Word originÁlomszerű, de igaz! Vannak olyan technikák, amelyekkel NAGY MÉRTÉKBEN lecsökkentheted azt az időt és erőfeszítést, amit szótanulásra szánsz! Nem kell hozzá más, csak egy csipet izgalmas tény és egy kis fantázia!

Az összes szótanulást megkönnyítő technikának az a lényege, hogy nem magolsz szavakat. Ehelyett inkább segítesz az agyadnak minél több asszociációt létrehozni. Más szóval, minél több dologról ugrik be neked az adott szó, annál jobb.

Most konkrét angol példákon keresztül megmutatom, szavak hogyan kerülhetnek be egy nyelvbe. Ha ismered a történetüket, könnyebben fogsz rájuk emlékezni, mert ezek alapján is tudsz rájuk asszociálni. Szórakoztató lesz, ígérem, még akkor is, ha esetleg nem szereted annyira a nyelvészetet, mint én. A személyes kedvencem a 5-ös, de engem lenyűgöz a 7-es is. Íme:

1.) Jövevényszavak

Azt nagyon jól tudod, hogy minden nyelv vesz át egy másik nyelvből szavakat. Ilyen ugye az angolban a magyarból átvett ’coach’ szó, amely a kocsiból származik. Akkor vajon mi lehet a horse coach jelentése? 😉

2.) Rövidülések

Vannak olyan szavak, melyek úgy születtek, hogy túl hosszú szavakat egyszerűen lerövidítettek. Pl. fridge (refrigerator), ad (advertisement), exam (examination), goodbye (god be with you)

3.) Mozaik szavak

Olyan szavak, amelyek több szónak a rövidítéséből születnek, és önálló szóként állják meg a helyüket. Ilyen pl. a ’radar’ (=radio detection and ranging) vagy ‘scuba’ (=self-contained underwater breathing apparatus).

4.) Jelentés-módosulások

Rengeteg, tényleg rendkívül sok, szó ment át az angolban jelentés-módosuláson. Gondolnád, hogy eredetileg a nice azt jelentette ’buta’, vagy hogy a handsome azt, hogy ’könnyen kezelhető’, ill. a gay azt, hogy ’kellemes’?

5.) Visszafejtés, elvonás

Ez az a jelenség, amikor azt hisszük, hogy a szó végén valamilyen jel, rag, vagy képző áll, és azokat levágjuk, alkotva vele egy új szót. Így keletkezett a ’pea’ (borsó) szó is, mert azt hitték, a pease szó végén hallható /z/ a többesszám jele. Pedig nem, úgy magában is még csak egyesszám volt, mint most a lens (lencse – optikai) esetében, ahol a többesszám lenses.

6.) Hangutánzó szavak

Ha kimondod többször, pláne magas hangon, hogy ’tweet’, nem olyan, mintha egy madár csivitelne? Vagy amikor azt mondod ’click’, nem olyan, mintha megnyomnál egy gombot? Vagy amikor azt mondod ’hiss’, teljesen olyan, mintha egy kígyó sziszegne, nem? Lehetne folytatni a sort bőven…

7.) Tulajdonnevek köznévvé alakulása

Nagyon érdekes, hogy emberek ill. termékek nevei köznévként is megmaradnak a nyelvekben. Pl. a ’sandwich’ szó Sandwich grófról lett elnevezve, ’biro’ (golyóstoll) Bíró László után kapta nevét, de ilyen még a diesel, marathon vagy a teddy is.

 

Remélem Te is érdekesnek találtad ezt a kis nyelvészetet és sikerül általa könnyebben megjegyezni a szavakat, legalább azokat, amelyek szerepeltek itt példaképp.