Confident cat„Nem merek megszólalni, mert félek, hogy valamit rosszul mondok.”

Ismerős a jelenség? Éreztél már valaha így? Akkor figyelj, mert segítek ezen változtatni, hogy egy oroszlán magabiztosságával tudj megszólalni angolul, még „félelmetes” helyzetekben is!

Pár egyszerű lépésben eljuthatsz oda, hogy magabiztosan beszélj angolul. Ezt mutatom meg most Neked.

Step 1

Szerencsés helyzetből indulsz, ha azt tudod, mi okozza azt, hogy nem mersz megszólalni. Ez rengeteg dologra vezethető vissza, az egyszerű gyakorlás hiányától kezdve egészen akár odáig, hogy rossz élményed van angol órával, tanárral, vagy helyzettel kapcsolatban.

Nem szabad alábecsülni az okokat, gondolkozz el rajtuk. De itt jön a legfontosabb dolog: ha megtaláltad az okodat, nézd meg, tudsz-e rajtuk változtatni! Ha igen, tedd meg (pl. gyakorolj többet). Ha nem, mert olyasmi a félelmed alapja, ami a múlthoz köthető, akkor haladj tovább a lépésekben:

Step 2

How-To-Build-Self-ConfidenceNagyon fontos, hogy fogadd el jelenlegi angol tudásod! Számtalan olyan emberrel beszéltem, aki azt mondta nekem, azért nem mer megszólalni, mert már olyan rég óta tanul angolul, hogy ennyi idő alatt már tökéletesen kellene beszélnie. Ehhez képest ő csak nyökögni tud, és fél, hogy emiatt kinevetik.

Nem mondom, hogy ez könnyű. Mindenkinek vannak elvárásai magával szemben. De akkor is! Jelenlegi angol tudásodat ne ítéld el! Egyszerűen tekintsd kiinduló pontnak!

Step 3

Hidd el, hogy meg tudod csinálni! Ennek a hitnek a fenntartásához fontos, hogy ne egyedül vágj neki a feladatnak! Találj társat a rendszeres gyakorláshoz, akivel folyamatosan biztatjátok egymást.

Step 4

Kezd a gyakorlást ismerős terepen! A legtöbb embernek írásban könnyebb az angol. Akkor nosza, kezdj el írásban angolul beszélgetni. Ezzel már kommunikálsz, de az „ismerős terep” is meglesz, hiszen mindezt írásban teszed. Küldj SMS-t angolul azoknak, akik a környezetedben tudnak angolul. Vagy keress bárkit, akivel írásban cseveghetsz.

Én úgy kezdem minden új nyelvnél a gyakorlást, hogy chat-elek idegenekkel. Ebben az a jó, hogy nem számít, mit gondol a nyelvtudásomról :-), mert úgysem ismer, és hogy bár oda-vissza kommunikáció zajlik, mégsem kell egyből megszólaljak a célnyelven, elég ha minél gyorsabban összerakom írásban a gondolatomat.

Step 5

Az ismerős terepet váltsd fel biztonságos környezetre! Nézd meg, ki az, aki előtt meg mersz szólalni angolul. Lehet ez egy tanár, egy barát, vagy egy vad idegen a neten. Te tudod, ki számodra a legjobb. Mindenképp olyat válassz, aki SOHA nem nézi a hibáidat és a gyengeségeidet, hanem azt emeli ki, amit már jól csinálsz! Erre tudsz építeni.

Step 6

Végül pedig, ha ez már megy magabiztosan, vesd be magad külföldiek társaságában is! Ha ők megértenek, és Te is tudsz velük beszélni már igen sokat haladtál!

ConfidenceLevelHa ezeket a lépéseket követed, a félénk kommunikációdból természetes, magabiztos kommunikációt varázsolhatsz!