Üdv a tréningen! Íme az első lecke. A többi naponta fog érkezni emailben. Ha nem kapnád meg, kérlek, nézd meg a promóciók ill. spam mappákban is. Ha ott találod őket, egyszerűen húzd át őket a főmappába, ezzel jelezve, hogy várod ezeket a leveleket, ne landoljanak máshol.

Beszédértés tréning

1. rész

136 hozzászólás

 1. Zsuzsa

  Kedves Edit!

  Köszönöm a lehetőséget, az 1. lecke már sokat segített a hangsúlyhatár megértésében,és az angol szövegértés tanulásában.

  Válasz
 2. Ásványi László

  A réshangoknál a magyarban is lehet a másodlagos hangsúly az első szótagon?
  Pl. egy népdal: a „Magasan repül a daru … ” -ban,
  a ,Ha’ragszik szóban úgy érzem, h. a „H” réshang miatt a „ragszik” szótagok az élhangsúlyosak.
  Szerinted jól érzem?

  (Adányi Mihály tanítvány vagyok néhány hete, – khm. :-)).

  Válasz
  • Edit

   Alapvetően a magyarban az első szótagokra tesszük a hangsúlyt, de dalokban erre a szabályra nem mindig figyelnek/figyeltek. Szóval nem a H miatt esik máshová a hangsúly, hanem mert a dalban úgy jött ki. Ugyanígy, egy dalban simán előfordul, hogy névelő kap hangsúlyt, pedig a normál beszélt nyelvben ilyet nem csinálunk indok nélkül.

   Válasz
 3. Éva

  Nagyon köszönök, kedves Edit.

  Válasz
  • Janos

   Köszönöm.

   Válasz
 4. Jerkovich Gyula

  Köszönöm az első vidót, nekem sokat segített, rám fér. Várom a másodikat!

  Válasz
 5. Ildikó

  Köszönöm Edit!
  Vàrom a holnapi videót

  Válasz
  • Iren

   Szia..
   Köszönöm szèpen, nagyon jo,sokat segit.
   Szèp napot

   Válasz
   • Anikó

    Köszönöm szépen, ez tényleg érdekes, értheő és hasznos volt. Máris adott egy kis lelkesedést a továbbiakhoz.

    Válasz
  • Nikoletta

   Köszönöm szépen. Várom a holnapi videót

   Válasz
  • László Murinai

   Akkor holnap köszönõm!

   Válasz
   • Ági

    Kedves Edit! Nagyon várom a holnapi anyagot! Köszönöm szépen!

    Válasz
    • Robert Budai

     Köszönöm szépen !

     Válasz
   • Banadi Hajnalka

    Nagyon szépen köszönöm kedves és érthető ahogy tanitasz.

    Válasz
  • Alice

   Köszönöm és várom a holnapi tananyagot! ?

   Válasz
  • Császár Ágnes

   Igen, várom. Köszönöm.

   Válasz
  • Császár Ágnes

   Igen, várom. Köszönöm.

   Válasz
  • Erdős Pál

   Köszi szépen Edit!

   Válasz
  • Nagy Helena

   Köszönöm, pontosan ez szokott nálam a probléma lenni. Egészen másképpen fogom tanulni ezután a szavakat iés az élő beszédre is másképpen figyelek. Várom a holnapi tanácsokat.

   Válasz
 6. Zsitva Veronika

  Kedves Edit!

  Köszönöm a videót, kíváncsian várom a következőt. 449 napja tanulok angolul, minden nap egy kicsit. Az első hibámra máris rávilágítottál: nem tanulok(eleget) hangosan. Megfogadom a tanácsot! :). Nagyon motiváló a lelkesedésed, számomra ez nagyon megnyerő. 🙂

  Válasz
  • Edit

   Nagyon örülök, hogy máris tudtam valamit adni! 🙂 Remélem a többi lecke után is lesz még felismerésed! Hajrá! 🙂

   Válasz
   • Marianna

    Koszonom szepen nagyon hasznosnak talalom a videodat .

    Válasz
  • Ilona

   Nagyon hasznos koszonom .a lehetoseget

   Válasz
  • Meitert Éva

   Köszönöm, várom a folytatást

   Válasz
  • EVI

   Köszönöm

   Válasz
  • Ilona

   Thank you so much

   Válasz
 7. Ligeti Klári

  Köszönöm szépen, igazán hasznos. Kíváncsian várom a folytatást.

  Válasz
  • Noemi

   Nagyon hasznos volt koszonom szepen

   Válasz
 8. Durgonicsné dr. Molnár Erzsébet

  Az első videó érdekes és hasznos volt. Nagyon kellemes a hangod.

  Válasz
 9. Jakab Gyöngyi

  Ez mekkorra! De tényleg! Köszönöm kedves Edit! Eddig erre nem gondoltam, többszörös visszaeső és újrakezdő vagyok… valami mindig hiányzott nekem. Hát itt van! Pont ez, sztem! Se a kiejtés, se a ki/meghallás… uhhh! Nagyon köszönöm!
  Szabóné Gabriellával hasonlóan én is 59. És megfogadnám az ott adott tanácsodat is, másokkal kapcsolódni. Azt már csak stikában, és lesütött szemmel jegyzem meg, hogy jelenleg is UK-ban élek.

  Válasz
  • Edit

   Kedves Gyöngyi! Most látom csak a megjegyzésed. Viszont így is nagyon örülök, hogy megtaláltad a hiányzó láncszemet! Az nagy előny, ha angol nyelvterületen élsz! Egyből meg is tudod figyelni, amit tanulsz, és Te is tudod alkalmazni. szóval mindent bele! 🙂

   Válasz
 10. Kovácsné Ildikó

  Kedves Edit
  Nekem nagyon sokat segítene, ha nem csak a hangodat hallanám magyarázat közben, hanem az arcodat is látnám, Szerintem ez különösen fontos lenne az előbeszéd tanításakor.

  Válasz
  • Edit

   Kedves Ildikó, ez a tréning most csak ebben a formában van, de még eddig mindenkinek sikerélményt sikerült adnom így is. Sajnos most nem tudok változtatni a videókon, de remélem, Neked is segítenek! Ha új videók lesznek, ahol látszom is, szólok majd. 🙂

   Válasz
   • Takács Katalin

    Hát, ez nagyon tetszik! Köszönöm a segítséget! Várom a következő videót!

    Válasz
    • Nagyné Boldog Edit

     Köszönöm, nagyon hasznos volt a videó

     Válasz
    • A. György

     Nagyon hasznos és újszerű számomra. Köszönöm !!!

     Válasz
 11. Molnár Melinda

  Kedves Edit!

  Nagyon tetszett az 1.rész! Köszönöm szépen a sok hasznos infót! Nagyon várom a második videót! 🙂

  Válasz
 12. Attila

  No igen, a hangsúlyozás… Magyar srácokkal beszélgettünk külföldi zenészekről még pár évtizeddel ezelőtt, és elgondolkodtam, milyen fura neve van annak, akit úgy hívnak, hogy Tedná Dzsent (Ted Nugent), de még sorolhatnám. 🙂

  Válasz
 13. Viki

  Én 2 halló készülékes hallás sérült vagyok 2 szer jártam angolra hellyel közzel megy is ha ezt mondom .Please speak slowly egyedül a duolingóba találtam olyat hogy lassítva is lehet a szöveget hallgatni.

  Válasz
  • Edit

   Próbáld ki a Natural Readers-t. Ebbe bármilyen szöveget bemásolhatsz, aztán beállíthatod, milyen sebességgel szeretnéd meghallgatni.

   Válasz
 14. Zsuzsanna

  Kedves Edit!

  A példamondattal minden rendben volt, attól eltekintve, hogy én az elejét (hangsúlytalan rész) nem értettem, pontosabban félrehallottam, -értettem: ‘I (‘ll) need”.

  Így is értelmes, csak egész mást jelent. (I need a celebrity tomorrow. Szükségem lesz egy hírességre holnap. Pl. mert nincs partnerem az Oscar gálára és nem jelennék meg akárkivel…:-) Talán idétlen, de nem kizárható. Vagy mégis?) Nyilván, a szövegkörnyezet sokat segít a helyzeten, de itt és talán éles helyzetekben sem mindig gazdag a segítség. Gyorsan kell kapcsolni, különben kizökken az ember, és már le is maradt a beszélgetés további részeiről is. A helyzeten még az is ronthat, ha épp csak becsatlakozik a társalgásba.

  Szó esett arról is, hogy vannak hangsúlytalan részek, amit gyorsan mondanak, alig hallani, és erre nem is kell annyi figyelmet fordítani…Mégis számomra ez vitte el a mondat értelmét, és teljesen zavarba hoz, ha ilyen helyzetekbe keveredek. Visszakérdezni kínos, mert a beszédpartner sok esetben csak el akarja hadarni, amit közölni szeretne és ennyi. Mintha száguldó vonatra szeretnék helyből felszállni. 🙂

  Előfordul, hogy a saját anyanyelvemen beszélőt nem értem, és nem rajtam múlik. Pl. hadar.

  Ezen hogy lehet túl lendülni? Vagy ez már inkább más stratégiai megoldásokat kíván.

  Köszönettel,
  Zsuzsanna

  Válasz
  • Edit

   Persze, a szövegkörnyezet tovább segíti a megértést. 🙂 Ahogy leírtad, minek a megértése okozott gondot, látni, hogy NEM a hangsúlytalan, elharapott hangok. Itt egyszerűen a meet-et hallottad need-nek, az ilyen félrehallás az anyanyelvedben is simán előfordulhat. Ilyenkor segít a szövegkörnyezet.
   Azt egyébként javaslom, hogy ha nem fontos az információ (mert pl. csak most kapcsolódsz be a beszélgetésbe), akkor ne kérdezz vissza, de egyébként semmi gond nincs a visszakérdezéssel sem, ha tudod, hogyan kell természetesen csinálni. Magyarban is visszakérdezünk néha, előfordul. Inkább az legyen a lényeg, hogy vegyél részt a kommunikációban, és ne azért maradj ki, mert nem kérdeztél rá valamire, amit nem hallottál jól (mondjuk így szépen 😉 ).
   Ha hadar valaki, az megint más kérdés. Ott célszerű megkérni, beszéljen lassabban. Simán előfordulhat, hogy nem te vagy az egyetlen, aki nem érti őt. 🙂 Amúgy a hadarás megértéséhez is segítség az angol kiejtési sajátosságok ismerete, mert egy hadaró embernél fokozottabban összemosódnak a szavak.

   Válasz
 15. Melinda

  Most vettem át önállóan az egyik ismert nyelvtankönyvcsalád intermediate részét, ahol a mellékelt CD segítségével felmérhettem nyelvi fejlődésemet, és volt egy rész a CD-n, az úgynevezett szövegdiktálásos feladat, ahol egy témába vágó szöveget olvastak fel részletekben. Ha nem jól írtam le a hallott szöveget, egy sípoló hang jelezte a hibát. Eliente majdnem feladtam az egészet, mert nem volt olyan mondat, ahol ne sípolt volna a rendszer 5-6-szor (jobb esetben). Leírva pedig mindent értettem. A nyelvtani részekkel kapcsolatos feladatokat pedig majdnem mindig tökéletesen teljesítettem, A kurzus végére fejlődtem ugyan valamennyit, de még most is messze állok attól, hogy elfogadható mértékben kihalljam a hallott szöveg jó részét. A nyelvkönyvcsalád rengeteg kiejtéssel kapcsolatos feladatot is tartalmazott, de én ezeket általában kihagytam, vagy gyorsan átugrottam, időfecsérlésnek vélve ezzel foglalkozni. Úgy látom, most ki fog derülni mekkorát tévedtem! Várom a következő videót.

  Válasz
  • Edit

   Hú, nagyon értelek! Az a tévhit él a nyelvtanulók fejében, hogy a kiejtéssel nem kell foglalkozni. Én azt szoktam mondani, nincs kifizetődőbb az angol tanulás során, mint a kiejtésfejlesztés: gyors, eredményes, látványos, és egy sor fontos dologban ad magabiztosságot: beszéd és beszédértés – azaz a szóbeli kommunikáció. Márpedig főleg ezért tanulunk egy nyelvet, igaz?
   Hajrá Neked, még lesz pár klassz dolog, amit most tanulni fogsz! Már alig várom az eredményeidet!

   Válasz
  • HorvÁth Adrienn

   Válasz
  • Heni

   Kedves Melinda
   Megosztanad velem, melyik könyv volt ez?

   Válasz
 16. sandor cseresznyes

  Amíg nem jártam Angliában azt gondoltam jól beszélek angolul. Meg is dicsértek stb. NOS London-ban dolgozok 1 , éve immáron,itt minden nyelven beszélnek,csak angolul nem.Ha hallgatom a BBC-4et kedvenc rádióaqdóm minde nt értek,ha bemegyek a munkahelyre 2000 ember dolgozik itt mindh a Kínában járnék.FELTETTEM A MÉRCÉT magasra ugy 15000-20000 között van a passzív szókincsem az idiomákról nem is beszélve.

  Válasz
  • Baráth Zsuzsanna

   Kedves Edit!

   Sokszoros újrakezdő vagyok sok éve, de szóhangsúly-szabályokról még soha nem hallottam egyetlen tanfolyamon sem. Nagyon tetszett és felkeltette az érdeklődésemet. Várom a holnapi videót. Remélem már az arcodat is láthatom. ☺️

   Válasz
 17. HSEdit

  Kedves Edit! Örülök ennek a tréningnek! Kíváncsian várom a folytatást

  🙂

  Edit

  Válasz
 18. Erika

  Ez jó volt, de hogyan mehetek a második leckére. Kíváncsi vagyok.

  Válasz
  • Edit

   Örülök, hogy tetszett! Holnap és holnapután küldöm a maradék leckék linkjét emailben. Ha a délelőtt folyamán nem érkezne meg a levél, kezdj el gyanakodni, hogy jelentkezéskor elírhattad az email címed. Ez esetben írj nekem az info@angolkommunikacio.hu-ra és utánanézek.

   Válasz
 19. Péter

  Kedves Edt!

  Csak az elő leckét kaptam meg.Hogy juthatok a többi tananyaghoz?
  Köszönettel:

  Válasz
  • Edit

   Figyeld a leveleid, mert holnap és holnapután küldöm a maradék két leckét. 🙂

   Válasz
 20. Prima Klára

  Nagyon szeretnék hozzájutni a videohoz, de többszöri próbálkozásra sem sikerült elindítanom a videot. Remélem, nem csúsztam ki az időből, hiszen 13-án kaptam a levelet, és úgy láttam, tíz napig érhető el a lehetőség. Próbáltam a böngészőben megnyitni, de az sem ikerült. Segítségedet kérem.

  Válasz
  • Edit

   Nem csúsztál ki az időből. Ha nem indul a videó, akkor a böngésződdel lehet a gond, vagy a videószolgáltatónál volt átmeneti szolgáltatás-kiesés. Csak annyit tudok javasolni, hogy
   1. frissítsd az oldalad (f5 gyorsbillentyű)
   2. próbáld meg később elindítani a videót
   3. próbáld meg másik böngészőben.
   Valamelyik megoldásnak be kell válnia.

   Válasz
   • Parrag Viki

    Tetszett!

    Válasz
 21. Lajos

  Köszönöm. Nagyon hasznos tanács.

  Válasz
 22. Mary

  Ha külön kérni kell a 2. és 3. anyagot, akkor ezúttal nagyon szeretném megkapni. Köszönettel.

  Válasz
 23. Mary

  Kedves Edit! Én csak az 1. video-anyagot találtam meg. Külön kérni kell a 2. és 3. anyagot?

  Válasz
  • Edit

   Kedves Mary, nem kell külön kérni. Ha jól adtad meg az email címed, akkor a postaládádban találod a következő leckéket holnap, ill. holnapután. Ha nem érkeznek a leckék, akkor nézd meg a promóciók ill. spam mappákat is, és ha nincs, írj nekem és kiderítjük, miért nem jutottak el hozzád.

   Válasz
  • Parrag Viki

   Köszönöm! Újat tanultam ezáltal, várom a következőt!

   Válasz
 24. Gyürüsi JENŐNÉ

  Kedves Edit , köszönöm a gyors reakciót, de nekem a szóhatár tréning 2.rész hiányzik. Ezt szeretném megkapni. Köszönöm a segítséged Magdi.

  Válasz
  • Edit

   Kedves Magdi, utánanéztem. Elírtad jelentkezéskor az email címed, ezért nem érkezett meg a második lecke. Javítottam és újraküldtem. A harmadik már érkezik rendben. Jó tanulást a leckékhez!

   Válasz
 25. Majkut Ferenc

  Kedves Edit!

  Köszönöm a video sorozat első részét. Nagyon hasznos tanácsokat kaptam.

  Üdvözlettel:
  Majkut Ferenc

  Válasz
  • Edit

   Ennek örülök! 🙂

   Válasz
 26. Dobrova Tibor Antal

  Az angoltanulás fő gondjai sokszoros újrakezdésem szenvedéseim tapasztalatai alapján:
  1.Az itt hozott „összefolyás” széthámozása, az egy szótagos makogásokkal, yenki torokba nyomott hörgésekkel együtt, de
  2.A szótározhatatlanság a rengeteg jelentéssel és „így szoktuk”,vagy „csak” magxarázatos logikátlansággal:
  Ez Az a bizonyos „anglicizmus”, ami szerint megfoghatatlan szóhalmazt kell egyszerűen bemagolni. Egy „echte angol” mást sem csinál, mint ezeket magoolja 3 éves korától élete végéig…(ld. itt a GET-et pl.)
  3.A temérdek lapáttal összedobált – és a kiejtésben többé meg sem jelenő – felesleges írásjel, ami csak tinta/papír és túl sok idejük fogyasztására való, de amúgy semmi gyakorlati értelme, legfeljebb a tanulók „helyesírási” gyötrésére jók !! (Kapj ki találomra ezer példát, bőven rájuk bukkansz!!
  Hát, sóvárogva várom segítségedet!ű
  Tibor

  Válasz
  • Edit

   Hát nagyon mérges vagy az angol nyelre, ez látszik. 😉 De nagyon jó hírem van: nem hibás az angol, és nem vagy hibás te sem. Az angol is rendelkezik egy bizonyos logikával, ami a magolást semlegesíti. Én pl. alkalmatlan vagyok a magolásra, én csak akkor tudok valamit megtanulni, ha értem a miérteket. Az angolt megtanultam, ergo kell hogy legyen logikája. 😉 Van is! Nyelvtanban, szókincsben és kiejtésben is!

   Még egy borzasztó jó hír a számodra: a helyesírás és a kiejtés között nagyon szoros a kapcsolat! Nem véletlenül írunk bizonyos betűket bizonyos helyekre – máshogy kellene mondani egy szót, ha máshogy lenne írva. A kiejtéstanfolyamomat ezzel kezdem, mert azt látom, ezt sokan nem tudják. Óriási megkönnyebbülés, amikor látod a rendszert ebben! 🙂

   Válasz
 27. Zsuzsanna

  Kedves Edit!
  Köszönöm, nagyon hasznos volt.Azon tűnődtem,
  miután többször meghallgattam a videót, hogyy közben a celebrity t-je Nekem olyan d-hangnak tűnt Lehetséges ez? Vagy csak félre hallottam?

  Válasz
  • Andi

   Nagyon hasznos volt.

   Válasz
 28. György vagyok

  Kedves Edit!
  Igazán örülök, hogy még nem sokkal éjfél előtt meg tudtam nyitni szóhatár-felfedező tréningedet. Kezdő angolul tanulóként rendkívül nagy hasznát veszem. Ez ideig még nem találkoztam ilyen részletes és sokoldalú, hallás utáni értést segítő, videó-tréninggel. Köszönöm szépen, hogy sokat fáradoztál a sorozat összeállításával.

  Válasz
 29. Bajor Ildiko

  Kedves Edit!
  Köszönöm a rendkívül hasznos tanácsokat és fogódzókat. Magyarázataid, melyeket írásban is megerősítesz, példaértékúek.

  Válasz
 30. Dunai K Kata

  Kedves Edit!
  Leesett az állam! Nem is gondoltam, hogy létezik ilyen praktika. Köszönöm szépen!

  Válasz
  • Edit

   Hú, és még mennyi praktika létezik! Tudod, én úgy állok a tanításhoz, hogy az, amit tőlem tanulsz, az 100%-ban hasznos legyen, és olyan, amit egyből tudsz hasznosítani. Szerintem ez a fejlődés kulcsa. Majd meglátod, milyen érdekes lesz a második és a harmadik videó is! 🙂

   Válasz
 31. András

  Mindig is tudtam, hogy hasznos a kiejtés és a hangsúly, és már kiskorom óta érdekel, hogy megfelelően sajátítsam el a kiejtést, most még inkább motivált vagyok ebben.

  Válasz
  • Edit

   Rokonlelkek vagyunk, én is hasznosnak (és izgalmasnak) találom a kiejtés világát. Számodra még sok-sok érdekességet tudok hozni, csak figyelj! 🙂 Annak pedig külön örülök, hogy további plusz motivációt tudtam adni!

   Válasz
  • Dio

   Nagyon tetszik, eddig ezekbe bele sem gondoltam:)

   Válasz
 32. Andrea

  Kedves Edit! Nos, én egy kakukktojás vagyok a magam közel ötven évével és igazolt diszlexiájával; ezekkel a „hátráltató” tényezőkkel próbálok a középfokú angol nyelvvizsga közelébe kerülni. Kevés sikerélmenyem volt eddig az angollal, de ami ötletet adtál, hát ez remek! Így fogom hallgatni a you tube-on a „szövegelést”! Remélem, a hallásból (szöveg)értés is lesz! ?
  Köszönöm az ötletet; kíváncsi vagyok a folytatásra!
  Üdv, A.

  Válasz
  • Edit

   Ez nem beszédértés és kiejtés téma, de fontosnak találom mondani: (ha még nem jutottál volna el erre a felismerésre magadtól is) diszlexiával hallás után érdemes tanulni. Nézz sok videós tananyagot és hallgass sok angolt, sőt ismételd te is sokszor, amit hallasz. Az írás nem hoz túl sok sikerélményt sajnos. Ha így tanulsz és használod a leckéimből tanult hasznosságokat és technikákat, garantálom, hogy ebből szövegértés lesz! 🙂

   Válasz
 33. Eva Erdos

  Kedves Edit! Köszönöm szépen. Nagyon hasznos volt. Örömmel várom a következő részt.

  Válasz
 34. Gabriella

  Hát ez nagyszerű, gyakorolni fogok így is és várom a tövábbi kiváló gyakorlati ötleteidet.

  Válasz
 35. Szilvia

  Kevdves Edit!
  Köszönöm szépen, nagyon hasznos volt!
  Várom a következőt! ?
  Üdv. Sz.

  Válasz
 36. Baráth Krisztina

  Köszönöm. Hasznos volt. Az internet előtti időszakban tanultam angolul borzasztó kevés hangzó környezettel. Az eredmény borzalmas kiejtés és vért izzadva vizsgázás. Nem volt alkalmam nyelvhasználatra. Most végre van lehetőségem és most már tudatosabban és élvezetesebben akarom újratanulni az angolt.

  Válasz
  • Edit

   Ez aztán kitartás és vasakarat! Nagyon nehéz magunkat valaminek az újratanulására rávenni, úgyhogy csak gratulálni tudok! Remélem, hozzájárulok a könnyebb, tudatosabb és élvezetesebb tanulásodhoz!

   Válasz
 37. Zsuzsa

  Élveztem az előadásod , nem kalandoztam el , mint sok más esetben . Várom nagy érdeklődéssel a holnapi leckét ( 70.évemben vagyok és a memóriám sem briliáns , mégis szeretnék angol nyelven kommunikálni alapfokon ).

  Válasz
  • Edit

   Ez nem semmi bók, köszönöm! Én azt vallom, a kor nem számít a nyelvtanulásnál, ha kellő motivációval és szorgalommal párosul. No meg izgalmas tananyaggal. Szerintem a motiváció és a szorgalom megvan, a tananyagot meg remélem tudom olyan „elkalandozhatatlanul” hozni, mint a mait. 🙂

   Válasz
 38. Zsuzsa

  Ez nagyon érdekes volt számomra. Valahogy úgy adódott, hogy a nagyapám anyanyelvi szintű amerikai angolos volt, emigrált és hazatért magyarként. Gyerekkoromban egy-két dalocskát, számolni és az abc-t megtanította nekem. Ebben azért az összes hangzókészletet el tudtam sajátítani, tehát a kiejtéssel véletlenül sem voltak gondjaim, könnyen ment és megy. Egész életemben zenével foglalkoztam, mégis az angolos fülem csak nagyon lassan fejlődik. De talán majd most… Igazán nagyon köszönöm a segítséget. És igen, valahol a logika megtalálása is hiányozhatott. A nyelv iránti imádat már vagy 50 éve megvan. Aztán még kell egy kicsivel nagyobb kitartás is. Üdv.

  Válasz
  • Edit

   De jó, hogy volt ilyen induló segítséged! 🙂 Az angolos fülünket pedig érdemes megsegítenünk. Azt tapasztalom, hogy a nyelv sajátos kiejtési jelenségeinek megismerése önmagában rengeteget dob azon, megértjük-e a beszédet. Szóval a logika és az ismeretek nagyon sokat számítanak! Csak biztatni tudlak!

   Válasz
 39. Konrád Ágnes

  Köszönöm! Érthető, logikus volt és nagyon hasznos.

  Válasz
  • Edit

   Örülök, hogy egymásra talált a stílusunk! 🙂 Így biztosan a többi videóm is sokat fog segíteni. Ez nagy öröm nekem is! 🙂

   Válasz
 40. Vas Judit

  Nagyon hasznos vnolt,köszönöm!

  Válasz
  • Edit

   Ennek nagyon örülök! Szívesen! 🙂

   Válasz
 41. Gáspár Mari

  Köszönöm szépen!

  Válasz
  • Edit

   Szívesen! 🙂

   Válasz
 42. Gyöngyi

  Kedves Edit!
  Már több videodat láttam, s ez is nagyon jó volt!
  Köszönöm!!

  Válasz
  • Edit

   Ezt örömmel hallom! Köszönöm! 🙂

   Válasz
 43. Gyöngyi

  Kedves Edit!
  Nagyon hasznos volt. Várom a következó részt! Köszönöm!! 🙂

  Válasz
 44. Bori

  Köszönöm, a legjobbkor! Most kezdeném el felirat nélkül nézni a sorozataimat, több kevesebb sikerrel, ez a videó nagyon hasznos volt!

  Válasz
  • Edit

   Ez klassz terv! Lehet, hogy én azt csinálnám, hogy a tanfolyamom után még egy kicsit felirattal nézném a filmeket, hogy észrevedd a jelenségeket, amikkel megismertetlek. Aztán ugrás a felirat nélküli világba! De persze lehet egyből felirat nélkül vizsgálódni, csak az nagyobb kihívás. Akárhogy is csinálod, hajrá!!!

   Válasz
 45. Gyuri

  Remélem egy kicsit csökken majd a „süketségem”! 🙂
  Köszönöm, tanultam az elhangzottakból, hasznos lesz számomra!!

  Válasz
  • Edit

   Hogyne csökkenne, majd meglátod! Elképesztő tapasztalatok vannak e téren! Képzeld, van 3 nagyothalló a tanulóim között és még nekik is számított! Szóval mindenkinek hasznos! 🙂

   Válasz
 46. Lola

  Köszönöm. Nagyon érzékletes, sőt érthető volt.

  Válasz
  • Edit

   Az érzékletesség fontos a tanulás szempontjából, jobban megmarad a tanulnivaló. 🙂 És szuper, hogy érthető volt minden! Ügyes vagy!

   Válasz
 47. Mária vagyok

  Kedves Edit! Tetszik a részletes magyarázatod, ami könnyíti az elsajátítást. Várom a folytatást.

  Válasz
  • Edit

   Nagyon örülök! A lényeg, hogy tudok segíteni. 🙂

   Válasz
 48. Tibor

  Köszönöm szépen! 🙂

  Válasz
 49. Judit

  Köszönöm, nagyon tetszett! ? Várom a következő részt! ?

  Válasz
 50. Gizke

  Köszönöm! Szívhezszóló, logikus, érdekes magyarázat. Jó volt hallgatni! ?

  Válasz
  • Edit

   Ezek nagyon kedves szavak, köszönöm! Én szívből tanítok, csak úgy megy. 🙂 A folytatásban találkozunk! 🙂

   Válasz
 51. Marika

  Koszonom a segitseget

  Válasz
 52. Szabóné Gabriella

  Kedves Edit !
  Nem is mondok semmit 🙂 … én az alapfok alapfokán a példamondatodból csak a „celebrity” szót nem értettem 🙂 de nem egyszerűen nem értettem, hiába hallgattam vissza azt a részt rengetegszer 🙂 már azt sem tudom,hogy hol veszett el a kiejtésben a ” ty” 🙂 Igaz , hogy csak netről vett anyaggal tanulok magamnak , azért megpróbálom nem feladni 🙂 . Várom a holnapi tudást 🙂 Köszönöm a lehetőséget !!! – egy 59 éves –

  Válasz
  • Edit

   Egy szóban az összes hangsúlytalan szótagot elharapjuk többé-kevésbé. Így tűnhetett el a füled elől a „ty”. Amúgy ott volt, kimondtam. 😉
   A netről vett anyagokkal pedig semmi baj, ha megbízható és Neked való a tananyag. Csak keress motiváló társaságot, tanulótársakat, akikkel gyakorolhatsz.

   Válasz
 53. Viki

  Attól tartok, abban nincs igazad, hogy a szó elején csak egy hangsúlytalan szótag lehet. Simán lehet 2 is.

  Válasz
  • Edit

   Szia Viki! Mondasz példákat, mire gondolsz?

   Válasz
   • Kata

    Kedves Edit! Például az „education” szó nem ilyen?

    Válasz
    • Gönczy Edit

     Igen, tökéletesen tudod, hogy az education szóban a 3. szótagon van a főhangsúly, amit hivatalosan elsődleges hangsúlynak nevezünk. Szuper vagy! De van az angolban ún. másodlagos hangsúly is (azt most hosszú lenne kifejteni, h miért és hová kell), és az education-ben az első szótagon pont ilyen másodlagos hangsúly van. Tehát nem kezdődik két hangsúlytalan szótaggal, mint ahogy egyetlen angol szó sem, mert minimum másodlagos hagsúly lesz vagy az első vagy a második szótagon. (Pl. az imagination szóban a 4.-en elsődleges, a 2.-on másodlagos hangsúly van).

     Ebből annyi a lényeg, hogy a másodlagos hangsúlyú szótagok is hangsúlyosnak számítanak és nem lehet őket elharapni.

     A hangsúlyokat a szótárak is jelzik: az elsődleges hangsúlyt egy felső aposztróffal, a másodlagost egy lentivel jelzik az adott szótag elején. Ezekre érdemes figyelni, mert ezeket a szótagokat szépen ki kell ejteni, a többit elharapni.

     Válasz
     • Kata

      Köszönöm a magyarázatot! 🙂

 54. Ági

  Remek, világos, nagyon érthető! Köszönöm

  Válasz
  • Edit

   Köszönöm a visszajelzést! Szerintem a következő rész is nagyon fog tetszeni! 🙂

   Válasz
   • Tamás Lászlóné

    Köszönöm szépen.

    Válasz
 55. Szilvia

  Köszönöm szépen.

  Válasz
  • Edit

   Szívesen! 🙂

   Válasz
 56. Tercsi

  Köszönöm szépen! Nagyon hasznos.

  Válasz
  • Edit

   Köszönöm, hogy ezt mondod, a hasznosság fő szempont a tananyagaimban. Örülök, hogy számodra is fontos. Következő leckében übereljük! 🙂

   Válasz
 57. Márta

  Köszönöm Edit! Milyen egyszerü és nagyszerü!! Türelmetlenül várlak holnap is! Szép napot! Márta

  Válasz
  • Edit

   Örülök! 🙂

   Válasz
 58. Salati Ferenc

  Hasznos.Köszi szépen!

  Válasz
  • Pallagi Tamás

   Köszönöm!

   Válasz
  • Edit

   Nagyon szívesen! A második videó még izgalmasabb témát hoz, majd írd meg, az mennyire volt hasznos. 🙂

   Válasz
   • Varga Tamás

    Nem igazán hozzászólás ez, inkább egy kérdés: Tudnál nekem használható tananyagot küldeni E-mailben? Nagyon köszönöm. Tomi

    Válasz
    • Edit

     Kedves Tamás! Pontosan mire gondolsz? Milyen tananyag érdekelne?

     Válasz
  • Katona Éva

   Szuper! Alig várom! Kár, hogy nem ezzel kezdik a nyelvoktatást!

   Válasz
  • Bajkor Zsuzsanna

   Köszönöm szépen.

   Válasz
  • Andrea

   Nagyon szépen köszönöm!

   Válasz
  • Fehér Sándor

   Köszönöm én is. Tegnap este angol nyelvű filmet néztem, ami magyar feliratos volt. Amikor nem olvastam a hanghoz tartozó fordítást, azon gondolkodtam, mikorra fogom ezt önállóan megérteni? Erre ma kaptam egy levelet Tőletek…

   Köszönöm még egyszer!

   Válasz
   • Edit

    Azt mondják, nincsenek véletlenek. 😉 Várlak a folytatáson! 🙂

    Válasz
    • Csatári Lajos

     Többször már nekifutottam. Sajnos csak részeredményeket sikerült elérnem .Nem is csak a korom miatt ez is akadályoz az előrelépésben.
     Talán most még egyszer megpróbálom.
     Jó olvasni a sok részsikerekről másoknál.
     Megpróbálom utoljára 77 éves leszek hamarosan. Köszönöm a lehetőséget: lajos

     Válasz

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük