Vissza az előző leckéhez

Így írjuk, de hogy ejtjük? 2. rész

4. lecke

Amit a mássalhangzókról tudni kell

Két 100%-os szabály

Mielőtt a videót megnézed, gondolkozz el ezeken a kérdéseken:

Akkor most nézzünk pár zenével kapcsolatos szót ill. kifejezést!

Most pedig nézd meg a videót

Gyakorlás: Telephoning

Az első szabály könnyű, csak odafigyelés kérdése. A második alkalmazása viszont NAGYON NEHÉZ, erre készülj fel. Nem azért nehéz, mert nem érted a szabályt, hanem azért, mert születésedtől kezdve az ellenkezőjére vagy kondicionálva. Viszont hadd nyugtassalak meg: sok gyakorlással és “akkor is megtanulom” hozzáállással menni fog – nekem is sikerült. A táblázatokat próbálgasd minél többször.

Egy gyakorló módszert hadd ajánljak: vedd fel magad, ahogy a párokat mondod, és nézd meg, hogy amikor visszahallgatod, hallod-e a különbséget. Ha nem, még gyakorolj. Ha pedig igen, lépj tovább: össze-vissza írd ki magadnak a szavakat egy listára, mondd fel őket a telefonodra (vagy bármilyen hangot rögzíteni képes eszközre), másnap hallgasd vissza és az eredeti listádat nem nézve írd le, mit hallasz. Aztán vesd össze az eredeti listáddal. Így kiderül, érzékelhető-e a különbség és mit kell még gyakorolnod.

A lecke szavai

announce – bejelent
apologize – elnézést kér
attach – csatol
back – hát (testrész)
bag – táska
battery – elem, akku
best – legjobb
block – blokk
blog – blog
buck – 1 dollár (szleng!)
bug – bogár
cab – taxi
cabbage – káposzta
cap – sapka
card – kártya
cart – bevásárló kocsi, kosár
change – változtat
collect – összegyűjt
common – közös
ride – lovagol
dock – dokk
dog – kutya
essential – alapvető
handle – kezel
happy – boldog
job – foglalkozás
kid – kölyök
kit – készlet
laugh – nevet
love – szeret
marry – hozzámegy v.kihez
observe – megfigyel
occur – előfordul
open – kinyit
produce – előállít
rush – rohan
shock – sokkol
side – oldal
sight – látványosság
sign – aláír
skip – átugrik
tab – fogantyú, hurok
tap – csap (mosdóban)
thank – megköszön
write – ír

9 hozzászólás

 1. MelindaS

  Nekem annak idejen ugy tanitottak a zonges-zongetlen parokat h az ujjunkat a gegenk tajara kellett tenni a nyakunkon, es ha erzed h rezeg, vibral akkor zonges! 😉 konnyu raerezni!

  Válasz
  • Gönczy Edit

   Igen, ez jó módszer. 🙂 Csak arra kell vigyázni, hogy tényleg csak a hangot ejtsük, amikor meg akarunk győződni, zöngés-e vagy zöngétlen. Mert ha pl. a “p”-ről szeretnénk megtudni, hová tartozik, de úgy mondjuk ki “pé”, akkor zöngésnek hihetjük, pedig csak a magánhangzó miatt rezeg a gégénk. 😉

   Válasz
 2. Juli

  Kedves Edit,
  Az új leckéknél próbálok az előzőekben tanultakra is figyelni. Az angolról már rég megtanultam, hogy sokszor el kell fogadni valamit és nem kell szabályt keresni. Tehát az alábbi szavak kivételek a magánhangzók kiejtésénél? Én is érzem a kiejtésnél amikor hallgatlak, hogy eltér a fedett, ill. nyitott pozíciójú szabálytól, de UGYE AZ ILYENEKET CSAK ÉREZNI LEHET?

  – signed (aɪ) hanggal ejtjük, miközben fedett pozíció szerint (ɪ) hang lenne
  – sights (aɪ) hanggal ejtjük, miközben fedett pozíció szerint (ɪ) hang lenne

  Köszönöm a választ, Juli

  Válasz
  • Gönczy Edit

   Szinte mindenre van szabály, de 1-2 már olyan bonyolult, hogy csak nyelvészek élvezik azokat boncolgatni. Én magam élvezem, de tanárként tudom, hogy a tanulóknak azokra már nincs szükségük. Ezért mondom azt, hogy 80%-ban ki tudod ejteni a szavakat jól, ha tudod a szabályt, amit megmutatok, a többit pedig tekintsd kivételnek, még ha egyébként van is rá szabály, mint mondtam. 😉
   Azt pl. megjegyezheted, hogy az -ight végű szavakban az i mindig /aɪ/: sight, fight, bright, night, stb.
   A sign esetében tényleg azt mondanám, hogy kivétel. Érdekes, hogy a sing szóban működik a fedett pozíció, a sign szóban viszont nem…

   Válasz
 3. Makai Edit

  1. Sights ( szájtsz ?) , laughed ( left ?) signed (szájnd ?) Itt milyen kiejtési szabályok vannak? A g-t, vagy a gh-t nem ejtjük,de akkor miért f-nek ejtjük a laughed- nél?

  2. Handled ( hendold ?) A szóvégi – le hangokat -ol- nak kell ejteni mindig?

  Válasz
  • Gönczy Edit

   1. az -ight végű szavakban a -ight-t “ájt”-nak ejtjük. (pl.: night, fight, right, stb.)
   Az, hogy a laugh-ben miért “f”, arra a válasz: “csak”. 😉 Az enough ilyen még, de nem tudok rá szabályt, miért van így. Szerintem valami nyelvtörténeti oka lehet, de konkrétat nem tudok. A lényeg, hogy ez inkább kivételnek számít és meg kell tanulnunk külön, mert a helyesírásból sajnos nem következik a kiejtése.
   Ha gn áll egymás mellett ebben a sorrendben és egy szótagon belül vannak, a g-t nem ejtjük. Pl.: gnome, gnu, sign, reign, design (de: magnet – itt ejtjük, mert két külön szótagban vannak: mag-net).
   2. A szó végi -le ugyanolyan, mint amit az -al végű szavaknál leírtam, azaz hangsúlytalan szótagnak számít és csak oda kell “nyögni” valamit. Tehát ebből a szempontból az -al és a -le végződéseknek teljesen ugyanaz a kiejtésük. 🙂

   Válasz
 4. Makai Edit

  Zöngétlen mássalhangzók:
  P,T,K,h,f,sz,S,ty,C,Cs

  Tyűha,pici úszó kacsa! Pufff ? Én így tudtam megtanulni

  Válasz
  • Gönczy Edit

   Ez nagyon jó!!! 🙂 Megtaníthatom a gyerekeimnek?
   Még annyit tennék hozzá, hogy mivel az angolban a hangok és nem a betűk számítanak, amikor zöngésségről beszélünk (na jó, a magyarban is így van, csak ott azt mondjuk, amit írunk, az angollal ellentétben), így van még egy zöngétlen mássalhangzó a felsoroltakon kívül. Ez pedig a /Ѳ/. Ez a hang van pl. a think elején.

   Válasz
   • Makai Edit

    Bocsánat,a végéről lemaradt a forrás: internetes oldalon találkoztam ezzel a mondattal és én ezzel tudtam megtanulni

    Válasz

Egy hozzászólás elküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.