Mondat hangsúly

Már utaltam rá a gyenge alakok ismertetésénél, hogy lényegében bármilyen szó hangsúlyossá tehető, ha teljes értékűként ejtjük ki. Ebből következik, hogy ha hangsúlyosan ejtjük, annak oka kell legyen. Milyen okai lehetnek, azaz

mikor használd?

 • valaki félreértette, amit mondtál, ezért a félreértett szót kiemeled, a mondatban hangsúlyossá teszed
 1. “I saw a sheep on the field near his house.” “What ship?” “A Sheep! A lovely white SHEEP!”

Vagy a következő kép is jól illusztrálja, mit hangsúlyozunk egy mondatban (megbotránkoztatásra alkalmas képsor következik…)

I said sit

 • hibás információt korrigálsz

pl.: “She lived in Liverpool for three years.” “No, as far as I know, she lived in LONDON for three years.”

 • egyszerűen azt szeretnéd, hogy a közölt mondatod legfontosabb információjára figyeljen a hallgatóság

pl.: “So, let’s meet TOMORROW at SEVEN!”

A jó kommunikációhoz az is hozzátartozik, hogy amikor egy mondatból kiemelsz valamit, bármilyen okból, tehát hangsúlyossá teszed, a testeddel is jelezd hol a kiemelés. Ezt teheted kézmozdulattal, a fejed megbillentésével, arcmimikával, stb. Ez a saját nyelveden automatikusan megtörténik, de idegen nyelven – főleg ha még nem álltál át arra, hogy a nyelvtanra és a szavakra annyira ne koncentrálj – ez nem biztos, hogy magától jön. Eleinte érdemes erre odafigyelni, aztán beidegződik ez is.

Mire kell figyelned?

Azért akármilyen könnyű is a mondat hangsúly megértése és alkalmazása, 1-2 dologra itt is érdemes figyelni, mert így lesz szép a kiejtésed:

 • amit hangsúlyozni szeretnél, azt a szót nyomd meg erőssebben, kicsit hangosabban és magasabb hangfekvésen ejtsd ki. Így tökéletesen elkülönül a mondat hangsúlytalanabb részeitől, és könnyen érthetővé válik, milyen információt emelsz ki a beszédedben.
 • vannak tipikusan hangsúlytalanul ejtett szavak az angolban (pl. névelők), melynek hangsúlyos, erős alakját talán nem is ismered. Pedig ha kiemeled őket, mindenképp azt kell használd. Pl.:

“I saw a tablet in his bag.” “What?” “A /eɪ/ tablet.”

“He was THE /ðɪ/ teacher of my life!”

Ugye már Te is érzed, mennyire hasznos ellenben egyáltalán nem bonyolult kiejtési téma volt a mai? Ezt Te is bármikor meg tudod tanulni, készség szinten be tudod építeni a beszédedbe, csak gyakorolni kell! És ha visszanézel az eddigi levelekre, megláthatod, már eddig milyen sok mindent tudsz:

 1. hangok
 2. szóhangsúly
 3. gyenge alakok
 4. ritmus
 5. mondat hangsúly