intonation-pictureSosem felejtem el azt a férfit, akivel egyszer együtt utaztam egy villamoson. Döbbenetes élmény volt. Mögöttem ült, így hallottam minden egyes szót, amit mondott. Összehasonlított különböző szavakat 2-3 nyelvben, majd áttért az ember anatómiájára. Kiderült, hogy orvos. Háttal ülve neki hallgattam a történeteit. Mikor leszállni készültem, gondoltam megnézem magamnak, ki szórakoztatott el az utazásom során, akaratán kívül. Mély döbbenet fogadott: egy hajléktalan, szakadt ruhás embert láttam, aki a négyes ülésben ült, teljesen egyedül. Átvillant bennem a gondolat: ha fele ennyire intelligens, de jól öltözött lett volna, bizonyára sok ember vette volna körül, és élete is sokkal jobb lett volna.

Miért mesélem ezt el?

Mert azt tapasztalom, hogy nagyon sok nyelvtanuló és nyelvhasználó „hajléktalan ruhában” beszéli az angolt. Szuper jó a nyelvtana, sok szót ismer, de amikor meg kell szólalni, a kiejtése nem tükrözi azt a sok-sok tudást, ami benne van.

Girl in British topNeked milyen az angol ruhád?Jó esetben csak kicsit magyaros a kiejtésed, és megértenek gond nélkül. Ez esetben azért fejleszd kiejtésed, mert igazán szépen csak kevesen beszélnek.

Ha pedig úgy érzed, az angol kiejtésed egyáltalán nem jó, elengedhetetlen, hogy foglalkozz vele! Alapvető gondokat eredményez a nem magabiztos kiejtés:

  1. Nem mersz megszólalni, mert félsz, hogy kinevetnek.
  2. A beszélgető partnered nem fog megérteni, és ez rendkívül frusztráló.
  3. Félreérthető lesz, amit mondasz.

Ezek az érvek azoktól a tanulóktól származnak, akikkel a kiejtés fontosságáról beszélgettem. A tapasztalataim alapján pedig van még 4 szuper ütős érvem, hogy miért fejleszd kiejtésed:

  1. SOKKAL könnyebb megérteni az angol anyanyelvűeket, mert megtanulsz olyan szabályszerűségeket, amelyek hatására kitisztul a kép. Ha nem tudod, mit miért úgy ejtenek ki, akkor nem is fogod kihallani sem, amikor mások mondják.
  2. A legelső dolog, ami az angol tudásodban megmutatkozik, az a kiejtésed. Nem a nyelvtanod, nem a szókincsed, hanem a kiejtésed. Akárkivel is beszélsz, ez alapján fog elsőre megítélni. És azt ugye tudod, hogy az első benyomás nagyon sokat számít! El tudod képzelni, mekkora előny ez mondjuk egy állásinterjú, nyelvvizsga vagy akár csak egy utazás során?
  3. Szívesen fognak beszélgetni Veled, mert Téged könnyű megérteni.
  4. Végső soron pedig nő az önbizalmad, amint érzékeled, hogy sokkal jobb lettél angolból.

Hidd el, hogy a kommunikáció szempontjából sokkal fontosabb a kiejtés megtanulása, mint az állandóan forszírozott nyelvtan tökéletes ismerete. Ha azt mondod: „I thirsty.”, mindenki megért, de ha ezt úgy mondod, hogy „íám tirsti”, senki sem, pedig nyelvtanilag helyes. Persze jó ha a nyelvtanod hibátlan, de elengedhetetlen, hogy a kiejtésed érthető legyen.

Nos, mit gondolsz, mikor kezded fejleszteni kiejtésed?