Vissza az előző leckéhez

Hangok – összefoglalás

7. lecke

Szóhangsúly

1 ill. 2 szótagú szavak

Nézd meg a videót

Ahogy a videóban is említettem, mindig segítsd magad abban, hogy jó helyre tedd a szóhangsúlyt. Ehhez írásban is mindig jelölnöd kell valahogy, amikor új szavakat tanulsz. Nekem az vált be, hogy ha a hangsúly az első szótagra esik, azt nem jelölöm be magamnak, de ha máshová, akkor a hangsúlyos szótagot aláhúzom. De persze kitalálhatsz saját jelöléseket is – nagy betűvel írod a hangsúlyos szótag betűit, bekarikázod, stb. A lényeg, hogy jelöld!

Aztán amikor kiejted ezeket a szavakat, akkor is alkalmazz rásegítő technikákat, amíg teljesen nem rögzül egy szó helyes hangsúllyal. Ilyenkor bólinthatsz, tapsolhatsz a hangsúlyos szótagnál, vagy eltúlozva hangosabban mondod azt. Bármit is teszel, a lényeg, hogy megmaradjon a helyes szóhangsúly. Otthon feltételezhetőleg senki sem néz rád furcsán, ha így gyakorolsz. 😉

Még egy gondolat, ill. megjegyzés: A -berry végű összetett szavaknak nem is ebben a videóban lenne a helyük, hisz több, mint egy szótagúak. De a jelenség megértése miatt tettem bele. Ráadásul ezek a szavak azért is kilógnak kicsit a sorból, mert van olyan akcentus, ahol ezek a második kategóriába tartoznak, tehát nem harapják el az e-t a szóban, hanem kimondják szépen.

A lecke szavai

dessert – desszert

desert – sivatag

attach – csatol

deny – tagad

apply – alkalmaz

suggest – javasol

support – támogat

answer – válaszol

promise – megígér

clever – okos

curtain – függöny

margin – margó

record – rögzít/rekord

present – prezentál/ajándék/jelen

suspect – gyanúsít/gyanusított

project – kivetít/projekt

perfect – tökéletesít/tökéletes

address – megcímez/cím

postman – postás

blackberry – feketeribizli

cupboard – szekrény

blackboard – tábla

rainbow – szivárvány

lifestyle – életstílus

A megértést ellenőrző feladatok és a kommentelés funkciók csak Gold ill. VIP csomag esetén elérhetők.