod valóra is válhat?!

Amikor elhatározod, hogy megnézel egy filmet, gondolsz arra, hogy azzal egyben akár az angolodat is fejleszthetnéd? Mert milyen időtakarékos és hatékony az, amikor két legyet ütsz egy csapásra!

Te hogy nézel filmet?
Sokan azért választják a magyar változatot, mert a következőket gondolják:

„Nem elég jó az angolom ahhoz, hogy megértsek egy filmet.”
„Nem tudok koncentrálni 2 órán keresztül angolul.”
„Az eredeti angol szöveg követhetetlen.”

Nos, ezek a kifogások valósak lehetnek – de ha belegondolsz, Te még nyelvtanuló vagy, akárcsak egy gyerek a saját anyanyelvén. És egy gyerek sem ért meg mindent a saját anyanyelvén még 10 évesen sem, és nem képes koncentrálni sokáig! Nem véletlenül van meg minden korosztálynak a neki való műsor.

Hogy csináld?
Érdemes végigjárni azt az utat, amit a gyerekek is. Hogy értem ezt? Először mesefilmeket nézz! Aztán jöhetnek az ifjúsági műsorok, majd a végén a mozifilmek. Ha minden stádiumnál elidőzöl annyit, hogy azt már jól értsd, léphetsz a következő fokozatra. Így eljutsz oda, hogy már nem lesz a filmnézés angolul sem mumus.

Egyből a filmek
Ha egyből a mozifilmekkel kezdenél, mert azokat szereted, vagy kifejezetten gyakorolni szeretnél és tanulni belőlük angolul, hagy adjak pár tippet, hogy csináld!

  1. Nézd meg először a filmet angolul magyar felirattal (ezt a lépést kihagyhatod, ha olyan filmet választasz, amit már ismersz).
  2. Következő lépésként nézd meg angolul angol felirattal
  3. Majd ezek után nézd meg újra angolul, felirat nélkül. Ezt nem kell egy napon tenni, nyugodtan lehet egymást követő napokon, de mindenképpen egy héten belül.

Így meglepően sokat fogsz már a végén érteni, sőt, lesz pár olyan kifejezés, ami megragad benned.

Azt is csinálhatod, hogy amikor már angolul nézed a filmet, kiírsz belőle pár kifejezést, ami Neked tetszik. Tanuld meg őket, majd mikor legközelebb nézed a filmet, azokat már tudni fogod. Jó érzés lesz, és mivel újra hallod is a kifejezéseket, jobban el is mélyül.

Ha kevesebb időd van
Ha nem tudnál hosszan koncentrálni, vagy nincs olyan sok időd, csináld ezt: nézd meg a filmet magyarul, majd csak egy 10-15 perces részletet nézz meg újra angolul, angol felirattal, majd egyből ezután ugyanezt felirat nélkül. Ez lehet csak egyszer egy részlet is, de végignézheted az egész filmet így egy hét alatt, ha csak napi fél órát foglalkozol vele! Szenzációsan jól működő technika!

Többen együtt
Ha vagy olyan szerencsés, hogy csoportban, ismerősökkel tudsz filmet nézni angolul, lehet folytatni a filmnézést különböző dolgokkal. A klasszikus folytatás az, hogy angolul beszélgettek a filmről. De némi kreativitással egészen izgalmas dolgokat is ki lehet hozni belőle! A BarANGOL program részeként is nézhetsz filmet, és biztos lehetsz benne, hogy nem a klasszikus filmfeldolgozási módot választjuk! Különleges élmény lesz, mert ilyet nem tudsz csinálni egyedül.

Mire jó még a filmnézés?
A fent részletezett technikák leginkább a valódi angol nyelv megértésének fejlesztését segítik. Ez nagyon fontos, mert nem egy ismerősöm számolt már be arról, hogy megtanult elfogadható szinten angolul, aztán amikor kiutazott angol nyelvterületre, csodálkozott, hogy alig ért valamit. Ez pedig teljesen ellehetetleníti a kommunikációt. A filmekkel ezeken a faramuci helyzeten tudsz változtatni.

Ezen kívül azonban vannak további technikák, amikkel a következőket fejlesztheted filmek segítségével:

  • kiejtés
  • szókincs bővítés
  • beszélt-nyelvi fordulatok elsajátítása
  • angolul gondolkodás képességének javítása (erre a fenti technikák is valók)

Te mire használod még a filmeket?