Így legyél jobb beszélő

1. rész

A beszédkészség kialakulása nagyon sok tényezőtől függ. Nézzük meg, mi minden kell ahhoz, hogy jól tudj beszélni:

 • szókincs – ha nem tudsz szavakat, nem tudsz mit mondani.
 • Nyelvtani tudás – ha csak egymás után pakolod a szavakat, de azokat semmilyen nyelvtan nem tartja össze, nem lesz a közlésed érthető

Sokan, amikor egy nyelvet tanulnak, erre a két dologra teszik a hangsúlyt. Valóban fontosak, de ha ennyi elég lenne ahhoz, hogy jól beszélj, senkinek nem lenne nehézsége. De mivel van, eléggé nyilvánvaló, hogy ennél több kell. Vajon mi még?

 • Kell gyakorlás. Képzelj el mondjuk egy zsonglőrt. Megtanulja az elméletét annak, hogyan kell egyszerre sok labdát a levegőbe dobálni. Sőt még labdákat is fogott már a kezében. De fog tudni anélkül labdát dobálni, hogy ne gyakorolná? Ugye nem? A labdák a szókincs, a labdadobálási elmélet a nyelvtan a mi esetünkben. És így már talán egyértelmű, hogy gyakorlás, azaz megszólalás nélkül a szólabdáinkat mi sem tudjuk dobálni. 

Ezen a ponton torpannak meg sokan. Általában ezen okok miatt:

 • nem mernek megszólalni – annyira mélyen belénk van kódolva, hogy akkor érünk valamit, ha tökéletesek vagyunk, hogy nyelvtanulóként nem merjük kinyitni a szánkat, nehogy valamit rosszul mondjunk. Ha ez rád is jellemző, ilyenkor rajta kell kapnod magad ezen a gondolkodáson, és tudatosítani magadban, hogy
  • erre nem kapsz osztályzatot
  • csak magadnak kell megfelelned
  • ha mondasz valamit és végül tényleg nem értenek meg, mindig van lehetőséged újrafogalmazni a mondandódat, és akár segédeszközöket is használhatsz, hogy megértesd magad. Pl. miért ne rajzolhatnál esetleg le valamit, amit nem tudsz még elmondani? Aztán utólag otthon megnézed, mit és hogyan kellett volna mondani, hogy legközelebb tudd. A legjobb az egészben, hogy ahhoz, amit így tanulsz meg, olyan érzelmi kapcsolódásod is lesz, hogy majd erőfeszítésedbe sem telik, hogy megjegyezd. 
  • és azt se felejtsd el, hogy az anyanyelveden is hibázol néha. Akkor miért ne lehetne hibázni gyakorlás közben egy idegen nyelven?!?
 • Ha túltesszük magunkat a megszólalás félelmén, az szokott még gond lenni, kivel beszélj. Erre megoldás lehet egy barát, akit megkérsz, de eljárhatsz társalgási klubokba, internetes társalgópartnert is kereshetsz, de végszükség esetén magaddal is beszélgethetsz. Ha ez utóbbit választod, mindenképp hangosan beszélj, mintha tényleg beszélnél valakihez! Egészen más élmény hallani a hangod angolul, mint magadban beszélni.
2. rész

Ha már látod, hogy szókincs, nyelvtan és gyakorlás kell ahhoz hogy jól beszélj, nézzük meg, hogyan építed fel a beszédkészséged. Több megközelítést is mutatok, válaszd azt, amelyikkel jól érzed magad:

Az építkező módszer

Ennek a módszernek a lényege az, hogy az önbizalmaddal együtt építed fel a beszédkészségedet. 

 1. Amikor még csak próbálgatod a hangodat, akkor csak amolyan aktív hallgatója vagy a beszélgetéseknek. Ilyenkor még inkább csak te hallgatsz, mások beszélnek. A te dolgod, hogy megérts minél több dolgot, amit hallasz, és rövid, 1-2-3 szavas visszajelzéseket adj arról, hogy jelen vagy, érted, hallod a többieket. Ilyeneket mondhatsz: That’s great! Oh dear! Wow! A lényeg, hogy hallasd a hangod, és egy beszélgetésben ne csak passzív megfigyelő legyél, hanem mutasd a jelenléted – még ha nem is beszélsz sokat. 
 2. Amikor már gyűjtöttél kellő önbizalmat, következő lépésként már tehetsz fel kérdéseket is. Ez azért jó, mert egy kérdést van időd megfogalmazni magadban, amíg a másik beszél, és felteszed, amikor van lehetőséged. Plusz még mindig nem neked kell sokat beszélned, mert a másikat beszélteted, de már irányítod a beszélgetést. Ez pedig nagyon jó érzés lesz! Ezt a fázist sokan alulbecsülik és nem is csinálják. De próbáld ki! Ha te kérdezel és mások beszélnek, nagyon jó beszélgetőpartnernek fognak tartani, és azt fogják gondolni, milyen jól beszélsz angolul! Pedig csak kérdeztél. 🙂
 3. Amikor az irányítás boldogsága felruházott még nagyobb önbizalommal, próbálkozhatsz rövid közlésekkel. Azaz egyszerű mondatokat mondj, amiben biztos vagy, ami nem okoz nehézséget. 
 4. Végül ha már érzed, hogy jó móka ez a beszélgetés, megpróbálhatsz bonyolultabb gondolatokat kifejteni, elfogadva azt, hogy ez nem lesz könnyű, ami persze nem baj, később mutatom ebben a videóban, mit kell ilyenkor csinálni. 

Mennyi idő alatt lehet eljutni az első fázistól a negyedikig? Ez rajtad múlik. Van akinek ez egy beszélgetésen belül megtörténik, van akinek ez hetek. Nem számít. 

Az is kérdés szokott lenni, mi van, ha még csak az elején vagy a folyamatnak, még abszolút nem akarsz beszélni, de feltesznek neked egy kérdést. Olyankor érdemes röviden válaszolni ha tudsz. Ha viszont nem, akkor udvariasan mondd, hogy ha nem gond, most te csak hallgatod a beszélgetést, most ehhez van kedved. 🙂

Bevető módszer

Ennek az a lényege, hogy ahogy szépen haladsz a tanulással, minden dolgot, amit újonnan megtanultál és begyakoroltál, azt egyből beveted élesben. Ez lehet egy szófordulat, nyelvtan vagy kommunikációs elem. Teszteld, nézd meg, hogyan reagálnak rá. Ez nagyon jó elmélyítő módszer, és folyamatos tanulás mellett folyamatosan fejleszti beszédkészségedet. Legjobb, ha már a tanulás kezdetétől alkalmazod ezt, mert szép egyenletes fejlődést és folyamatos sikerélményt biztosít.

A tudatos módszer

Ez a módszer azoknak ajánlott, akik már elég jól tudnak angolul, de nem tudják ezt a tudást szóban megmutatni. A módszer lényege az, hogy mindig felkészülsz az előtted álló kihívásra. Pl. ha tudod, hogy utazni fogsz, átnézed a reptéren használatos kifejezéseket. Lefolytatsz egy beszélgetést magadban egy lehetséges forgatókönyv alapján. Az eközben felmerült dolgokat pedig megtanulod és egészen a szituáció eljöttéig gyakorolgatod, mondogatod.

Ezt a módszert minden olyan helyzetben alkalmazhatod, amikor előre fel tudsz készülni dolgokra. És talán mondanom sem kell, minden ilyen felkészülésből sokat fogsz tanulni, amit nem csak akkor tudsz hasznosítani, ha ugyanabba a szituációba kerülsz megint.

Mélyvíz módszer

Talán a nevéből is következik a módszer lényege: mártsd magad nyakig az angolba, és próbálj minél tovább benne maradni. Ez a módszer nem való mindenkinek, de aki ki meri próbálni, nagyon sokat profitálhat belőle.

Egész pontosan ez úgy működik, hogy direkt olyan helyzetekbe hozod magad, ahol használnod kell élesben az angolodat. Minél többet. 

Ilyen lehet az, amikor pl. külföldre mész, ahol csak angolul tudod megértetni magad. Ez lehet rövid utazás is, de akár hosszabb kinttartózkodás is. Ez utóbbi esetében szokták kérdezni, milyen tudással a legjobb külföldre menni. Szerintem akkor, ha már tudsz legalább alapfokon angolul, mert akkor meg tudod figyelni, hogy működnek azok a dolgok, amiket itthon már megtanultál, és meglesz az alap tudásod is ahhoz, hogy könnyedén elless új dolgokat. Ha kezdőként megy ki valaki, borzasztó stresszesen indul és sokkal lassabban fejlődik.

Ha nem tudsz vagy nem elég gyakran tudsz külföldre menni, javaslok egy másik lehetőséget: itthon szállásolj el külföldi turistákat 2-3 napra. Ez valós kommunikációs helyzeteket teremt, ugyanakkor a turista biztosan kedves lesz veled, hiszen nálad lakik, tartozik ennyivel. Én évente átlagban kétszer fogadok így turistákat, nagyon jó móka. Egynémelyikkel a mai napig is tartjuk a kapcsolatot – ez külön előny.

A módszer eredményessége abban rejlik, hogy rá vagy kényszerítve az angol használatára, és nincs kibúvó az alól, hogy megértesd magad. Így mindent bevetve próbálkozol elérni a célod. Először nagyon nehéz lesz és borzasztó fárasztó. De ennél gyorsabb módszert nem ismerek arra, hogy beinduljon a beszélőkéd, és hogy minél előbb átszokj az angolul gondolkozásra.

Talán tudod, nekem az angol mindig könnyen ment: könnyen tanultam szavakat és sosem volt problémám a nyelvtannal. De középfokú tudással sem tudtam még beszélni. Ennek egyik oka nyilvánvalóan az, hogy egyszerűen nem beszéltünk a tanórákon. De ez így nem maradhatott. Úgyhogy gondoltam egyet és érettségi után elmentem egy évre egy ifjúsági szállóba dolgozni. Elhiheted, ez mélyvíz módszer a javából. Eleinte nagyon zavart, hogy csak a szükséges dolgokat tudtam elmondani, amit napjában hússzor is elmondtam. De két hét elteltével már lazán cseverésztem a turistákkal, némelyikkel még szórakozni is elmentem. Szóval nagyon hatékony ez a módszer.

Nem mondom, hogy ez mindenkinek való, de pont ezért mutattam ezen kívül még további beszédkészség-fejlesztő lehetőségeket is. Válassz hozzád testhezálló módszert, és azzal gyakorolj. De választhatsz akár többet is, hisz ezek egymással is kombinálhatók. Akárhogy is, a lényeg: valamelyik módszer mentén kezdj el gyakorolni, mert csak annak lesz eredménye.