Mi a közös a következő szavakban?

comb comb  tomb tomblamb lamb bomb Bomb climb climb ?

Ugye észrevetted: mind „mb”-re végződik. Miért érdekes ez?

Mesélek Neked egy észveszejtő történetet, mely századokkal ezelőttre nyúlik vissza…

Amikor még nem volt szkenner és nyomtató, de még könyvnyomtatás sem, az egyetlen módja az iratok duplikálásának a másolás volt. Kézzel. Ez külön szakma volt – aki ezt a mesterséget végezte, úgy hívták: scribe. Azért kapta a fizetségét, hogy kódexeket és egyéb iratokat másoljon.

De pontosan mire is kapta a pénzét? Arra, hogy hány betűt írt le a másolás során. Leleményes másolók ezért kitaláltak pár szabályt, amivel legálisan több betűt írhattak a másolatba, mint az eredetibe. Így vált lehetségessé, hogy olyan szavak születtek, melyekbe „felesleges” betűk kerültek.

Abban az értelmben feleslegesek, hogy noha írjuk őket, ejteni nem ejtjük, és még csak nem is befolyásolják a szóban elhelyezkedő hangok kiejtését. Abból a szempontból viszont egyáltalán nem feleslegesek, hogy több pénzt jelentettek a másolóknak…

Na de vajon akkor hogyan kell kiejteni a fenti szavakat? Melyik az a betű, amely nem kerül kiejtésre? Rájöttél már? Ez a betű a „b”.

Tehát mostantól ha szó végén „mb”-t látsz, tudd, hogy a szó valójába az m-nél véget ér, és meg se kíséreld a „b”-t kiejteni. Még akkor sem, ha amúgy legálisan áll a „b” a szó végén, mint a „bomb” esetében.

A legjobb az egészben az, hogy ez akkor is így marad, ha jellel vagy raggal látjuk el (pl. többesszám vagy múlt idő) ezeket a szavakat. Pl. combs, climbed – egyikben sem ejtjük a pénzhozó „b”-t.

Te ismerted ezt a kiejtési szabályt? Akárhogy is: ha a szó végén (szótő végén) mb-t látsz, jussanak eszedbe a scribe-ok…