6 meglepő ok, miért fejleszd az angol kiejtésed

A tökéletes kiejtés csupán kevés embernek cél. A többség vagy nem hiszi el, hogy el tudják ezt a szintet érni, vagy nem is merül fel bennük, hogy a jó kiejtésért lehet bármit is tenni.

Így sajnos a legtöbb tanuló teljesen hanyagolja a kiejtés tanulást. Azonban hadd mutassam meg, mi mindent nyersz azzal, ha Te szánsz időt és energiát arra, hogy az angol kiejtés tanulásával is dedikáltan foglalkozol.

Sokkal könnyebben megérted a beszélt angolt

Az első és legfontosabb, sőt a leglátványosabb hozománya a kiejtéstanulásnak az az, hogy sokkal könnyebben megérted a beszélt angolt: a beszélgető partneredet, vagy filmeket, podcast-eket. Sokan azt gondolják, hogy a kiejtés tanulás abból áll, hogy megtanuljuk az új szavakat helyesen kiejteni. Far from it! (Távolról sem!) A kiejtésnek igen töredék része csak a szavak kiejtése.

Számtalan más dolgot érdemes tudni a kiejtés kapcsán, amitől szárnyra kap a beszédértésed! Például azt, hogyan kötjük össze ezeket a szavakat beszédben – mert ugye nem szavakat mondunk felsorolásként egymás után, amikor beszélünk, hanem gördülékeny beszéddé fonjuk ezeket a szavakat. Vagy azt, milyen szavakat kötelező elharapni beszédben, és milyen szavakat nem szabad.

Ha ezekeről még sohasem hallottál, épp ideje foglalkozni velük. El sem hiszed, mennyire rövid idő alatt mennyire drasztikusan változik meg a beszédértésed pusztán az angol kiejtési sajátosságok megismerésével! Ha pl. belevágsz a Kiejtés Tanfolyamomba, a kommenteknél fogod látni, hogy már a 2.! lecke után micsoda változásokról számolnak be a tanulók. Képzeld el, miket mondanak a 30. lecke után!

Szóval azt mondom, már csak ezért megéri kiejtés-fejlesztéssel foglalkozni!

Könnyebben és jól tanulsz szavakat

Ha nem elégedsz meg pusztán a beszédértésed javulásával (ami egyébként tényleg nagy szó önmagában!), akkor használhatod a szókincsed könnyebb fejlesztésére is.

Amikor szavakat tanulsz, többek között a helyes kiejtésüket is meg kell tanulnod. 10 tanulóból 9 (saját tapasztalat) azt hiszi, hogy minden szónál külön-külön meg kell tanulni a kiejtését. Egy kérdés: el tudsz képzelni egy olyan világot, ahol maximum a szavak 10%-ának kell csak a kiejtését megtanulni, mert a többit alapból tudod?

Ez igazából a való világ! Ugyanis az angol helyesírás és a kiejtés között szoros összefüggés van! Ha ezeket tudod, akkor a szavak 90%-át magadtól is jól fogod tudni kiejteni, és már csak a 10%-ra, a kivételekre kell külön energiát fordítanod. Mekkora könnyebbség ez! Azt a 90%-nyi további energiát használhatod valami másra: olvasásra, filmnézésre, vagy egy sétára egy parkban. Nem nagyszerű?

Tehát sokkal könnyebbé és tartósabbá válik a szótanulás, ha az energiád nem a kiejtés magolására megy el.

Könnyebben megértenek

Ha mindezen túl is szeretnél fejlődni, természetesen magáért a jobb kiejtésért is érdemes a kiejtés-fejlesztésre időt szánni. Hallottál már erős tájszólással magyart magyarul beszélni? Milyen érzés volt? Nekem olyankor nagyon kellett koncentrálnom, hogy megértsem, mit is mond az illető. Pedig az anyanyelvemen beszélt.

Ugyanez az érzése lesz egy angol anyanyelvűnek, sőt egy nem anyanyelvűnek is, amikor hall téged, de a kiejtésed messze esik a sztenderdtől. Ezért azt szoktam tanácsolni, annyira mindenképp érdemes nem csak megérteni, de megpróbálni alkalmazni is a kiejtés tanulása során hallottakat, hogy közelítsen a kiejtésed a sztenderdhez. Mert minél kevésbé tér el a sztenderd angoltól (legyen az brit, amerikai vagy egyéb sztenderd), annál könnyebb lesz téged megérteni. Nincs annál frusztrálóbb egy beszélgetés során, mint amikor a beszélgető partnered állandóan visszakérdez, hogy mit mondtál, mert nem érti az akcentusod.

Nyelvtanra nem kell rágörcsölnöd

Kutatások bizonyítják, hogy ha helytelen nyelvtannal, de érthető kiejtéssel beszélsz, jobban megértenek, mintha helyes nyelvtannal, de alig érthető kiejtéssel beszélnél. Ezzel persze nem azt akarom mondani, hogy ne tanulj nyelvtant, de azt igen, hogy ne görcsölj azzal, hogy mindenáron mindig tökéletes nyelvtannal szólalj meg. (Az anyanyelvünkön is előfordul, hogy nem helyes nyelvtannal mondunk véletlen dolgokat, engedjük ezt meg magunknak idegen nyelveknél is.) Ugyanakkor fektess hangsúlyt arra, hogy kiejtésed kifejező legyen, és máris többet érsz el, mint nyelvtani szerkezetek magolásával. Ráadásul a kiejtésedet fél év alatt gyökeresen megváltoztathatod, míg minden nyelvtani szerkezetet tökéletesen megtanulni több év.

Kitűnsz / beolvadsz

Ha elfogadtad nekem, hogy törekszel a minél jobb kiejtésre, akkor előbb-utóbb eljutsz az anyanyelvit megközelítő vagy akár anyanyelvi szintű kiejtésig (igen, lehetséges, nem egy átalakulásnak voltam már tanúja!!!). Ez pedig igen kellemes járulékos mellékhatásokkal jár.

Egyfelől lehet az, hogy kitűnsz a tömegből. Ha találkozol egy csoport külföldivel, akik mind beszélnek angolul, de van köztük olyan, aki erős akcentussal, ill. olyan, aki alig érezhető akcentussal beszél. Szerinted kivel fogsz egy idő után beszélgetni leginkább? Tudat alatt ahhoz „vonzódunk”, akit könnyű megérteni. Így ha történetesen Te vagy az, aki angolosan beszél, Te fogsz kitűnni a tömegből, veled fognak többen beszélgetni, és végső soron Te fogsz a legtöbbet nyerni ebből a helyzetből. Akár üzletet is, ha épp arról van szó.

Ugyanakkor az is egy szuper klassz mellékhatás, ha pont hogy bele tudsz olvadni a tömegbe. Pl. amikor Amerikában járok, mindenhol úgy kezelnek, mintha amerikai lennék, mert úgy beszélek. Beleolvadok a társadalomba. Ez kiváltságokat tud jelenteni, ezt megmondhatom. Nem lenne ez klassz? Igazából csak a kiejtés-fejlesztés röpke 6 hónapja választ el ettől akár Téged is.

Önbizalmad megnő

Gondolom nem is igazán kell ecsetelnem, mindezek után, hogy ha javul a kiejtésed, az nagyon látványos. Sokan felfigyelnek a változásra, vagy ha előtte nem ismertek, akkor észreveszik, milyen angolosan beszélsz. Ezt rendszerint szóvá szokták tenni, megdicsérik az angolodat, ha szépen beszélsz. Ez pedig erősen megdobja az önbizalmad, és lendületet ad ahhoz, hogy az angol tudásod többi területét is ilyen mértékben fejleszd. Csupa előny ez a kiejtés fejlesztés, nem igaz?