Ha nem érted a beszélt angolt, az 4 okra vezethető vissza.

Vizsgáld meg a „tünetedet” és tudd meg az okokat:

#1

Hallod a beszélőt, de sokszor nem érted őt. Az sem segít, ha írásban kommunikáltok.

 

Elég gyakori, hogy azért nem értünk egy beszélőt, mert nem értjük a szavakat, amiket használ. Vagy azért, mert még ténylegesen sohasem találkoztunk az általa használt szavakkal, vagy már ugyan találkoztunk velük, de nem kerültek az aktív szókincsünkbe – azaz nem tudjuk másodpercek töredéke alatt előhívni a jelentésüket.

Ahhoz, hogy felderítsd, ez okozza-e a problémádat, a következőket kell tenned: ugyanazt a szöveget, amit hallás után nem értesz, írásban is nézd meg – ha olvasva sem érted, akkor nagy valószínűséggel a szókincsed nem elegendő a megértéshez.

Q

Ha a szókincs okozza a problémát...

Ha a szókincs okozza a problémát, akkor nincs mese, bővíteni kell a szókincsedet.

És az a legjobb, ha ezt úgy teszed, hogy ne felejtsd el a szavakat holnapra vagy jövő hétre.

Megvan ennek a módja, amit meg is mutatok Neked.

 

Itt egy hét alatt végigvezetlek a helyes szótanulás mikéntjén >>

#2

Azt megérted, miről megy a diskurzus, de azt már nem tudod, pontosan mit mondtak.

 

Ez azért frusztráló, mert csak tippelgetsz arról, mi hangzott el pontosan és nem lehetsz biztos benne, hogy teljesen jól értetted-e a dolgokat.

Ha hallod és érted a közlésben elhangzott szavakat, mégis azt érzed, hogy sehogy sem áll össze a jelentés, akkor a nyelvtan áll a problémád hátterében. Feltehetőleg kevés, vagy felszínes a nyelvtani tudásod, és ez az oka annak, hogy nem állnak össze a szavak értelmes mondatokká.

Q

Ha a nyelvtan okozza a problémád...

Ha a nyelvtan okozza a problémát, egyszerűen vesd bele magad az angoltanulásba, és egyre többet fogsz érteni. Célszerű először megnézni, hol van felszínes tudásod és ezt magabiztossá tenni, majd a biztos alapokra építve haladni szépen előre.

 

Itt teheted rendbe a nyelvtanod >>

#3

Olvasás után klasszisokkal többet értesz, mint hallás után?

 

Akkor szinte biztos, hogy kiejtés-szüzesség áll a háttérben. Ez azt jelenti, hogy sohasem tanultál angol kiejtést, ezáltal nem ismered a magyar és az angol kiejtés közötti jelentős különbségeket, és emiatt „magyar füllel” hallgatod az angol beszédet is.

Az angol azonban homlok egyenest másképp működik, mint a magyar! Elharapják a mondatban lévő szavak felét, teljesen máshogy hangsúlyozzák a szavakat, de még a mondatokat is, és úgy fűzik egybe az egymás után álló szavakat, hogy azt sem veszed észre, hogy új szó kezdődött.

Q

Ha a kiejtésben gyökeredzik a problémád...

Ha a kiejtésben gyökeredzik a problémád, akkor nagy szerencséd van: ez a probléma orvosolható a legrövidebb idő alatt! Csak tudatosan fejleszd a kiejtésed. Ismerd meg, miben tér el az angol kiejtés logikája a magyarétól. (Jelentem: hasonlóságot alig fogsz felfedezni…)

 

Így fogod érteni a beszélt angolt >>

#4

Ha mindent értesz egy szövegben, csak egyszerűen nem tudod, mire utal egy beszélő…

 

…annak az az oka, hogy nem rendelkezel a kellő ismerettel az adott ország kultúráját illetően. Pl. ha azt hallod, hogy „I met a girl from down under”, nem fogod tudni értelmezni a mondatot. Ha viszont tudod, hogy a „down under” kifejezéssel Ausztráliára és/vagy Új Zélandra utalnak, máris tiszta a kép.

A nyelvtanulók általában közép- ill. felsőfokú tudással szoktak ebbe a problémába belefutni.

Q

Ha a kulturális háttértudás hiánya okozza a problémát...

Ha a kulturális háttér hiánya a gond, a megoldáshoz nézz sok-sok angol nyelvű filmet, hallgass téged érdeklő podcast adást, és olvass rengeteg angol könyvet. Azokból felszedheted az aktualitásokat, amik a nyelvet befolyásolják.

 

Itt olvashatsz könyvet és fejlesztheted az angolod egyben >>

Amit itt találsz, elhozza neked az angol beszédértés varázsát, és segít átlépni a nyelvi korlátokat.

Lépj a következő szintre az angol nyelvtudásban, és kezdj el igazán otthonosan mozogni a beszélt angol világában!