Vissza az előző leckéhez

Amit a mássalhangzókról tudni kell – 1. rész

5. lecke

Amit a mássalhangzókról tudni kell

A titkos hang – aspiráció

Mielőtt a videót megnézed, gondolkozz el ezen a kérdésen:

Most pedig nézd meg a videót

Az alábbi szintfelmérő tesztből megtudhatod, melyik beszédfejlesztő programunk való Neked. Elsődleges szempont a teszt kitöltésénél, hogy érezd közben jól magad, ne “tesztként” fogd fel! Ez a felmérő azt tudja megmutatni, jelenleg hol állsz, és honnan érdemes kiindulni. Az, hogy hová jutsz, az pedig csak rajtad és rajtunk múlik. 🙂 De segítünk, az a lényeg!

Kérlek, ha elkezded a szintfelmérőt, ne végezz közben más tevékenységeket és ne szakítsd meg a folyamatot. Szintedtől függően 10-30 perc szükséges a kitöltéshez.

A végeredményt azonnal látni fogod.

Kezdheted! 🙂

Meg kell adnod egy szöveget.
E-mail címet kell adni!

Ez az anyagrész, ahogy a videóban is mondtam, nem nehéz, csak szokatlan. Gyakorolj a videóban lévő szavakkal, azok elég gyakoriak. Aztán figyeld a környezetedben felmerülő egyéb szavakat is, kell-e a misztikus ‘h’-t használni.

Amikor erről tanítok, mindig eszembe jut Michael Jackson egyik száma, ahol nagyon markánsan hallható a használata. Ez az ‘Another part of me’ c. szám, amelynek gondolom kitalálod melyik szava aspirált. 😉 Ha nem, vagy ha ellenőrizni akarod, vagy ha csak egyszerűen amúgy is szereted, hallgasd meg: https://www.youtube.com/watch?v=nouY3gPAwWM

A lecke szavai

time – idő
take – elvesz
test – teszt
tool – eszköz
tip – tipp
park – park
pet – kisállat
pin – tű
pen – toll
past – múlt
pilot – pilóta
postman – postás
point – rámutat
cat – macska
cap – sapka
kind – kedves
candle – gyertya
kiss – csók
attach – csatol
return – visszatér
entirely – teljesen
potato – burgonya
apart – külön
apparently – nyilvánvalóan
report – jelentés (dokumentum)
according – szerint
Take your time. – Csak szép lassan!
smooth flight – sima (problémamentes) repülőút

9 hozzászólás

 1. Haniko

  Kedves Edit,
  Nagyon tetszik a tanfolyam, valóban hiánypótló!
  Azt szeretném megkérdezni, hogy honnan lehet azt tudni, hogy egy szóban melyik lesz a hangsúlyos szótag?
  Köszönöm, Anikó

  Válasz
  • Gönczy Edit

   Tökéletes kérdés! 🙂 Erről fog szólni a 7-11 lecke. 🙂

   Válasz
 2. Gabri

  A true, stop, crowd szavak egy szótagúak, azt gondoltam, ezért hangsúlyosak, tehát a t-k és a c(k) után kellene a + h hang. És ugyan így kellene a problem szóban a prob- szerintem hangsúlyos szótag p betűje után is. Ezért a kvízben nekem csak a better és a baker szó maradt volna ki. Eszerint valamit nagyon nem értek… Gabri

  Válasz
  • Gönczy Edit

   De, jól értesz mindent. Egyetlen dolog maradt csak ki a számításodból, és ez is csak azért, mert a videóban ezt nem emeltem ki külön. Ez a szabály csak a különálló “p” , “t” ill. “k” hangokra érvényes, azaz ha más mássalhangzók is vannak mellette, már nem. Ezért nem használjuk az aspirációt a fenti szavakban, mert ott “tr” “kr” és “pr” van. Elnézést ha ez nem volt egyértelmű.
   Tehát a pontos szabály: A “p/t/k” hangokat ha magánhangzó követ és hangsúlyos szótagot kezdenek, aspiráljuk.

   Válasz
 3. Emoke

  Kedves Edit,
  Mennyire kell figyelni az aspirációra a funkciószavak esetén? Pl.: Can I talk to …? A későbbiekben lesz majd arról szó, hogy pl. a potato második “t” betűje miért hangzik másképp? Vagy csak én hallom rosszul? Mit javasolsz, melyik lecke után érdemes felvenni a saját beszédünket? Egyébként imádom a leckéket, vezetés közben is hangosan mondom a már tanult szavakat:) Köszönöm, Emőke

  Válasz
  • Gönczy Edit

   A funkciószavakról lesz külön lecke, de addig is: azoknál “szinte semmire” sem kell figyelni, mert az a lényegük, hogy alig ejtjük őket. 😉 De ezt majd kifejtjük. 🙂
   A t-kről nem csináltam leckét. Majd egyszer lehet, hogy csinálok egyet külön. De itt-ott emlegetem őket. 🙂
   A saját beszédedet szerintem bármikor érdemes felvenni és visszahallgatni, hogy halld, mit érdemes javítani. De egyet meg kell előtte ígérned magadnak: akármit is hallasz, jóra használod! 🙂 Nem szapulod magad, nem vonsz le olyan következtetéseket, hogy ezt sosem fogod jól ejteni, stb. Csak arra való, hogy felfedezd a javítanivalót és kezdj el vele foglalkozni.

   Válasz
 4. MelindaS

  ez is szuper es meg konnyu is 😉

  Válasz
 5. MelindaS

  egyes alfoldi, pl kunsagi tajszolasban van un. hehezetes t. Nem tudom ez ugyanez a hang e 100% -ra , de casak ugy eszembe jutott. persze a szabaly mar nem vonatkozik.

  Válasz
  • Gönczy Edit

   De jó, hogy eszedbe jutott! És tényleg! Ha nem is tökéletesen ugyanaz a hang, de nagyon közeli. 🙂 Viszont míg nálunk tájszólásnak számít, addig az angolban minden esetben ott van.

   Válasz

Egy hozzászólás elküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.