Ritmus

Lehet egy nyelvet úgy is beszélni, hogy csak monotonon, szavakat egymás után téve elmondjuk, amit akarunk.  Ezzel csak az a baj, hogy igen rövid időn belül képtelen lesz a hallgatóságunk figyelni ránk. Ezt pedig nem akarjuk, ugye? Ennek elkerülése végett érdemes a muzikalitásra is odafigyelni, melynek egyik eleme a ritmus.

Mit jelent ez?

Két értelmezése létezik:

1.) A gondolatok és mondatok tagolása logikus egységekre – azaz csak ott tartasz szünetet a beszédben, ahol egy logikus egység véget ér.

Például, az a mondat, hogy „The girl I’m talking about is standing in the bus stop.” négy logikai egységre bontható: (The girl) (I’m talking about) (is standing) (in the bus stop). Ha a mondat kimondásakor nem a zárójellel jelzett egységek végénél állsz meg (nyelni, levegőt venni, akármit csinálni), akkor a hangzás természetellenes lesz.

Ezt érdemes megfogadni, mert ha betartod a tagolási szabályt, akkor SOKKAL könnyebben érthető lesz a beszéded. Vedd észre, hogy egy-egy ilyen logikai egység nem túl hosszú. Tehát ha Te nem is tudsz gyorsan, folyékonyan beszélni, hogy több egységet is folyamatosan kimondj, akkor arra gondolj, hogy csak EGY ilyen egység álljon össze a fejedben, mielőtt megszólalsz. Aztán jöhet a következő egység, majd a következő… míg be nem fejezted a mondatod vagy mondanivalód. A lényeg, hogy ne tagolj egységek közepén. Pl. „(The girl I’m) (talking about)… nem csak természetellenesen hangzik, de nagyon nehéz értelmezni is.

Ha mégis egy egység közepén ásítottál (na jó, vettél levegőt…), akkor kutya kötelesség azt az egységet újrakezdeni. Pl.: (The girl I’m) (I’m talking about)…

2.) A valódi muzikalitás

Azaz a ritmus másik értelmezése a gyenge és erős alakok helyes váltakozása. Hagy osszak meg egy érdekességet. A magyarban egy szótag vagy rövid vagy hosszú, attól függően, hogy rövid vagy hosszú magánhangzó van-e benne. (Így jönnek ki ugye a verslábak…) Ezzel szemben az angolban hangsúlyos és hangsúlytalan szótagok váltják egymást, és egy egység (mondhatjuk verslábnak is), ugyanolyan hosszúságú.

Mit jelent ez?

Pusztán annyit, hogy ha a fent használt mondatot nézzük, arra, hogy kimondjuk azt, hogy „The girl” ugyanannyi időnk van, mint kimondani azt, hogy „I’m talking about”.  Miért? Mert mindkét egység EGYETLEN hangsúlyos szótagot tartalmaz. Ha nem így mondom, azért megértenek, nem? – kérdezheted. A válasz: igen, de Te most azt szeretnéd megtudni, mitől lehet jobb, szebb a kiejtésed, és ettől az lehet! Nehéz? Igen.

Hogy tudod elsajátítani?

Csak úgy, hogy gyakorolsz. Ha egyedül otthon akarsz gyakorolni (ami lehetséges, de nem túl izgalmas, lássuk be), akkor szükséged lesz egy metronómra. Állítsd be egy kellemes tempóra, és az előre egységekre bontott mondataidat olvasd fel. Minden hangsúlyos szótag akkor kell elhangozzon, amikor a metronóm üt egyet, és a következő ütésig el kell hadard az összes hangsúlytalant. Nem lehetetlen megcsinálni, de egy hozzáértő személy nélkül elég nehézkes.

Nos, eljutottunk a ritmus témakör végére. Most már a következő dolgokban tudsz a kiejtéseden változtatni:

  • hangok
  • szóhangsúly
  • gyenge alakok
  • ritmus

A jövő heti leckében a mondathangsúlyról lesz szó.

Addig a mondatok tagolását itt gyakorolhatod. >>