igényesIgényes vagy az öltözködésben. Igényes vagy a kinézetedben. Igényes vagy a lakhelyedre és igényes vagy a munkádban. És tudom, hogy ugyanígy igényes vagy az angolodra is, de lehet, hogy kell még némi segítség, hogy ezt az igényességet ki is tudd mutatni. Érdekel hogyan csináld? Akkor olvass tovább (és persze ne felejtsd el használni, amit itt olvasol!)

Rendben, tovább olvastál, tehát az igényed már megvan a választékos nyelvhasználatra. Ez a kiindulópont.

Engedd meg, hogy először tisztázzuk, mit is jelent a választékos beszéd.
Aztán megmutatom azt is, hogyan tudsz te is könnyűszerrel átváltani a választékos üzemmódra.

barbecue-partyKépzeld el, hogy megérkezel egy társaságba, mondjuk egy grill-partira. (Csak hogy jobb hangulatod legyen, képzeld el, hogy mindez Kaliforniában történik.) Odamész valakihez, és megkéred, mondja el, ki kicsoda. Rögtön elsőre ezt a választ kapod: ‘That guy over there is called John.’ Nahát! Nem azt mondta, hogy ‘His name is John.’

Tehát, a választékos beszéd az, amikor gyakran használt szerkezeteket ill. szavakat kevésbé használtakra cserélsz.

Viszont vigyázz! Véletlenül se ess abba a hibába, hogy a választékosság jegyében olyan szavakat ill. szerkezeteket kezdesz el használni beszédben, amik tipikusan írásban fordulnak elő. Ez nem azt fogja eredményezni, hogy a beszélgetőtársaidnak leesik az álla, micsoda fantasztikus az angolod. Inkább azt fogják magukban gondolni: „Hát ez meg melyik bolygóról jött?!” Nézzünk egy magyar példát, hogy értsd mire gondolok. Neked mennyire kerekedne ki a szemed, ha ezt hallanád: „Amennyiben cselekedeted kimenetele sikertelen, újbóli kivitelezésre leszel kötelezett.” Pedig csak annyit akart jelenteni, hogy „Ha nem sikerül, meg kell próbálnod újra.”

Most már biztosan érted, mi a választékosság. De hogyan érd el?

Létezik egy igen egyszerű trükk, amit én is nagyon rég óta használok. Annyira egyszerű, hogy azonnal el is kezdheted. Mindössze két dologra kell rászokni:
1. Amikor észreveszel / tanulsz egy szerkezetet (vagy szót), amit azelőtt máshogy fejeztél ki, azonnal írd fel magadnak!
2. Amikor a régi, túl gyakran használt (jól elcsépelt) szerkezetet akarnád épp kimondani, állj meg egy pillanatra és egy rövid gondolkodás után a választékosabb szerkezetet mondd inkább ki.

Ez eleinte kicsit akadozottá teheti a beszédedet, de hamar bele lehet jönni. Egy idő után már nem is fogsz gondolkodni és a választékosabb szerkezeteket fogod automatikusan használni. De ehhez a fent leírt két lépésből sportot kell űzni!

Ha már tudod a trükköt, hagy adjak Neked egy kezdő készletet is.

A bal oldalon találod azokat, amik a gyakori szerkezetek (szavak), jobbra mellette pedig a választékosabb megfelelőiket.

I like painting. ⇒ I take delight in painting.

She’s very attractive. ⇒ She’s extremely attractive.

What’s your job? ⇒ What do you do for a living?

Can you tell me the time? ⇒ Do you happen to know the time?

I’ll leave soon. ⇒ I’m about to leave.

Maybe he’s free tomorrow. ⇒ He might be free tomorrow.

Why did he leave? What do you think? ⇒ Why do you think he left?

Everybody says he is friendly. ⇒ He’s said to be friendly.

Használd a fenti választékos angolt, és tedd szokásoddá a szerkezetek / szavak gyűjtését és lecserélését! Alkalmazd a trükköt és élvezd a jól megérdemelt bókokat, amit az angolodért kapsz!

Ha tetszik a bejegyzés, kérlek oszd meg, terjedjen a választékos beszéd! Ha pedig neked is van már olyan, amire túl gyakran használt kifejezést lecseréltél, írd meg hozzászólásban! Bővüljön a lista!