2. lecke 6. rész

POLITE REQUESTS

Egyszer volt hol nem volt, volt egyszer egy fiatal lány, aki imádta az angol nyelvet. Mondanom sem kell, minden lehetséges helyzetet kihasznált, amikor külföldiekkel beszélgethetett. Egy napon egy kanadaival találta szemben magát. Jót társalogtak, a végén pedig egy kéréssel fordult a lány a kanadaihoz: “Would you help me?”

Gondolom kitaláltad, hogy a történet egyik szereplője én voltam. Azt viszont biztosan nem sejted, mi a történet vége. Figyelj, elmesélem.

cat-pleaseAkkor még csak tanultam az angolt, és készültem az egyetemi felvételimre, mert minden áron angoltanár szerettem volna lenni. A felkészítő tanárom fogalmazást íratott velem, amit annak rendje módja szerint el is készítettem. A kanadai férfitől azt kértem, nézze át a fogalmazásom. Azt mondta rendben, de egy szó hiányzott a kérésemből. Vadul gondolkoztam, mi lehetett a baj – akárhonnan is vizsgáltam a mondatomat, úgy éreztem, hibátlan. Zavartan és kérdőn néztem rá, végül rákérdeztem a hiányzó szóra. Te mit gondolsz, mi volt az? Azt a szót hiányolta a kanadai, ami az angolszász kultúrában rendkívül fontos szó, és amitől a kérés igazán udvarias lesz: “please”. Ezt akkor nagyon megjegyeztem, és mind a mai napig minden egyes kérésembe beleteszem.

Most, hogy Neked tanítom az udvarias kérés formuláit, felhívom a figyelmed, hogy igazán jó benyomást egy angol ajkúra akkor teszel, ha használod a bűvös szót:”please”! Nézzük is meg, mely kifejezések azok, amelyek a “please” szóval udvarias kérést formálnak.

Vegyünk egy szituációt, és ebben a szituációban egyetlen kérést mutatok meg Neked több variációban. A szituáció legyen az, hogy egy elektronikai boltban vásárolnál valamit, de előbb megkéred az eladót, mondja meg, hogyan működik a szerkezet. Így tudod udvariasan megkérni őt erre:

Will you please show me how it works?

Would you please show me how it works?

Can you please show me how it works?

Could you please show me how it works?

Please, show me how it works, will you?

Do you think you could show me how it works?

Do you think it would be possible to show me how it works?

I’d appreciate it if you could show me how it works.

 

A szabály nagyjából az, hogy minél hosszabb a mondat, annál udvariasabb, és annál hivatalosabb a hangzása. Ezt ne felejtsd el! Túl udvariasnak lenni sem jó, tehát mindig igazodj a szituációhoz.

Amit még megfigyelhetsz az az, hogy a mondat második fele nem kérdő szórendben van. Ugyanis elég a főmondatot kérdő szórendbe tenni (pl. Would you show…), a mellékmondatot (how it works) pedig állítóban hagyni ahhoz, hogy az egészből egy szép kerek, nyelvtanilag is helyes mondat alakuljon ki.

Most hallgasd meg a kifejezéseket!

 

Na most aztán jöhet a válogatás! Megvan máris a kedvenced vagy nézegeted a mondatokat még egy kicsit? Akárhogy is, legalább egyet kezdj el használni még ma! Játszd azt, hogy akárkivel is beszélsz ma magyarul, képzeld el, hogy beszélgetésetek végén valamilyen kéréssel fordulsz hozzá, amit angolul fogalmazol meg neki. Persze ezt csak képzeld el, formáld meg a kérésedet, és mosolyogj a bajszod alatt, hogy Te akkor is angolul gyakorolsz, amikor mások azt nem is sejtik! 😉

Térképezd fel, mennyire vagy most felkészült egy angol állásinterjúhoz!

Kapsz 8 kérdést, melyeknél jelöld meg azt a választ, amely szerinted a legjobb az adott kérdésre (néha vannak egész jó, de nem tökéletes válaszok is).

A teszt kitöltésének a végén megkapod a válaszaid kiértékelését, amelyből tudni fogod, milyen kérdésre mit érdemes válaszolni és miért.

A teszt megkezdése előtt képzeld el, hogy egy nagy üdítőital-gyártó céghez jelentkezel területi képviselők közvetlen vezetőjének. Ezt fejben tartva add meg a válaszaidat!

Most pedig kezdd el a tesztet!

Sok sikert!

Gönczy Edit angoltanár, a BarANGOL Kommunikáció-fejlesztő Program megalkotója

Gönczy Edit
A Job Interview Program szerzője