Azt már sok filmben láttad, hogyan zajlik a karácsony Amerikában, angol tanulmányaid során biztosan tanultál a brit szokásokról is – de azt vajon tudod, Ausztráliában hogyan telnek az ünnepek? Pedig egészen különleges módon, hiszen ott karácsony nyáron van…

Érdekesség 1

Mivel pont a nyári szünetben van karácsony, ez az év legforróbb időszaka. Éppen ezért gyakran előfordul erdőtűz, amire már számítanak is az ausztrálok. Erre az estre már előre önkéntesek szerveződnek, akik vállalják, hogy részt vesznek az oltásban való segédkezésben.

Érdekesség 2

December 25 (Boxing Day) igen mozgalmasan telik. A legtöbben kivonulnak a tengerpartra és barbecue partit szerveznek, de sokan még tábort is vernek és ott éjszakáznak a hullámzó tenger mellett. Az ajándékokat is itt kapják sokan. Továbbá ezen a napon indul Ausztrália leghíresebb jacht-versenye Sydney és Hobart (Tasmánia) partjai között.

Érdekesség 3

Hallottál már az ausztrál Christmas Bush-ról? Amikor ez a fa virágzik, krémszínű a virága, azonban karácsonyra gyönyörű fényes pirossá válik. Igazi ajándék minden ausztrálnak, ahogy csodásan piroslik az ünnepek alatt!

Érdekesség 4

Az ajándékokat itt is a Mikulás hozza karácsonykor. Azonban a nagy forróságban Santa kíméli a rénszarvasait, és kengurukra cseréli őket.

Érdekesség 5

Karácsonykor mindenki érzékenyebb. Talán ezért is adományozunk az ünnepek alatt a legtöbbet. De gondoltál már arra, hogy úgy szerezz pénzt adományra, hogy feldíszíted a házad? Mert Ausztráliában versenyt hirdetnek a legszebben feldíszített házra, és a nyertes által összegyűjtött pénz jótékonysági célokra kerül felhasználásra. Látványos gondolat, nem?

+1

Utolsó érdekesség-képpen egy karácsonyi sütemény receptjét szeretném Veled megosztani. Mivel 3 hónappal ünnepek előtt már elkészíthető (szellős, hűvös helyen becsomagolva tárolandó), megsütheted még a nagy karácsonyi rohanást megelőzően. Jó étvágyat!

 

Australian Christmas cake

 1. Step 1

  Combine sultanas, raisins, currants, dates, cherries, craisins, pineapple, mixed peel, brandy and orange rind in a large bowl. Cover with plastic wrap and set aside, stirring occasionally, for 2 days to macerate.

 2. Step 2

  Preheat oven to 150°C. Brush a round 22cm (base measurement) cake pan with melted butter to lightly grease. Line the base and side with 3 layers of non-stick baking paper.

 3. Step 3

  Use an electric beater to beat butter and sugar in a bowl until pale and creamy. Add eggs, 1 at a time, beating well between each addition until just combined. Add butter mixture to fruit mixture and stir to combine. Add flour and mixed spice and stir until well combined. Spoon into prepared pan and smooth the surface. Lightly tap pan on benchtop to release any air bubbles. Arrange almonds and cherries on top of the cake.

 4. Step 4

  Bake in oven, covered with foil, for 2 hours 40 minutes to 3 hours or until a skewer inserted into centre comes out clean. Drizzle hot cake with extra brandy. Set aside to cool before turning out.