2. lecke 4. rész

OFFERING HELP

Ez valójában nagyon egyszerű nyelvtanra épülő témakör. Amikor ugyanis felajánlod a segítséged, ezt szinte mindig kérdésben kell megfogalmazd – így udvarias, ill. így szokás.

Can I help you? – Segíthetek? – Ez a kérdés olyan gyakori, hogy senkinek nem kell bemutatni. Ellenben éppen ilyen elcsépelt is, így jól esik az a felüdülés, amikor valaki azt kérdezi: What can I do for you? – Mit tehetek Önért? Használd bátran!

Ha konkrét felajánlást tennél, akkor a következőképpen kezdheted a kérdéseidet:

Shall I…?

May I …?

Could I …?

Például: Shall I carry your bag? – Vigyem a táskád? – Itt azért megjegyezném, hogy ez elég erősen brit szerkezet, egy amerikainak ez rémségesen furcsa.

Would you like me to carry your bag? – Szeretnéd, ha vinném a táskád?

 

Ugye milyen egyszerű? Csak ne felejtsd el kérdőmondatokban megfogalmazni a felajánlásodat, és már meg is tetted a kellő gesztust.

 

Hagy mutassak még két módot, amivel felajánlhatod a segítséged. Ezek most nem kérdő alakban állnak – éppen ezért ezek a baráti beszélgetésekben fordulnak inkább elő:

Let me carry your bag. – Hagy vigyem a táskád!

I’ll carry your bag! – Majd én viszem a táskád.

 

Ha valaki felajánlja a segítségét, két féleképpen reagálhatunk:

  1. elfogadjuk és megköszönjük: Thank you. (Csak ennyit kell mondani.)
  2. visszautasítjuk: No, thank you. I can manage. – Köszönöm, boldogulok.

 

Most hallgasd meg a kifejezéseket!

The following quiz is pretty neat, fun, and very accurate. And it only takes 2 minutes. Answers are for who you are now … not who you were in the past.

This is a real test given by the Human Relations Dept. at many of the major corporations today. It helps them get better insight concerning their employees and prospective employees.

It’s only 10 simple questions, so … start now. Ready?? Begin …