English tongueVolt egyszer egy tanítványom, akiről azt gondoltam, ugyanolyan tanulóm lesz, mint bárki más. De ő nem tudott megtanulni angolul, mint az addigiak. Vajon nem volt nyelvérzéke?

Ebben a cikkben írok arról, végül mit csináltam Józsival, a fent említett tanítvánnyal, írok a nyelvérzék kérdésről, ill. lehetőséged nyílik megnézni egy tesztet is arról, hogy mennyire könnyen tudsz nyelvet tanulni.

Józsi története

Józsi teljesen kezdőként kezdett velem angolul tanulni. Felhívta a figyelmem, hogy már sokszor sok helyen próbált angolul tanulni, de mindenhol az lett az eredmény, hogy azt mondták neki, nincs értelme próbálkozni, mert ő tipikus esete annak, hogy vannak emberek, akik nyelvérzék nélkül születnek.

Annak rendje módja szerint kezdtük is az alapoknál. Megpróbáltam megtanítani neki szavakat és nyelvtani szerkezeteket, amikre építhetünk, de már itt elakadtunk. Hiába volt minden magyarázatom tökéletesen logikus, minden gyakorló feladatom a legnagyobb körültekintéssel kiválasztott, Józsi nem haladt. Egy helyben toporogtunk, egészen az elején. Nem hogy nem léptünk volna ötről a hatra, de egyről a kettőre sem sikerült. Nagyon frusztrált. Jó tanárnak tartottam magam, és zavart, hogy ennyire nem értünk el sikereket, egyáltalán semmit.

Viszont közben feltűnt, hogy Józsi nagyon próbál beszélni. Kézzel-lábbal és pár angol szóval megpróbálta magát megértetni. Nagyon kellett koncentrálni, hogy mit is szeretne, de végül eljutott hozzám az üzenete. Na ekkor esett le nekem a tantusz! Józsinak nem nyelvérzéke nem volt, hanem egyszerűen máshogy kellett őt tanítani!

Innentől kezdve a szóbeli készségekre építve, nyelvtani magyarázatok nélkül(!) kezdtünk tanulni, és láss csodát: Józsi haladt. Fejlődött! Nem rohamtempóban, de egyre gyorsabban. Végső soron úgy tanult meg beszélni, mint a gyerekek: hallgatással, ismétléssel, próbálkozással. Ez a módszer lassabb, (de hatékonyabb egyébként, mint a klasszikus tanulás), viszont Józsinál az egyetlen célravezető módszernek bizonyult. Most akkor Józsinak volt nyelvérzéke vagy sem?

A nyelvérzék – mi is az tulajdonképpen?

Valójában én sohasem hittem a nyelvérzékben. Minden ember képes megtanulni a saját anyanyelvét, akkor hogy állíthatnánk olyat, hogy nincs nyelvérzéke? Persze azt mondhatjuk, hogy könnyebben vagy nehezebben tanul valaki nyelvet, de ez sok mindentől függ: mennyi ideje van, mennyi kedve, milyen tanára, milyen tananyaga, milyen motivációja.

A motivációra hagy meséljek el egy történetet. Nekem „van nyelvérzékem”, viszont egyszer – csak úgy – meg kellett volna tanulnom egy viszonylag könnyű holland szöveget (kb. 5 sor). Semmi haszna nem volt a számomra, és nem is érdekelt, így nagyon szenvedtem a megtanulásával. Pár év múlva Belgiumba mentem egy hétre. Alap motivációm, hogy külföldön mindig szeretnék az adott ország nyelvén kommunikálni, legalább 1-2 alap dolgot az ottani nyelven mondani, így nagyon gyorsan megtanultam egy csomó holland szót, kifejezést, nyelvtani dolgot. Egyáltalán nem szenvedtem vele. Tehát ha van motivációnk valamit megtanulni, meg fogjuk tanulni. Ugye ezt már Te is tapasztaltad?

Tehát ha egy tanár azt mondja neked, hogy nincs nyelvérzéked, menekülj tőle! Ha pedig Te magad vontad le a következtetést saját magadról, akkor tudd: csak még a megfelelő módszert nem alkalmaztad a nyelvtanuláshoz! Ha ez meglesz, szárnyalni fogsz! Hidd el, tapasztaltam.

Nyelvérzék-teszt

Ebből a tesztből az fog kiderülni, mennyire könnyen látsz át egy nyelvet. Ez jó kiindulási pont ahhoz, hogy megnézd, milyen alapokra építhetsz. Ilyen teszteket használnak egyetemek, munkaadók abból a célból, hogy felmérjék jelentkezőik nyelvi potenciálját.

Hogy hozzáférj a teszthez, kattints ide!>>

Remélem kiderült számodra is, hogy nincs reménytelen nyelvtanuló, csak nem megfelelő tanítási módszer! Kívánom, hogy megtaláld a Hozzád leginkább illő metódust!