Tudod, mi az, amitől az emberek 74%-a elsápad félelmében és keze-lába remegni kezd? Mi az, amit sokan művelnek, de közülük legalább a fele a háta közepére sem kívánja a vele járó kínokat?

fear of public speakingNos, ez a közönség előtt való megszólalás. Azaz amikor ki kell állj egy csapat ember elé és beszélned kell. Egy pillanatra csukd be a szemed és gondolj arra, hogy beszédet kell tarts valamiről egy színpadon. Hogy érzed magad? Te is beletartozol a 74%-ba? És akarsz rajta változtatni? Akkor figyelj!

Magyarországon egyébként ez a szám szerintem még magasabb. Már csak azért is, mert itthon az iskolákban nem tanítják, hogyan győzd le eme félelmedet, ill. hogyan válj jó előadóvá. Amerikában ezzel szemben külön hangsúly kerül arra, hogy még az iskolában fejlesszék az előadói készségeket, és rendre nyilvános beszéd helyzeteket teremtenek “vita” formájában.

Ugye milyen jó lenne, ha nem okozna gondot mások előtt megszólalni angolul? Az amerikaiaktól ellestem pár trükköt, amivel megkönnyítheted saját dolgod, és ha ki kell állni több ember elé beszélni, be tudod ezeket vetni.

1.) Tudatosítsd magadban, hogy nem vagy csodabogár!

Ahogy Mark Twain megfogalmazta: “There are two types of speakers: those who are nervous and those who are liars.”

Tehát, vagy izgulsz ha beszélni kell emberek előtt, vagy izgulsz de letagadod. És ez így normális.

2.) Készülj fel jól!

Ha emberek előtt kell beszélj, fontos, hogy jól felkészült legyél. A legjobban azért félünk megszólalni is, mert attól tartunk, negatívan ítélnek meg minket. Ha ezt az érzést csírájában el akarod fojtani, készülj fel annyira, hogy ne lehessen kritizálni. Ez persze hosszabb folyamat, mire ez jól fog menni, addig alkalmazd a következőt:

3.) Gyakorolj!

Ha azt várod, hogy egyszer csak eljön a pillanat, amikor meg mersz majd szólalni angolul sok ember előtt (de akár egy előtt is), elárulom: ez nem fog eljönni. De szerintem tudod ezt Te magad is. Lépésekben haladva célod felé, kellemes környezetben, tudatosan és rendszeresen GYAKOROLNI kell. Tudod: a teljesítmény 10%-ban a tehetségen és 90%-ban a gyakorláson múlik!

4.) Nyugtasd meg magad!

Számtalan technika létezik arra, hogyan nyugtasd meg magad technikailag. Sokaknak működik az, ha mély lélegzeteket vesznek, vagy valami kellemes dologra gondolnak. Nekem személy szerint a vizualizáció a leghatékonyabb: elképzelem azt a helyzetet, ami ideális lenne. Lelki szemeim előtt megvizsgálom a körülöttem lévő embereket, tárgyakat, színeket, sőt illatokat is. Próbáld ki, talán Neked is beválik!

5.) Vess be „lazasági elemeket”!

Minden esetben, amikor fel tudsz készülni a mondanivalódra, készülhetsz azzal is, hogy szándékosan beleteszel olyan elemeket, ami feloldja a hallgatóidat, ezáltal pedig Téged is. Lehet ez egy humoros idézet, egy vicc, vagy egy kedves történet. Ezekhez érzelmileg lehet kapcsolódni, ami pedig rögtön az alól szabadít fel, amitől a legjobban rettegsz: hogy negatívan ítélnek meg.

public-speaking-conclusion