Egy szó – két kiejtés. Melyiket használd?

Az angolnak nehézségként róják fel, hogy a kiejtést is meg kell tanulni, ha egy új szóval találkozunk. Ha ismersz, már tudod, hogy ez csak részben igaz: mert vannak szabályok, ami alapján lehet tudni, hogyan kell egy adott szót kiejteni.

Ellenben előfordul, hogy egy szónak lehet több kiejtése is. Miért van ez és melyiket tanuld meg? Mutatom.

Brit – amerikai variáns

A brit és az amerikai nem csak nyelvtanban és szóhasználatban tud eltérni, de kiejtésben is. Szerencsére jellemzően szabályszerűen tér el a két akcentus, így valójában nem azt kell megtanulni, egy-egy szót hogyan ejtünk, hanem hogy mi a két akcentus közötti alapvető különbség. Ez hosszabb téma, nem is fér bele egy blogcikkbe.

Azonban egy dolgot mindenképp szeretném, hogy megfontolj és betarts: döntsd el, neked melyik akcentus teszik jobban, avagy melyik hasznosabb, és mindenben (nyelvtan, szókincs, kiejtés) azt tanuld. A legtöbb online szótárban meg tudod hallgatni mindkét kiejtést, így ha nem tudod a különböző akcentusok kiejtésbeli sajátosságait, akkor is tanulhatod azt, amelyiket szeretnéd.

/ɪ/ vs. /aɪ/

Vannak szavak az angolban, bármely akcentusról is beszéljünk, amelyeket azért ejtünk kétféleképpen, mert az írott „i” ejthető /ɪ/-nek és /aɪ/-nak is. Ilyen pl. a vitamin /ˈvɪt.ə.mɪn/ – /ˈvaɪ.t̬ə mɪn/, vagy a direct /dɪˈrekt/ – /daɪˈrekt/. Ezesetben mindkettő verzió rendszerint gyakori, és használd azt, amelyik jobban esik.

Más kiejtés, más jelentés

Vannak olyan szavak is, amelyek azért cselesek, mert bár egyféleképpen írjuk le, de kétféleképpen ejtjük jelentéstől függően. Na ezeknél a szavaknál meg kell tanulni, melyik jelentésben mi a helyes kiejtés. Nézd, készítettem egy videót is pár ilyen szóról:

Egyéb szavak két kiejtéssel

Mindezeken felül pedig vannak azok a szavak, amelyeknek – a vitamin-hoz hasonlóan – két kiejtésük is van, és mindegy melyiket használod. Bár megjegyzem, az egyik verzió mindig használatosabb a másiknál – az itteni példákban azokat írtam elsőként.

data /ˈdeɪtə/ /ˈdætə/

again /əˈɡen/ /əˈɡeɪn/

often  /ˈɒfən/ /ˈɒftən/

route /ruːt/ /raʊt/

Ha tudsz még olyan szavakat, amelyeknek két kiejtése van, írd meg kommentben.