Képzelj el egy koncertet, ahol a zongorista félreüti a hangokat, rosszul tartja a ritmust és a bal kéz kísérő akkordjait egyáltalán nem igazítja a fő dallamhoz. A darab egyébként kiváló – a kottán.

Nos, valahogy így néz ki az, amikor úgy szólalsz meg angolul, hogy a kiejtési tényezőket teljesen figyelmen kívül hagyod. Írásban nem mutatkozik meg a hiányosságod, de amint hangokká formálod a betűket, azon nyomban „hamisan kezdesz énekelni”.

Te ilyen „koncertet” szeretnél adni, vagy olyat, ahol szívesen hallgatnak, mosolyognak rád és kérnek még belőled? Ha ez utóbbi, akkor ez a cikk neked szól.

Az angol kiejtés olyan, mint a zene

Maradva a fenti hasonlatnál: mit gondolsz, aki kottát tud olvasni, és akinek megmutatták, a zongora billentyűi leütéskor milyen hangokat adnak ki, az tud élvezetesen játszani is a hangszeren? Ugye nem.

Hasonlóképp angolul sem tudsz kifejezően megszólalni, ha nem tanultad meg és gyakoroltad be, hogyan kell. Tudom, hogy tanárok tömkelege elintézi a kiejtés kérdését azzal, hogy „az jön magától”. Ezzel le szeretné venni a kiejtés miatti aggódás terhét a válladról, de valójában pont rosszat tesz veled: örök bizonytalanságra ítél: mert semmi kapaszkodód nem lesz ahhoz, hogy tudd, jó volt az, ahogy kimondtál valamit – csak kalimpálsz a zongorádon.

Akkor mi a teendő?

Mikor fejleszd a kiejtésed?

A kiejtés-fejlesztést az első pillanattól kezdve ugyanúgy be kell építened a tanulási folyamatodba, mint az új szavak megtanulását vagy a nyelvhelyesség fejlesztését. A kiejtésnek 7 területe van, a hangoktól kezdve az intonációig. Ha ezeket mind lépésről lépésre tanulod a legelső pillanattól kezdve, erőfeszítés nélkül el tudod sajátítani a kiejtést.

Megismétlem, mert nagyon fontos:

A kiejtés-fejlesztést az első pillanattól kezdve ugyanúgy be kell építened a tanulási folyamatodba, mint az új szavak megtanulását vagy a nyelvhelyesség fejlesztését.

De mi van akkor, ha te nem kezdő angolos vagy, mégis a kiejtés-tanulás meglehetősen ritka hangszer volt eddig az életedben?

Nézzük meg, hol tartasz, és hogyan pótold a hiányosságaid.

Alapfok körül

Sok szónak feltételezhetőleg ismered a kiejtését, de nem ismertél még fel szabályszerűségeket, amik megkönnyíthetnék a további dolgod. Ezért elsőként erre fektess hangsúlyt. Figyeld meg a helyesírás és a kiejtés közötti kapcsolatot (a közhiedelemmel ellentétben rengeteg szabályszerűség figyelhető meg), és azt is tanulmányozd, egyes hangok hogyan hangzanak. Mert sajnos kevés olyan hang van az angolban, amit teljesen ugyanúgy formálunk, mint a magyarban.

Mindezeken felül még egy fontos dolgot figyelj meg! Ez pedig a szóhangsúly. Ez sem ördögtől való. Számos szó viselkedik szabályszerűen, megkönnyítve a dolgunk. Leginkább a szavak hossza ill. végződése határozza meg, hová fog kerülni a hangsúly – ezekre vonatkozóan készíts megfigyeléseken alapuló összegzést.

Középfok körül

Ha a hangok még nem mennek készség szinten, vagy a szóhangsúllyal is meggyűlik a bajod (nyugi, ha eddig nem tanultál kiejtést, ez a hiányosság természetes következmény és javítható), akkor az alapfoknál leírt dolgokkal kezdj. De vedd mellé a mondat-szintű megfigyeléseket és gyakorlást is. Hallgass olyan szövegeket, amelyek természetes párbeszédet tartalmaznak (pl. beszélgetős rádióműsorok, interjúk), és amihez van szövegkönyv. Figyeld meg a hanglejtést, nézd meg, hol viszik fel a hangjukat a beszélők és hol le, és azt is, mennyire viszik fel és mennyire le. Fogod érzékelni, hogy sokkal nagyobb hangterjedelemben mozognak az angol ajkúak, mint mi. Ezt a terjedelmet kellene átvenni.

Felsőfok körül

Mindent, amit eddig javasoltam, tegyél meg, bár remélhetőleg legalább a szavak kiejtésével nincs mára már gondod. A kifejező hanglejtés felsőfokon már olyan alapnak számít, ami nélkül nem létezik felsőfokú tudás. Itt már leginkább a finomságokra kell figyelni: arra, hogy mi történik, amikor összefüggően mondunk ki egy mondatot, hogyan befolyásolják az egymás melletti szavak egymás kiejtését, hol tarthatsz szünetet egy mondaton belül ahhoz, hogy érthető legyél, milyen szavakat haraphatsz el és mikor, hogy emelsz ki fontos információt egy mondatban, stb.

Hangsúlyozom, ez a fenti metodika CSAK és kizárólag akkor érvényes, ha a megadott szinteken vagy de eddig NEM tanultál kiejtést. Ha pedig megcsináltad a fent leírt feladatokat, akkor már mind a 7 kiejtési területre figyelned kell a tanulásod további részében. Így gyerekjáték lesz felszedni az angolos kiejtést. De ha továbbra sem foglalkozol vele…

Ugye nem kell már meggyőzzelek arról, hogy a kiejtés NEM jön magától? Ezt is ugyanúgy tanulni kell, mint bármi mást, csak éppen ez gyorsabb és látványosabb fejlődésre ad lehetőséget, mint az angol más területei.