mistakeFélsz attól, mi lesz ha valamit rosszul mondasz angolul? Csupa jó dolog! Csak rántsd meg a vállad, és gondolj arra, amiket ezek a sikeres híres emberek üzennek Neked:

„Only those who dare to fail greatly can ever achieve greatly.”

Robert F. Kennedy, Amerika egykori szenátora szerint ha nem mersz nagyot hibázni, sosem fogsz nagy dolgokat elérni. Szeretnél jól beszélni angolul? Érd el ezt hibáidon keresztül!

Saját történet. Egyszer kisebb koccanásom volt az autómmal. Akkor a szervízben, amikor pironkodva bevittem az autóm, azt mondták nekem: „Csak az nem koccan, aki nem vezet autót.” Neked is ezt tudom tanácsolni, mielőtt pironkodnál a hibás angol mondatod miatt: „Csak az nem vét beszéd közben hibát, aki nem beszél!

„Failure is success if we learn from it.”

Malcolm S. Forbes milliomos, a világ egyik legbefolyásosabb magazinjának kiadója, azt vallotta, a hiba valójában maga a siker – ha tanulsz belőle. Tehát ne pironkodj ha hibázol, hanem raktározd el a kellemetlen érzést, amit okozott, és legközelebb tegyél meg mindent, hogy ugyanazt a hibát lehetőleg ne kövesd el. Tedd ezt addig, amíg végül tényleg megtanulod a leckét!

„Smooth seas do not make skillful sailors.”

Ez az afrikai közmondás jól illusztrálja, hogy akadályok nélkül nincsenek sikerek. Ha jól akarsz angolul beszélni, számos akadályt kell legyőzz! Márpedig az akadályok legyőzése során biztosan hibázni fogsz. Ezek a hibák viszont szükségesek, mert megedzenek Téged, és nagyobb büszkeséggel fog eltölteni, hogy Te akkor is megcsináltad, ha nehéz volt, ha hibáztál, ha kitartóan újra neki kellett futnod. De ami ennél is fontosabb: az így szerzett tudás 1000x mélyebb és tartósabb, mint a gyorsan és simán megszerzett tudás.

„Our greatest glory is not in never falling but rising every time we fall.”

Confucius szavai is a fenti közmondást támasztják alá. De kiemeli, hogy igenis fel kell állnod minden hiba után és folytatni az utad, a tanulást. Így és csakis így válsz jó angol beszélővé.

„I have learned all kinds of things from my many mistakes. The one thing I never learn is to stop making them.”
Végül Joe Abercrombie, a brit fantasy író szavaival hívnám fel a figyelmed arra, hogy mindig lesznek hibák, amiket elkövetsz. Az egyikből tanulsz, de jön egy másik. Ha a hibáktól való félelmedben nem szólalsz meg angolul, tudd, hogy soha sem fogsz, mert mindig lesz olyan, hogy valamit rosszul mondasz. De véletlenül mondasz hibásan dolgokat az anyanyelveden is – ugye észrevetted már? És utána magyarul sem szólaltál meg többet? 😉

Te tanultál már hibádból? Kérlek, oszd meg hozzászólásban! Hagy tanuljunk belőle!