1. lecke – Discourse 1

DISCOURSE 1.

A Discourse (kb. annyit tesz „beszélgetés”) azt a tudást takarja, melynek alkalmazásával fel tudsz építeni egy párbeszédet. Azaz tisztában vagy vele, hogyan indíts, vigyél tovább és zárj le egy beszélgetést. Ugye elég kínos lenne, mondjuk ha az utcán útbaigazítást kérnél valakitől, és csak megveregetnéd a vállát azt mondva neki: “Baker Street?” Még ha kedvesen mosolyogsz is mindehhez, akkor sem keltesz túl jó benyomást. Kellemesebb lenne, ha szépen fel tudnád építeni mondandódat: megszólítod, udvariasan útbaigazítást kérsz, majd megköszönöd és elköszönsz.

Egy párbeszédet több összetevőből lehet felépíteni, és mindig csak ahhoz kell nyúlj, amire szükséged van. Alapvetően hét elemből áll össze egy párbeszéd, ebből ismersz meg ma egyet, holnap kettőt.

Hogyan lehet kezdeni?

Vállveregés helyett a következőkkel indíthatsz:

  • Excuse me. – Elnézést. – Ezzel szólítasz meg valakit.
  • Hello! – Ez a köszönésfajta – a magyarral ellentétben – nem csak barátoknak szóló köszönés. Mindenkinek mondható, de leginkább azoknak, akik hierarchiában veled megegyező (vagy alacsonyabb szinten) vannak. Tehát mondjuk egy egyetemi professzorodnak nem köszönnél így, de egy boltba belépve ez teljesen elfogadható. Természetesen a „Good morning/afternoon/evening.” köszönések is helytállóak ilyenkor.
  •  A How are you? ill. a How are you doing? nagyon gyakori indító kérdések. Azonban figyelj rá, hogy ezekre a kérdésekre nagyon gyakran nem várnak Tőled választ. Olyanok, mint a köszönés. Igen meg lennének lepődve a kérdezők, ha elkezdenél mesélni arról, tényleg hogy érzed magad… 🙂
  • Feltehetsz egy kérdést is kezdésnek, pl.: Is anyone sitting here? – Ül itt valaki?
  • Lehet valamilyen megjegyzéssel, véleménnyel is indítani, amire a körülötted lévő emberek feltehetőleg reagálnak. Pl.: Lovely day, isn’t it? – Szép napunk van, ugye? (A question tag-ek, mint itt az isn’t it, nagyon gyakori beszélgetést-generáló elemek.)
  • I’d like to talk to you. It’s about… – Szeretnék veled beszélni. …-ról lenne szó.

 

Most hallgasd meg a kifejezéseket!