Kérlek, most képzeld el, hogy a következő szituációba toppansz (nem kell becsuknod a szemed, csak a lelki szemeid előtt képzeld el):

Egy turista megállít az utcán és megkérdezi, tudsz-e egy jó éttermet ajánlani. Miután hosszasan töröd a fejed, eszedbe is jut egy jó kis vegán étterem. Ennek megörül a turistád és megkérdezi, hogy jut oda.

Na mit válaszolsz?

Ha nem megy csípőből, ne kezdj aggódni. Mindössze annyi dolgod van, hogy szépen, módszeresen elkezded megtanulni a szükséges kifejezéseket, és venni a bátorságot, hogy a való életben is kipróbáld magad – azaz tényleg megállítasz egy turistát és beszélsz vele két szót.

A fenti szituációra egy lehetséges alternatívát hallhatsz most a lenti videóban. Két amerikai improvizált a kérésemre, amit fel is vettünk. Most csináltam belőle Neked egy videót. Megtanulhatsz belőle pár jó kis kifejezést, és be is gyakorolhatod, kiejtéssel együtt.

Nézd csak!

Hogyan tanuld meg ezeket a kifejezéseket? Ezt csináld:

  1. Hallgasd meg a szöveget annyiszor, ahányszor kell ahhoz, hogy a szemeddel tökéletesen követni tudd, hol tart a beszélő.
  2. Aztán állítsd meg a videót minden mondat után és ismételd, amit hallottál (a szöveget látnod kell ehhez, úgy állítsd meg).
  3. Végül próbáld meg a beszélőkkel együtt mondani a szöveget. Így a kiejtést is tudod finomhangolni (ha hallod, hogy nem egyszerre hallatszik a kettőtök hangja, vagy eltér a dallama, próbáld újra).

Jó tanulást! 🙂