Amikor leírva látsz egy angol szöveget, többnyire gond nélkül megérted. De ha ugyanazt a szöveget csak hallod, de nem látod, már sok ponton nem érted, mit mondanak.

Ha magadra ismersz ennél a problémánál, olvass tovább, mert van erre megoldás. Ráadásul könnyebb és gyorsabb, mint gondolnád.

Mutatom, mik okozzák a gondot, és hogyan tudsz felülkerekedni rajtuk.

Túl gyorsan beszélnek

A természetes beszélt nyelv (nem csak az angol) elsőre gyorsnak tűnhet egy nyelvtanuló számára. De ha ez a természetes beszélt nyelv, akkor ehhez kell igazodni, és nekünk kell változtatnunk valamit magunkon. Egy hétköznapi beszélgetés során 120-150 szó hangzik el percenként. Egy esemény kommentátora ennek a sebességnek a kétszeresével is közvetíthet, hiszen meg szeretne osztani a hallgatóságával minél több apró információt. Azonban van egy olyan helyzet is, amikor ennél lassabban, kb. 100 szó / perc sebességgel vagy néha ennél is lassabban beszélünk: amikor tanítunk – prezentáció, tanóra, és bármilyen oktatás esetén. Miért? Hogy minden információ biztosan elérjen a tanulóhoz.

Hogyan tudod megérteni a természetes sebességű angolt? Itt van néhány tipp:

1 – Amikor tanulsz, egyre gyorsítsd ugyanannak a szövegnek a sebességét (ezt már a legtöbb hang- ill. videólejátszón be tudod állítani). Először, amíg a szöveg új számodra, addig lassabb sebességen hallgasd. Amikor már így teljesen érted, be tudod fogadni, fel tudod fogni inden apró részletét, akkor állítsd nagyobb sebességre. Ha pedig így is kiválóan megy már a szövegértés, „tekerj rajta” még egy kicsit, és a normál sebességnél is vedd gyorsabbra. Ha már így is fogod érteni, akkor tényleg érted a szöveget. – Ez így összességében fejleszti a beszédértésed, de nem egyetlen szöveg fogja meghozni a tartós változást. De ha hetente egy szöveggel ezt megcsinálod, 3 hónap múlva már óriási változást fogsz tapasztalni.

2 – Ne csak tankönyvi szövegeket hallgass. Alacsonyabb angoltudással érdemes kisgyerekeknek szóló meséket nézni angolul és ott 1-1 részlettel megcsinálni az 1-es pontban javasoltakat. Ha pedig már jobban tudsz angolul, érdemes valamilyen – mondjuk a szakmádhoz kapcsolódó – oktatóvideóval gyakorolni.

Nem érted az akcentust

Amikor egyetemistaként először Amerikában jártam, semmi gondom nem volt az amerikaiakkal. De írekkel laktam együtt az egyik szállásomon! Két napomba telt, amíg eljutottunk odáig, hogy visszakérdezés nélkül megértettem, amit mondanak. (Csak hogy lásd, mekkora feladat volt ez: eleinte általában négyszer kérdeztem vissza ugyanarra a közlésre, mire megértettem a választ.)

Ha netán te sem értesz meg egy-egy akcentust, akkor ne keseredj el. „Mindössze” az a feladat, hogy abból az adott akcentusból kell sokat hallgatnod, és egy idő után megérted. Hozzászokik a füled.

Nem ismered fel a szavakat

Ha azt veszed észre, hogy szövegfoszlányokat ugyan értesz, de többször teljesen érthetetlen a hangsor, amit hallasz – még csak ki sem tudod venni, hol fejeződik be egy szó és hol kezdődik egy másik -, akkor nem ismered az angol kiejtési sajátosságokat.

A helyes kiejtés ismerete nem csak azért fontos, hogy te tudj szép angolos akcentussal beszélni. Azért is elengedhetetlen, mert

  • ha van egy elvárásod, hogy egy szót hogyan fogsz hallani, de azt teljesen máshogy kiejtve hallod, akkor egyszerűen észre sem veszed, fel sem ismered azt az adott szót. Tehát tudni kell minden szó helyes kiejtését.
  • ha nem tudod, mi történik, amikor nem különálló szavakat hallasz, hanem egymásba kapcsolt, összefüggő szöveget, akkor összemosódnak a szavak, és megint csak nem ismered fel őket.
  • ha nem tudod, milyen hangokat, sőt szavakat! KELL az angolban csak amolyan hányaveti módon kiejteni (mert az angol egy olyan nyelv, ahol ez így helyes), akkor azon fogsz görcsölni, hogy nem értesz minden szót. Pedig lehet, hogy nem is kell értened minden szót. Legalábbis nem úgy kell értened minden szót, ahogy a magyarban.

Tehát. Ismerd meg az angol kiejtési sajátosságait.Tanulmányozz angol szövegeket és térképezd fel, milyen az angol kiejtés egyedi rendszere. Figyeld meg, hogyan függ össze a helyesírás és a kiejtés, mitől függ az angol szavak szóhangsúlya (szerencsére ez korántsem olyan össze-vissza, mint azt sokan gondolják), milyen szavakat használunk gyenge alakban és olyankor hogy mondjuk őket, és hogyan alakul egy szó kiejtése, ha egy másik szó áll ellőtte vagy utána.

De kiindulópontnak jó megnézni ezt az ingyenes 3 részes beszédértés tréninget is. Ebben találsz okfejtést, gyakorlati tippeket, és még gyakorlást is.

Nos, NEKED személy szerint melyik tényező okozza a beszédértési problémát?