…avagy sokkoló élményeim Amerikában 2. rész

aliens

“I’m an alien
I’m a legal alien
I’m an Englishman in New York” – énekli Sting.

És igen! ALIEN voltam! Vagy nyolcadik utas a halál? Nem is értettem!
Aztán világos lett!

Angol órákon nekem azt tanították, a külföldit úgy mondják ‘foreigner’. Esetleg lehet ‘stranger’ is, bár ennek kicsit más az értelme (lehetek én belföldi is, legfeljebb az adott környéken nem vagyok ismerős).

Pedestrian_border_crossing_sign_Tijuana_MexicoEnnek tudatában egy amerikai barátommal San Diego-ban jártunk, és elhatároztuk, átugrunk Mexico-ba is egy napra, ha már ott van a közelben. Gyalog át lehetett sétálni (azért a határig autóztunk!), ami már önmagában nagyon érdekes volt. Mint ahogy az a kontraszt is, amikor a nagy és erős Amerikából átmentünk a nagy és szegény Mexikóba. Ez a látvány fogadott: US-Mexico_barrier_at_Tijuana_pedestrian_border_crossing

Beljebb azért találtunk nagyon kis helyes parkokat és épületeket, de egészen mások voltak, mint a közeli USA-ban. A legfeltűnőbb az volt, hogy mindenki mindenhol el akart adni nekünk valamit, főleg ékszereket.

A nap végén jött a sokkhatás. Visszasétáltunk a gyalogos határátkelőhöz. Két oszlopban lehetett visszamenni az USA-ba. Ezek felirattal a következők voltak:

AMERICANS – ALIENS

Hamarosan rájöttem, hogy az Alien kategóriába tartozom, úgyhogy barátommal egy rövid ideig elváltak útjaink. Viszont míg a soromra vártam, azon morfondíroztam, hogy milyen haladó gondolkodásúak és felkészültek itt az emberek, hogy még a földönkívüliekre is gondolnak a határátkelésnél. Vagy nekem felejtettek el megtanítani valami fontosat az iskolában?!?