Vissza az előző leckéhez

Amit a magánhangzókról feltétlen tudni kell

3. lecke

Így írjuk, de hogy ejtjük?

Hangsúlyos magánhangzók kiejtése 2. rész

Mielőtt a videót megnézed, gondolkozz el ezen a kérdésen:

Most pedig nézd meg a videót

Have fun learing with this quiz!

🙂

Meg kell adnod egy szöveget.

A mai lecke is meglehetősen sok szót tartalmaz, ami elég ahhoz, hogy ráérezz a szabályokra. Tudod, a szabályokat nem kell megtanulni, azokat azért mondtam el, hogy vedd észre az összefüggéseket. Ha pedig észrevetted őket, könnyebb a szavakat helyesen kiejteni. Ahhoz, hogy ez megtörténjen, a táblázatos gyakorló részt nézd meg itt is sokszor újra. Természetesen ne csak nézd, ismételd is a szavakat!!! 🙂

Most már nagyon is megengedett a leckében nem mutatott szavak vizsgálata. Így tudod tesztelni a szabályokat és megjegyezni azokat. 🙂 És persze rákérdezhetsz, ha valami furcsaságot tapasztalsz!

Ui.: A videóleckében a “feminine” szó végéről lemaradt véletlen az “e” és nem vettem észre. Mivel hangsúlytalan szótag, itt az “e”-nek nincs funkciója, azaz változatlan a kiejtés akkor is ha ott van és akkor is ha nem – talán ezért nem szúrta ki a szemem egyből. Persze ettől még rosszul írtam, a szószedetben lévő a helyesen írt forma, kérlek azt jegyezd meg!

A lecke szavai

animal – állat
bar – bár
bare – csupasz
before – mielőtt
bird – madár
biro – golyóstoll
car – autó
care – érdekel
cinema – mozi
clarity- tisztaság
comedy – vígjáték
cure – meggyógyít
curl – göndör fürt
digital – digitális
durable – strapabíró
durum – durum
enemy – ellenség
feminine – nőies
fir – fenyő
fire – tűz
firm – cég
formal – hivatalos
fortune – vagyon
forum – fórum
her – őt
herb – gyógynövény
here – itt
hero – hős
hideous – szörnyű
material – anyag
mural – falfestmény
murder – gyilkosság
occur – előfordul
parent – szülő
partner – partner
period – periódus
person – személy
policy – vezérelv
prejudice – előítélet
prodigy – csodagyerek
sanity – józanság
serious – súlyos
serve – szolgál
sir – úr
siren – sziréna
snore – horkol
snorkel – búvárkodik (pipával)
stare – bámul
starry – csillagos
storm – vihar
story – történet
sure – bizonyos
term – félév
third – harmadik
tired – fáradt
turn – fordul
unity – egység
urban – városi

14 hozzászólás

 1. Anna

  Szia Edit,

  Mi a helyzet a fast, cast azaz az a+st végződéssel? Én á-san mondom :), ők is kivételek?

  Köszönöm: Anna

  Válasz
  • Gönczy Edit

   Nézőpont kérdése. 🙂 Az amerikaiban, ami sokkal hagyomány-őrzőbb (azaz konzervatívabb, a változásoknak jobban ellenálló) változata az angolnak, ott nem kivétel, hisz ott követi a fedett pozíció szabályát. A brit már más kérdés. Ott mondhatjuk, hogy kivétel, de inkább úgy fogalmaznék, hogy külön szabály alakult rá: az ‘ast’ végű szavakat a britek ‘a:’-nak mondják – pl. fast, cast, past, last, vast – de nagyjából ennyi szóból áll a lista… És egyébként ugyanez a helyzet a can’t és a dance kiejtésével is.

   Válasz
 2. papppege

  Kedves Edit!
  Nagyon jók az anyagok gratulalok. Technikai kerdesem van. Egy par lejatszas utan sem android sem IOS eszkozon nem lehet lejatszani, csak tolt folyamatosan. Tapasztaltak ilyet? Tudnak ra megoldast?

  Válasz
 3. Agnes

  Első hallásra csak ámulok és bámulok. Soha életemben nem hallottam senkitől, hogy az angolban a kiejtésre lenne bármi féle szabály. 🙂 Elsőre azért kicsit ijesztőnek tünik, bár szerintem viszonylag hamar megtanulható ez, csak tényleg ezt szem előtt tartva kell gyakorolni, utána gondolom berögzül. Nálam tetézve azzal, hogy ezeket a fonetikus jeleket sajnos nem ismerem (mi itt nem használunk ilyeneket), de amugy nem tul nehéz átlátni őket, kivéve – nekem – az “a” hang kiejtésére vonatkozó fonetikát, amit rendszerint összekeverek. Lehet van valami rejtett olvasási nehézségem? 🙂
  Szóval Kedves Edit, csak gratulálni tudok az eddigi anyagokhoz, áh, éreztem én, hogy jó lesz ez! 🙂

  Válasz
 4. MelindaS

  Gratulalok az alapos munkahoz Edit, ha nem csinaltal volna tobb videot mar most tobbet tettel a jobb angolomert mint az osszes eddigi tanaraim egyuttveve. Teljesen igazad van h kar elhanyagolni a kiejtes reszt. nap mint nap tapasztaltam frusztralo hatasat. a nyelvtan alapu oktatas talan konnyebben szamonkerheto a tanteremben de az eletben jo kiejtes nelkul sokszor kerulhet az ember kinos vicces helyzetbe.
  Bar lattam a BBC nyelvoktato oldalan es meg itt-ott az egyes hangok kepzeserol videot, de a szabalyokatt melle nem, nehol egy ket infomorzsaba belefutottam de igy egyben osszerakva meg hasonlot se lattam. Eddig ugy voltam vele h tortenelmi okokbol meg tevedesbol az angol mindig megtartotta a jovevenyszavak eredeti kiejteset, franciat franciasan nemetet nemetesen stb es egy jo nagy kibogozhatatlan rumli az egesz kiejtesuk helyesirasuk es nincs mast tenni mint minden egyes szonal kulon megtanulni es h ez mennyire frusztralo a magyar kiejtes szerinti irashoz , a hagyomany szerinti angol borzalmas , sosem fogom igazan megtanulni es miert is nem nemetet tanulok inkabb v barmi mast mint ez es meghogy az angol milyen konnyu nyelv, h miert nem csinalnak nyelvujito reformot ahogy nalunk is volt meg egyaltalan….csak a muszaj visz ra a tanulasra es nem az angol szeretete, ami mar onmagaban is fel bukas ugye…de legalabbis lassito tenyezo. DE TE most visszaadtad a remenyt, h ezentul konnyebben fog menni es egy nap nem fog a hatamon is felallni a szor attol a gondolattol h az angol a vilagnyelv ….a lelkesedesemet koszonom Neked.

  Válasz
  • Gönczy Edit

   Hű, most elpirultam. 🙂 Nagyon köszönöm a visszajelzést! 🙂

   Válasz
 5. MelindaS

  megvartam a 3. videot, jatha valaszt kapok a 2.-ban felmerult kerdesemre, de sajnos nem. akkor most ‘visitok’! a female szoban az a hang kiejtese? miert nem hallom az ‘ej’-t? csak ‘e’-t hallok. kivetel? 🙁

  Válasz
  • Gönczy Edit

   A female szóban a hangsúly a e-n van, tehát az “éj” hangsúlytalan. Ezáltal kevésbé is ejtjük markánsan. Ez az egyik ok. A másik pedig az, hogy ún. “dark l” jön utána, ami azt jelenti, hogy az nem is annyira “l”, mint inkább csak egy torokban hörgő hang. (Erről itt nem csináltam videót, de már beszéltem róla itt-ott, esetleg hallhattál róla.) Na most, elég nehéz lenne a “j” hangot kimondani egy ilyen hörgő hang előtt. Persze nem lehetetlen, de általában a kisebb ellenállás felé megy mindenki, ezért nem szoktuk megpróbálni kimondani. 🙂 Annyit teszünk mindössze, hogy az “é” kimondásakor hozzáérintjük a nyelvünket a fogainkhoz két oldalt, jelezve a “j” helyét, de mielőtt ezt erőltetnéd, hogy megtedd, tudd: ez automatikusan megtörténik, ha jól ejted ki a “dark l”-t. 🙂
   Egyébként pedig ezen nem múlik a jó kiejtésed, egész nyugodtan mondhatod a j-t ha az könnyebben jön. 🙂

   Válasz
 6. HRacz

  Kedves Edit!

  Ez valami eszméletlen jó! De miért is nem tanítják???? Miért kell minden szó helyesírását külön bemagolni, ha van rá szabály? Még a végén megtanulok helyesen írni és olvasni?
  Köszönöm! Nagyon várom a folytatást!
  H.

  Válasz
  • Gönczy Edit

   Egy idő után sok szabályszerűségre magától is ráérez az ember, és talán ezért nem tér ki rá sok tanár. De én is azt vallom, gyorsabb, ha valaki elmondja. 🙂

   Válasz
 7. lepcsomaszo

  Először is bocs, mert alaposan lemaradtam a nyári szabik mián, amikről elfeledkeztem, amikor lyól beleugrottam a tanfoylamba 🙁 Azért igyexem utolérni magam.

  Egy kérdésem és egy fölvetésem támadt.
  A kérdés, hogy a -3-as szabály vonatkozik-é az összetett szavakra is? A 2. leckéből megtutdtam, hogy eddig mindig rosszul ejtettem azt a szót, hogy “Bible”. Viszont gyakran használom a “Bibleworks”-szoftvert. Jól gondolom, hogy ott nincs újabb változás a szó kiejtésében?

  A fölvetés, hogy jó lenne egy olyan táblázat, ahol egymás mellé teszed az r-szabályos szavakat és a sima szavakat fedett ill. szabad pozícióban. Enélkül elég absztrakt feladat fölidézni, hogy pontyosan mit is ír fölül az r-szabály. Érdekes módon a -3 szabály esetében ez nem zavart, ott a szabályismertetésnél ezt jól bemutatod.

  Válasz
  • Gönczy Edit

   A -3-as szabály nem vonatkozik az összetett szavakra.
   A Bible szót, ha “áj”-jal ejtetted, akkor jól ejtetted. Van egy olyan furcsaság, amire nem tértem ki, mert túl nyelvészkedősnek ítéltem és inkább a kivételek közé soroltam, de most megosztom Veled: ha egy zárhang (p,t,c, b,d,g – leírva) és egy “l” vagy “r” áll egymás után – mint pl. a bible szóban a bl, az egy mássalhangzónak számít, tehát nem hoznak létre fedett pozíciót. Ezért “áj” az is, hogy cycle, idle, microphone, title.
   A táblázatot azért nem úgy csináltam meg, ahogy felvetetted, mert valójában nem az a fontos, mit ír felül, hanem az, hogy “r” előtt hogy ejtjük a magánhangzókat. De ha neked segít, készítsd el magadnak. Úgyis abból tanulunk a legtöbbet, amit magunk készítünk.

   Válasz
 8. lepcsomaszo

  Ismerőseim szeint nem ejtem rosszul, a “bible” az “bájbl”. Akkor ez egy kivétel?

  Válasz
  • lepcsomaszo

   Köszi! Közben eszembe jutott a “table” is 🙂

   Hát, lehet, hogy igazad van. A táblázatot persze létre tudom hozni, de a hiteles kiejtést nem tudom mellé tenni. De végül úgyis nekem kell kiejtenem…

   Válasz

Egy hozzászólás elküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.