Mitől lesz magabiztos az angolod?

Már tanulod az angolt egy ideje, de nem érzed, hogy igazán nagy magabiztossággal használnád.

Mit szólnál hozzá, ha hétről hétre nőne az önbizalmad,
és egyre bátrabban szólalnál meg?

Csatlakozz a Magabiztos Angolosok Titkos Társaságához!

Ha pironkodás és kétségek nélkül akarsz kommunikálni angolul,
számtalan dologra figyelned kell

nyelvhelyesség

kiejtés

a nyelv logikája

szókincs

mai nyelvezet

De valójában hogy lesz olyan az angolod, amire igazán büszke vagy?

…függetlenül a nyelvi szintedtől…

#1

Csodáltad valaha azokat, akik ÉRZIK, mit hogyan kell helyesen mondani?

Ez azért lehetséges számukra, mert értik a nyelv logikáját – tudatosan vagy sem, de értik. Ez a magabiztosság első számú eleme. Az angol logikáját ismerve olyan összefüggéseket látsz át, amire később, ismeretlen szavaknál, nyelvtannál, stb. támaszkodni tudsz.

#2

Érezted már úgy, hogy túl sok a kivétel egy szabály alól?

Én ezt inkább úgy szoktam megközelíteni, hogy a kivételek inkább amolyan mini különszabályok. Tehát külön kell velük foglalkozni.

Mert akkor vagy magabiztos, ha ezekkel a miniszabályokkal is tisztában vagy. A jó hír az, hogy a számuk nem végtelen, és ha rendszeresen foglalkozol velük, egész hamar megtanulhatóak. 🙂

#3

Volt már úgy, hogy simán összekevertél, vagy rosszul választottál meg szavakat?

A nyelv egyik legfontosabb eleme a szókincs, hisz azzal közöljük gondolatainkat elsősorban. Ha azonban egy helyzetben nem a megfelelő szavakat használod, értetlenül néznek rád. Pl. a magyarban is a “húzni” és a “vonni” szinonimák. Mégsem mondhatod, hogy “lehúzod a tanulságot” ahelyett, hogy “levonod a tanulságot”.

Ezért tisztában kell lenni minden szó pontos jelentésével, és azzal is, mikor melyik a helyes a szövegkörnyezetben. Ha biztosan jól tudod megválasztani a megfelelő szavakat, az óriási magabiztosságot eredményez.

#4

Irigykedtél már olyanokra, akik szép kiejtéssel beszélik az angolt?

Ha valaki akcentus nélkül beszél, azt könnyebb megérteni. Hiszen nem kell az ő angolját érthető angolra fordítani. Ha angolosan beszélsz, tudat alatt sokkal több figyelmet szentelnek rád, és jobban el is fogadnak. Ez erősíti az önbizalmad, és magabiztosabban használod az angolt.

Épp ezért a kiejtési hibák felderítésére és kijavítására is törekedni kell. Ebben pedig az a legjobb, hogy a kiejtés fejleszthető a leggyorsabban és a leglátványosabban az angol részterületei közül. Szóval kezdj neki mihamarabb!

#5

Észrevetted, hogy a filmek tele vannak tankönyvekben nem tanított szófordulatokkal?

Egy nyelv dinamikusan változik. Csak nézd meg, mi volt a Te gyerekkorodban a tipikus szóhasználat. Gyanítom nem szerepelt benne mondjuk az, hogy “kocka vagy”, hisz nem is ültél a számítógép előtt órákat.

Az angol is változik, amit szótárak, nyelvkönyvek nem képesek ilyen gyorsan lekövetni. De ha Te sem követed, sok dolgot nem fogsz érteni a való életben. Ez elveszi az önbizalmad, úgyhogy jobb ha a tudásod inkább naprakész. “Vágod?”

#+1

Ha mindez rendben van, már csak egy valami szabotálhatja a magabiztosságod. Tudod mi az?

Ez a leggyakoribb dolog, amivel egy nyelvtanulónál legelőször foglalkozni szoktam. Ez pedig a tanuló maga. Ugyanis ha nem tudod, mi számodra a legjobb tanulási módszer (azaz nem ismered magad annyira ahhoz, hogy tudd, hogyan tanulsz a legkönnyebben), rengeteg időt elvesztegetsz azzal, hogy rosszul (=számodra nem megfelelően) tanulsz.

Ezzel azt éred el, hogy elveszíted a magadba vetett hitedet, és jönnek a téveszmék, miszerint “én nem tudom megtanulni ezt vagy azt”. Marhaság! Mindenre képes vagy, csak tudd, hogyan!

segítek a magabiztosságod kialakításában,
és olyan büszke leszel az angolodra,
mint még soha

A megoldás a Magabiztos Angolosok Titkos Társasága

Aki itt tag lesz, azzal hétről hétre teszünk azért, hogy elérje a vágyott magabiztosságot az angoltudásában.

Te szeretnél köztük lenni?

Nézd meg, mit teszünk azért, hogy mihamarabb önbizalommal telve, büszkén szólalj meg angolul:

Megtanulunk Tanulni

Online formátumban rendszeresen teszek közzé videókat arról, mit hogyan gyakorolj. Mert nagyon nem mindegy, hogyan bővíted a szókincsedet, hogyan akarod elmélyíteni a nyelvtani tudásod, és hogyan fejleszted a különböző készségeidet.

Kapsz Rendszeresen Leckéket

Problémát okoz, hogy rendszeresen tanulj? Mostantól nem fog!

Több témában is heti rendszerességgel, megadott időpontban teszek közzé új tananyagot. Így rászoktatod magad, hogy folyamatosan foglalkozz az angollal.

Egy lecke magyarázatból és feladatokból áll. Ez szükséges ahhoz, hogy ne csak ránézz és tudomásul vedd azt, amit látsz, hanem használatba is ültesd.

A leckéket szintek szerint szortírozva teszem közzé, hogy könnyen megtaláld a számodra megfelelő szintű tananyagot. Minden tananyaghoz mindig hozzáférsz, egészen addig, amíg MATT tag vagy. Bármit is keress, ott lesz.

Milyen leckéket kapsz?

Az angol minden területéről olyanokat, amelyek a magabiztosságodhoz szükségesek.

  • foglalkozunk trükkös nyelvtani szerkezetekkel
  • témakörönként szókincset bővítünk
  • félreértésre okot adó nyelvi elemeket tisztázunk
  • zavarba ejtő kiejtési problémákat szüntetünk meg

Live Adásokon Kérdezhetsz

Elakadásod van? Szeretnél valamit részleteiben kivesézni? Tárgyaljunk ki, tanuljunk olyan dolgokat, amire NEKED szükséged van.

Csak megírod nekem, mit szeretnél, és foglalkozunk vele egy élő online adásban. Ez az adás olyan felületen lesz elérhető, ahol bárki (aki MATT tag) meg tudja nézni.

Összeállítom a válaszaimat, de minden adás interaktív lesz, így lehetőséged lesz kérdezni is. Ha pedig nem tudod élőben nézni az adást, később is visszanézhető lesz.

Ha tudod HOGYAN tanulj, MIT tanulj, és KÉRDEZHETSZ is, megállíthatatlanul fejlődni fogsz!

A MATT tagokra sok figyelmet szentelek, én személyesen.

De ha még ennél is több, külön, egyéni törődést szeretnél, még ezeket is megkaphatod MATT tagként:

Hibamentesítés

Az, hogy jól rögzült-e valami, azt a használaton keresztül tudod lemérni.

Haladj szépen a leckékkel, de mutasd is meg nekem, hogyan használod a tanultakat.

Lehetőséget adok számodra, hogy havi rendszerességgel küldj nekem egy általad írt fogalmazást – párbeszédet vagy naplóbejegyzést, vagy bármit, ami jól esik. A lényeg a nyelvhasználaton lesz. Kijavítom, mégpedig úgy, hogy magyarázom is a javítást.

A legjobban úgy ég be egy tudnivaló a fejedbe, ha használat közben csípjük fülön a hibás verziót. Biztos lehetsz benne, hogy legközelebb azt már nem (vagy maximum véletlen) fogod rosszul használni. 

Ráadásul, ha nekem rontod el, az biztonságos közeg, nyugodtan kísérletezz az új szavakkal, nyelvtannal! Tudd meg, olyankor is lehet-e használni, amikor te úgy érzed. Élesben, a való életben pedig már tudni fogod.

Útontartás

Sokan azért nem haladnak, mert nincs kinek elszámoljanak a “tetteikkel”. Egy speciális módszerrel folyamatosan úton tartalak, riportolsz a haladásodról. Nem lesz “Ülj le, egyes!”, de lesz motiváló, haladást segítő visszajelzés feléd.

Beszélgetés Angolul

Két hetente összejön a csapat egy 60 perces online beszélgetésre – természetesen angolul.

Legyél ott, beszélgessünk, vagy ha még félénkebb vagy, csak hallgasd a beszélgetést. A lényeg, hogy előbb-utóbb megered a nyelved ebben a bátorító közegben.

A beszélgetés témáját előre megbeszéljük, készülünk rá, így ebből rengeteget fogsz tudni tanulni.

A jelentkezési lehetőség lezárult.

Jelenleg már gőz erővel megkezdtük a tanulást a MATT tagokkal.

Ha újra nyílik a lehetőség, fogok szólni róla.

A Magabiztos Angolosok Titkos Társasága (MATT) egy tagsági rendszerben összegyűlt angol tanulók társasága. Most jelentkezel, tag leszel, és addig maradsz, amíg azt nem érzed, már elég magabiztos az angolod.

Hiszem, hogy a MATT hasznos lesz számodra, és tényleg MATTot adunk eddigi félelmeidnek, esetleges kudarcaidnak. Kevesebb kerülőúttal, gyorsabban jutsz el a sikerhez, a vágyott magabiztos nyelvhasználathoz.

Ha tudod, milyen velem tanulni, válaszd a fél éves MATT tagságot, az éri meg a legjobban. De ha még nem tanultál velem, kérj csak egy hónapot. Mindössze egy hónapot kozkáztatsz, és ha nem olyan a tananyag és a sok segítség, amit azonnal és folyamatosan is kapsz, mint amilyenre szükséged van, angolosan távozhatsz a MATT-ból.

Ki vagyok én és miért hallgass rám?

Gönczy Edit

küldetésem

Számomra fontos, hogy TE megtanulj angolul.

Ugyanennyire fontos, hogy ezt úgy tedd, hogy élvezed az utat is, nem csak az eredményt.

Örömmel tölt el, ha a segítségemmel megoldódnak az angol tanulással kapcsolatos problémáid, és örömmel veted bele magad a tanulásba.

Küldetésem, hogy hozzásegítselek ahhoz, hogy úgy beszélj angolul, ahogy elképzelted. Semmi sem lehetetlen!

Miért velem tanulj?

Mert angol tanárként tudom, mi okoz gondot, és hogyan javítsunk rajta.

Mert több, mint 20 év tanítási tapasztalatom van.

Mert nagyon gyorsan átlátom, kinek mi a legjobb segítség, ki, mit, hol ront el úgy, hogy gyakran nem is tud róla.

Személyes történetem

Már 5 évesen tudtam, hogy az angol fontos nekem. Azóta nem telt el nap az angol nélkül.

16 évesen jöttem rá, hogy nagyszüleimtől tanári géneket örököltem – az osztálytársaimnak én magyaráztam el, amit órán nem értettek meg.

Nagy elszántsággal és még nagyobb lelkesedéssel végeztem el az ELTE angol nyelvtanár (CETT) szakát. Imádtam minden pillanatát, csodálatos tanáraim és mentoraim voltak.

Nagyon szerettem volna az angol nyelv történetéről többet tudni, ezért beiratkoztam még két évre az ELTE angol szakára. Az etimológiát tényleg nagyon izgalmasnak találtam, de végül rájöttem, hogy az alkalmazott nyelvészet igazán az én világom, mert mindennél fontosabbnak tartom azt a tudást, amit gyakorlatba lehet ültetni. Így második diplomám alkalmazott nyelvészetből szereztem.

Ezek után gimnáziumban tanítottam 16 évet. Ennek is imádtam minden pillanatát.

A gimnáziumból azzal a vággyal jöttem el, hogy sokkal több embernek szeretnék a tudásommal segíteni, mint amennyinek a gimnáziumban tudok. Így vagyok most itt Neked.

év tanítási tapasztalat

tanuló

előadás konferencián, tréningen

Itt találkozhattál velem a médiában:

Mit mondanak, akik már tanultak velem?

A programot már teszteltem ezelőtt 3 hónapig. Annak tapasztalatai alapján hoztam létre a MATT-ot. Nézd meg, mit mondtak az első verzióról. A MATT pedig már a továbbgondolt változat, ami tartalmaz kifejezett leckéket is, amelyekről pedig Nikoletta mesél Neked.

Még ennyi időd van jelentkezni MATT tagságért

Nap

:

Óra

:

Perc

:

Mp

Mi fog történni a jelentkezésed után?

Amint jelentkezel és a befizetésed megtörténik, MATT tag leszel, és hozzáférést kapsz a már meglévő leckékhez. Majd levélben kapsz rendszeresen értesítőket az új leckékről, az online meetingekről, élő adások időpontjairól.

Mindenről részletes leírást fogok küldeni, ne aggódj, mindent tökéletesen érteni fogsz.

A MATT-al kapcsolatban ezek a kérdések foglalkoztatnak?

Kattints a kérdésre és olvasd el a válaszom.

Milyen szintű angol tudással kell ehhez rendelkeznem?

Teljesen kezdőknek nem való a MATT, mert olyan dolgokkal foglalkozunk, ami a nyelvtudás csiszolására való, nem pedig a teljes felépítésére. Azonban ha már van legalább akkora tudásod, hogy már azt is lásd, hogy vannak dolgok, amik mennek és vannak, amik nem, akkor jöhetsz.

Felső határ nincs, akár felsőfokú tudással is jöhetsz, de legtöbbet A1 – B2 szinten lévők fognak profitálni a tagságból.

Milyen technikai tudás kell ehhez?

Számítógépes alapismeretekre lesz csak szükség: tudd használni az Internet böngésződet, és tudj linkre kattintani és elindítani egy videót.

A Gyémánt csomagban lévő extrákhoz pedig kell tudj gépen megírni egy szöveget, ill. csatlakozni egy megadott linken a videóhívásokhoz.

Ezek az alapok szükségesek, de tudd: mindent részletesen, könnyen követhetően el is fogok magyarázni, neked csak lépésről lépésre követni kell az utasításokat. Menni fog!

Mennyi időre legyek MATT tag?

A MATT úgy lett megtervezve, hogy folyamatos motivációt, lendületet és leckéket adok számodra. A folyamatosan bővülő lecke-tárhoz mindaddig hozzáférsz, amíg MATT tag vagy.

A MATT elsődleges célja, hogy megszabadulj a rosszul rögzült hibáktól, ezáltal bátran merj kommunikálni. Amikor úgy érzed, a sok segítséggel elérted a magabiztosságot, kiszállhatsz.

Sokan azért döntenek mégis a folyamatos tagság mellett, mert nyelvtudásunk vagy fejlődik, vagy visszafejlődik. Ha folyamatosan karbantartod, a hanyatlás nem következik be.

Mennyi időt kell hetente MATT tagként a tanulásra fordítani?

Heti szinten 30-90 perc – attól függően, hány leckével foglalkozol, részt veszel-e az élő adásokon és a beszélgetéseken, ill. ismételsz-e.

Az a jó a MATT tagságban, hogy 

– nem vagy időponthoz kötve

– nincs meghatározva, hogy egyszerre mennyit angolozz

– mégis mindig találsz benne feladatot magadnak.

 

Az életkor számít?

Nem. A leckék érdekesek lesznek, minden korosztály számára. A lényeg, hogy már legyél legalább 15. Felső korhatár nincs, ott csak a lelkesedés mértéke szab határt. Aki lelkesen foglalkozna az angollal, jöhet.

Mit jelent a "jelentkezők szűrése" a Gyémánt tagság esetén?

A Gyémánt tagság a legelhivatottabb tanulók csoportja. Oda csak olyanokat veszek be, akikről meggyőződésem, hogy erős célokkal rendelkeznek és folyamatosan tanulni akarnak. Ehhez jelentkezésed után egy kérdőívet töltetek ki veled, amit elbírálok, és ha látom, hogy gyémánt vagy, megkezdjük a közös tanulást.

Gyémánt jelentkezéskor a következőkre számíts:

  • az elbírálási folyamat a tagság befizetése után indul el
  • a végleges döntésig Alap tagság hozzáférést kapsz mindenhez
  • ha jelentkezésed elfogadom, tagságodat Gyémánt szintre emelem.

Ha nem kerülsz be a Gyémántok közé, ne aggódj, az alap tagsággal is rengeteget fogsz fejlődni! És ha ott eltöltesz egy kis időt, még újra jelentkezhetsz a Gyémántok közé. Te valószínűleg addigra érsz meg rá. Ezzel nincs semmi baj. 🙂

Lehet váltani a tagsági szintek között?

Gyémántról Alap tagságra bármikor, Alap tagságról Gyémántra csak akkor, ha megüresedik hely a Gyémántban.

Hogyan fog történni a "beszélgetés angolul" a Gyémántoknak?

Előre egyeztetett időpontban minden Gyémánt tag, összegyűlik egy online felületen, és angolul beszélgetünk. Én is jelen leszek, segítelek.

Az adott alkalom előtt felkészülés is lesz, ahol előre ráhangolódsz a beszédtémára.

Ha úgy érzed, még az elején nem akarsz megszólalni, nem gond. Legyél ott az alkalmon, hallgasd a többieket, és szépen szisztematikusan, szinte észrevétlenül belevonlak a beszélgetésbe. Csak bízz bennem. 🙂

 

Mikor lehet legközelebb csatlakozni?

A MATT most indul útjára, és még nem döntöttem el, mikor nyitom meg a lehetőséget új tagok számára.

Akik most kerülnek be, számos kéréssel fogják színesíteni a MATT-ot. Azt szeretném, hogy nekik minél jobban tudjam teljesíteni a kéréseiket. Ezért idén valószínűleg már nem lesz csatlakozási lehetőség.