1. lecke 2. rész

DISCOURSE 2.

Hogyan lehet szót kérni beszélgetés közben?

Ugye előfordul, hogy a beszélgető-partnered csak mondja, mondja és mondja a közlendőjét. De ha te nem szólalsz meg, az nem párbeszéd! Ilyen esetekben ki kell harcolnod magadnak a beszéd-lehetőséget! Így tudsz közbeszólni:

Can I just say something? – Mondhatnék valamit?

If I can stop you for a second… – Ha egy pillanatra közbeszólhatok… (Szó szerint: „Ha megállíthatlak egy másodpercre…”)

Sorry to interrupt but I’d like to add that… – Elnézést, hogy közbevágok, de szeretném azt hozzátenni, hogy… (ez hivatalosabb)

If I can just make a point here… – Ha mondhatnék itt valamit… (Ez is elég hivatalos.)

Most hallgasd meg a kifejezéseket!

 

Hogyan adjuk át a szót?

Az a helyzet is előállhat, hogy Te érzed már úgy, hogy túl sokat beszéltél. A beszélgető-partnerednek jól esik, ha érzi, hogy figyelsz rá, és kíváncsi vagy arra, ő mit gondol. Ekkor add át a szót!

That’s all I wanted to say. – Ennyit akartam mondani.

And what do YOU think? – És Te mit gondolsz? (Bármilyen kérdés-feltevéssel átadod a szót)

Kommunikációról beszélvén, azt sem szabad elfelejtened, hogy nem csak szavakkal történik a mondanivaló közlése, hanem metakommunikációval is. Tehát jelezheted más módokon is, hogy most már a másiktól várod a beszélgetés folytatását. Ilyen lehet pl.:

  • ha a mondandód vége felé elhalkul a beszéded
  • ha leviszed a hangsúlyt, majd nem szólalsz meg
  • de kézmozdulatokkal is jelezheted a szándékodat

 

Most hallgasd meg a kifejezéseket!

 

Nos, ennyi sok kifejezést kaptál ahhoz, hogy sikeresen tudj egy beszélgetést irányítani, hogy mikor mennyit beszélj. A következő leckéig gyakorolj a lenti kvízzel, de legyen az is a feladatod, hogy válaszd ki a kedvenc kifejezéseidet mindegyik részből, és minden nap alkalmazd őket. Ha nincs kivel beszélgess, várakozás közben is összeállíthatsz magadnak 1-1 párbeszédet. Pl. ha a postán vársz, eljátszhatod magadban angolul mindazt, amit ott mondani szeretnél a pultnál, beleértve a válaszokat is, amiket kaphatnál.

Have fun learing with this quiz!

🙂

Meg kell adnod egy szöveget.